Főoldalra

utolsó 3 hsz

  • picur3ka: Gyere elo, malacz! Hat igen, csak az oktatas maga egy nagy tema lenne. Nyilvan, ahogy a XX. szaz... (2013.10.17. 01:27) Tényleg kevés?
  • Corry: @VIC20: Csatlakozom. Volna tényleg mondóka, mert gyakorlatilag minden össze lett zagyválva, néha... (2013.09.11. 19:20) Tényleg kevés?
  • VIC20: Hát, akkor béke poraidra, Malacz. Jó volt olvasgatni az írásaidat. :( (2013.07.23. 10:00) Tényleg kevés?
  • Utolsó 20

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Eddigi posztok

Agyzaj

Szeretek tanítani...
Néha öröm, néha kín, és valamikor egyszerűen csak vicces... Az iskola a storyk kifogyhatatlan tárháza, az oktatás pedig mindig van annyira nyavalyás, hogy vitatémát adjon. Szóval ez egy tematikus blog a tanárságról, a tanításról.

facebook

dinamika

Friss topikok

  • picur3ka: Gyere elo, malacz! Hat igen, csak az oktatas maga egy nagy tema lenne. Nyilvan, ahogy a XX. szaz... (2013.10.17. 01:27) Tényleg kevés?
  • malacz rezignált: @aDingo: :))) Személyeskedő logikája, amivel győztesnek hozza ki magát, remek hangulatba hozott.... (2013.05.14. 09:38) Játszani is engedd!
  • latin szerelő: Másképpen megoldva: Két idő van: a "most" és a "régen". Most András X éves, Béla (70-X) éves Rége... (2013.02.08. 15:59) Törd a fejed! 3.
  • Én is akarok kommentelni: @malacz69 rezignált: Nocsak! Végre valami előrelépés, hogy a jogászok sem fizetnek ha itthon mara... (2013.01.03. 06:16) Orvosképzés, ahogy én csinálnám
  • Netuddki.: @malacz69 rezignált: Baromság! Nyilvánosság, átláthatóság, nyomon követhetőség, személyi felelőssé... (2012.07.31. 12:14) Kettő az egyben: pazarlás és pénzhiány

szavazás;-)

Malacka jó fej blogger?
Hát persze, tök fej!
Óóó igen, igen-igen!
Faja fickó, yesss!
Oui, oui, oui, oui.
Miazhogynagyonis!
  

Tényleg ez érdekli a magyart?

2011.07.19. 14:33 | malacz rezignált | 13 komment

Címkék: bulvár blikk verseny kémia diákolimpia

Nagyjából egy álló napig volt vezető hír ez a "Rák verte le a lábáról Robbie Williemset" kamucímű infó. A címen kívül tulajdonképpen semmi érdekes nincs benne. Annyi a történet, hogy a neves sztár alaposan bekajált rákból, aszt ezzel kiverte a biztosítékot a kényeskedő gyomránál. Görcsök, taccs, gyengeség: szokásos. És ez a szimpla britceleb-gyomorrontás vezető hír tudott lenni majd 24 órán át! Egy magyar portálon - hangsúlyozom.

Ehhez képest szinte csodával ér fel, hogy rátaláltam arra a cikkre, amelyben egy 10. osztályos magyar kölök világraszóló eredményéről számolnak be.

Nos, az jutott eszembe (témánál maradva), hogy mi a rákért nem lehet a jó híreket is blikkfangosan eladni a tisztelt magyar publikumnak? Talán adhatták volna azt a címet - még akár a bulvárlapok oldalain virítva is - hogyaszongya:
Tizedikes magyar kémiazseni a világ csúcsán!
vagy
A világ legjobbja egy mindössze tizedikes magyar fiú!

Szóval, tisztelt szerkesztő urak és hölgyek, kéretik a jó híreket is szenzációs címekkel ellátni, s azzal becsalni - az egyébként valószínűleg pozitív információkra is fogékony - érdeklődő olvasókat!

