Főoldalra

utolsó 3 hsz

  • picur3ka: Gyere elo, malacz! Hat igen, csak az oktatas maga egy nagy tema lenne. Nyilvan, ahogy a XX. szaz... (2013.10.17. 01:27) Tényleg kevés?
  • Corry: @VIC20: Csatlakozom. Volna tényleg mondóka, mert gyakorlatilag minden össze lett zagyválva, néha... (2013.09.11. 19:20) Tényleg kevés?
  • VIC20: Hát, akkor béke poraidra, Malacz. Jó volt olvasgatni az írásaidat. :( (2013.07.23. 10:00) Tényleg kevés?
  • Utolsó 20

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Eddigi posztok

Agyzaj

Szeretek tanítani...
Néha öröm, néha kín, és valamikor egyszerűen csak vicces... Az iskola a storyk kifogyhatatlan tárháza, az oktatás pedig mindig van annyira nyavalyás, hogy vitatémát adjon. Szóval ez egy tematikus blog a tanárságról, a tanításról.

facebook

dinamika

Friss topikok

  • picur3ka: Gyere elo, malacz! Hat igen, csak az oktatas maga egy nagy tema lenne. Nyilvan, ahogy a XX. szaz... (2013.10.17. 01:27) Tényleg kevés?
  • malacz rezignált: @aDingo: :))) Személyeskedő logikája, amivel győztesnek hozza ki magát, remek hangulatba hozott.... (2013.05.14. 09:38) Játszani is engedd!
  • latin szerelő: Másképpen megoldva: Két idő van: a "most" és a "régen". Most András X éves, Béla (70-X) éves Rége... (2013.02.08. 15:59) Törd a fejed! 3.
  • Én is akarok kommentelni: @malacz69 rezignált: Nocsak! Végre valami előrelépés, hogy a jogászok sem fizetnek ha itthon mara... (2013.01.03. 06:16) Orvosképzés, ahogy én csinálnám
  • Netuddki.: @malacz69 rezignált: Baromság! Nyilvánosság, átláthatóság, nyomon követhetőség, személyi felelőssé... (2012.07.31. 12:14) Kettő az egyben: pazarlás és pénzhiány

szavazás;-)

Malacka jó fej blogger?
Hát persze, tök fej!
Óóó igen, igen-igen!
Faja fickó, yesss!
Oui, oui, oui, oui.
Miazhogynagyonis!
  

Keretszámok, stratégiák. Jó az irány?

2012.01.22. 15:08 | malacz rezignált | 7 komment

Címkék: felsőoktatás reform egyetem felvételi keretszámok továbbtanulás

Az első táblázat első érdemi oszlopából az derül ki, hogy melyik egyetemre hány államilag teljesen támogatott helyet hirdettek meg. (A további oszlopok a fizetős keretekről szólnak. Persze, gondolom, csak bizonyos pontszám felett tölthetőek fel, hiszen még egy fizetős helyre is kell valamiféle színvonal.)
A végösszeg 27150 fő. Ehhez annyit feltétlenül hozzátennék, hogy '93-ban - nagyjából erről a korosztályról beszélünk - 117ezer gyermek született. Vagyis egy korosztály bő 23%-ának kínál ingyenes felsőoktatást a kormány.
Elég? Elég kevés? Mennyi lenne ideális százalékosan kifejezve?

A második táblázat arról szól, hol és mennyibe kerül a fizetős hely. Itt arra hívnám fel a figyelmet, hogy államilag támogatott jogászképzés csak a fővárosban lesz (ELTE, Pázmány), a vidéki tudományegyetemek (Debrecen, Szeged, Pécs) kimaradtak, nekik csak fizetős jut. Mindenesetre az látszik, hogy egy ügyvédnek nem okozhat gondot, hogy a fiát kitaníttassa. Vagyis, ha így marad hosszútávon, dinasztiákra számíthatunk viszonylag kicsiny társadalmi mobilitással ezen a téren. Szerinted?

(Forrás: Index)
 

Végül egy praktikus jó tanács:
ha nem jól látod a számokat, jobbegér a képre, majd "megnyitás új lapon". Ha még így se eléggé olvasható, irány a szemészet!:-)

Bookmark and Share
       

A bejegyzés trackback címe:

https://agyzaj.blog.hu/api/trackback/id/tr253699447

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Például az elsőre föltűnt, hogy aki színészkedni, akar annak csengetnie kell.
Általában véve is azt gondolhatják, hogy "a művészet nem változtat semmin semmit." Meg: a "művészet szabadsága, a művészek tunyasága" :D
De amúgy nem rossz.
@Vitáz van Bánegressy:

Pffff, észre sem vettem. Az egész sorban semmi. Tényleg fura!
Lehet, h még nem döntöttek róla?
Szerintem jó az irány. Ha csak azt nézzük, hogy a cégünknél azokat a munkaköröket, amelyeket pl. a németeknél középfokú végzettségűek látnak el, nálunk kik töltik be, akkor helyeselendő bizonyos szakirányok megkurtítása.
@Corry:

Egyetértek Corrym! Ez a jelenség egyébként nem áll meg a versenyszféránál, állami intézményeknél is megfigyelhető a tendencia.

[mindig szerettem az avatarodat, jó újra látni ezt a kis mosolygós, joviális feje(de)t :)]
@Vitáz van Bánegressy:

:)

Ezért biztos rád borítanák az asztalt, sztem ui. nem gondolják, hogy a művészet az az ő tunyaságuk lenne, sőt, egyes elszállt alakjuk még arról is meg van győződve, hogy képes a történelem folyását is alakítani!:)
Kulka János megvan?
Az iránnyal egyetérek (kevesebb jogász/közgazdász/szociológus), még talán a mértékkel is, de ezt a csökkentést azért minimum 2, inkább 4 évre kellett volna fokozatosan lebontani.
Az ember 10 végén választ fakultációt utolsó 2 évre, ha másért nem, ezért biztos illett volna legalább ennyi türelmi időt adni.

Az építész 360 000 Ft nagyon durva, különösen úgy, hogy gyakorlatilag 2008 óta folyamatosan zsugorodik az építőipar. Nemrég beszéltem egy építészhallgató lánnyal, kb 30 helyre adta eddig be az önéletrajzát eredménytelenül. (ez egyébként azon kevés mérnök szakok egyike, ahol iszonyatos túlképzés van, a válság óta pedig még kevesebb munkahely).
Vannak jó elemek is a változtatásban az kétségtelen. Szükséges a takarékoskodás , de ezzel együtt kell a diplomák értékét visszaadni, egyetemeken minőségi képzést biztosítani.

Pl bizonyos egyetemeken szinte lehetetlen bejutni nyelvi kurzusokra, a tanár hölgyek/urak a legkevésbé törődnek azzal, hogy milyen fontos tantárggyal ütközik az órájuk. Ez igy megy minden félév tantárgy felvételekor - szerencsétlen egyetemista mehet pénzért nyelvet tanulni, mert a magyar felsőoktatásba ez nem fér bele.
süti beállítások módosítása