Bookmark and Share
       

A bejegyzés trackback címe:

https://agyzaj.blog.hu/api/trackback/id/tr403080242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csakhogy egyértelmű legyen,

ez a kis zseni úgy lett világelső, hogy tképpen még két évet tölt el középiskolában,

azaz még további két olimpián indulhat (hacsak nem tiltja vmilyen szabály).
@malacz69 eurofanyalgó: Indulhat, igen. Volt is már pár ilyen diákunk, aki 10-11-12. évfolyamosként is részt vett.
De csak a precizitás kedvéért hozzátenném, kb. minden évben elcseszik a derék újságírók: az aranyérem nem azt jelenti, hogy ő a legelső az összes versenyző közül, hanem azt, hogy bekerült az első 10 %-ba. Ezüstöt kap a következő 20 %, bronzot az utánuk jövő 30 %. Ettől még persze nagyon nagy teljesítmény, csak az újságírót kritizálom, mert nem tájékozódik kellően (nehogy valaki félreértse!).
Konkrétan egyébként ötödik lett háromszáznál több versenyző közül. Nem tudom, mikor ért el magyar utoljára ilyen eredményt. 2008-ban, amikor itthon volt a verseny, 266 versenyző közül a 20-70. hely közé került a négy magyar.
@bm613:

Köszi a bennfentes infókat, nagyon hasznos, még magam sem tudtam, pedig egyik szakom a kémia, sőt: kb. 10 éve még az OKTV-hez is volt közöm, mint feladatkészítő és javító tanár.

Versenyző voltál, vagy felkészítesz?
@malacz69 eurofanyalgó: Versenyző voltam, 98-ban és 99-ben majdnem kijutottam a diákolimpiára, mindkétszer első 10-ben voltam a válogatón, de a legjobb 4-be nem sikerült bejutnom. Utána a vegyész szakot végeztem el. Most túlnyomórészt magántanárként dolgozom (matek, kémia, fizika), és részt vettem a fent említett 2008-as diákolimpia lebonyolításában is.
@bm613:

Ez jó! Akkor lehet, h volt a kezemben az OKTV dolgozatod. Sőt, szinte biztos.

Mellesleg, én '84-ben voltam olimpiai válogatón. Az első dolgozatommal (érkezés után írtuk) még 4. voltam, de aztán nem figyeltem eléggé az előadásokon, fontosabb volt a 2. doga előtt BEK döntőt néznem, így visszacsúsztam az 5-6. helyre holtversenyben. Egy bizonyos szempont alapján úgy döntöttek, h én leszek a 6. Ez azért volt súlyos, mert 5 főnek csináltattak útlevelet, ez az 5 fő került be a második táborba, ahol eldőlt, ki lesz az ötödik, vagyis a tartalék.

Hát lecsúsztam, és rettenetes dühös voltam magamra, mert egyrészt nagy dicsőség lett volna a részvétel, másrészt az NSZK-ban lett volna a verseny, ami akkor a nyugat volt, maga a gazdagság és csoda.

Jaaaa, és matek a másik szakom:-) Üdv.
@malacz69 eurofanyalgó: Nekünk másképp volt: húsznál többen voltunk, 10 ment a második körre, és ebből került ki az első 4+1. Végig azon drukkoltam, hogy ötödik ne legyek. Nem lehet jó úgy kimenni a reptérre, hogy ha valakivel valami baj történik, utazol, ha nem, akkor a kétheti cuccal húzás haza. 98-ban Ausztrália, 99-ben Thaiföld lett volna a célpont. Utóbbinál az az elégtételem megvolt, hogy a versennyel együtt lemaradtam egy súlyos gyomorrontásról is :-) majdnem az egész csapat nagyon beteg lett ott, volt, akinek még infúzió is kellett.
Egyébként ha nem lett volna szerves kémia, mind2x kijutok, de valahogy azok a feladatok, hogy van A és B anyag, lesz belőle C, abból D-vel E és F, feltéve, ha van jelen G, amelyből amúgy lehetne H és I is, és adnak ehhez egyetlen konkrét használható infót, amiből indulni lehet, és találjunk ki mindent, nem igazán voltak nekem valók :D
Nem tiltja szabály, Gergő valóban indulhat még kétszer.
Vannak országok, ahol egy ember csak egyszer jöhet olimpiára, sőt ezt szeretnék szabályként bevezetni másokra is, de nem fog sikerülni.

Az első 10-ben magyar diák 2000-ben és 1997-ben volt, mindkétszer mindjárt kettő is. Abszolút első 1993-ban volt magyar a kémia olimpián.

Amúgy az idén A-tól M-ig ment mindkét elvadult szerves kémia feladat...
@bm613:

Az ilyen nagybetűs szerves feladatokban az a jó, h kb. teljesen életszerűtlenek, abszolút nincs ilyen a laboratóriumi gyakorlatban, h fogalmunk sincs, miket öntünk össze.

@gmagyarf:

Szia!:-)

"de nem fog sikerülni"

Reméljük is, mert milyen ciki lenne már, h pl. ennél a fiúnál is mérlegelni kellett volna, h idén tizedikesként indítsuk, vagy még várva 1 esetleg 2 évet abszolút elsőt hozzunk ki belőle. Sztem viszont életkori felső korlátot kéne húzni, mert manapság, amikor nyelvi előkészítős osztályok is vannak, 13-dikban fejezik be a sulit, az évvesztesek 20 évesen is akár.
Ha vki ilyen osztályba jár, akár azt is megteheti, h a 9-diket a nyelv mellett arra használja, h ráhasal egy tantárgyra akár tanári segítséggel (szakkör) is.

Tényleg: életkori határ van?

Más: ki volt az, aki 1993-ban abszolút első lett? Próbáltam rákeresni, de nem találtam.
A soklépéses szerves azért nem teljesen életszerűtlen, hosszú szintézisek tervezéséhez kell hasonló gondolatmenet.

Felső korhatár van, 20 év alatt kell lenni a verseny idején. Ez is vita tárgya mostanában, másutt is nyúlik a középiskola, viszont jó lenne a versenyt valódi gimnazistáknak megtartani. Sok helyen az utolsó években egyetemi kurzusokat is felvehetnek, amivel azért lejt a pálya.

ld.
olimpia.chem.elte.hu

Bár nem frissül eleget (mea culpa), sok minden megvan itt. Készül egy nagy és kimerítő összefoglaló őszre.

Fónagy Tamás volt az abszolút első 1993-ban.
Hello Malacz,

tényleg, mi ez az oltári barmoság, ami most a tanított nyelvek körül kezd kialakulni?
Egyik főnököm már bejárta a világot, beszél kb. 7 nyelven és ő mondta azt, hogy tulképpen elegendő lenne egyetlen nyelvet tudnia. Mindenki fantáziájára bíznám, melyik nyelvre gondolt és az nem az eszperantó, de nem is a francia. Az mondja már meg valaki, hogy ezen, a nyelvtanítás vonalán miért kell egy újabb saját spanyolviaszt feltalálni?
libásbajnai! libásbajnai! libásbajnai! libásbajnai! libásbajnai! libásbajnai! libásbajnai! libásbajnai! libásbajnai! libásbajnai! libásbajnai! libásbajnai!

ja, hogy ott pervesztés is volt, csak azt leszarod. hát ja.

pezsgőzöl még örömödben?
@mavo:

Sosem libásbajnaiztam.
Kár, h a tüdőd mellett a memóriád sem a régi már.
Üdv.
@malacz69 rezignált:
Ennek ellenére annyiban jogos lehet talán Mavo kolléga felvetése, hogy majd kell 1 posztot írni az SZDSZ 2.0 Extended Editionról. Persze most még frakciójuk sincsen, ezért addig szerintem mértékletességet kell tanusítanunk. Szerintem még idejekorán érkezett a jogos észrevétel.

Amikor pedig majdan az igazmondásáról elhíresült pártvezér túlmozgásainak fog hangot adni, kérlek írd meg a posztot. :-)
süti beállítások módosítása