Főoldalra

utolsó 3 hsz

  • picur3ka: Gyere elo, malacz! Hat igen, csak az oktatas maga egy nagy tema lenne. Nyilvan, ahogy a XX. szaz... (2013.10.17. 01:27) Tényleg kevés?
  • Corry: @VIC20: Csatlakozom. Volna tényleg mondóka, mert gyakorlatilag minden össze lett zagyválva, néha... (2013.09.11. 19:20) Tényleg kevés?
  • VIC20: Hát, akkor béke poraidra, Malacz. Jó volt olvasgatni az írásaidat. :( (2013.07.23. 10:00) Tényleg kevés?
  • Utolsó 20

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Eddigi posztok

Agyzaj

Szeretek tanítani...
Néha öröm, néha kín, és valamikor egyszerűen csak vicces... Az iskola a storyk kifogyhatatlan tárháza, az oktatás pedig mindig van annyira nyavalyás, hogy vitatémát adjon. Szóval ez egy tematikus blog a tanárságról, a tanításról.

facebook

dinamika

Friss topikok

  • picur3ka: Gyere elo, malacz! Hat igen, csak az oktatas maga egy nagy tema lenne. Nyilvan, ahogy a XX. szaz... (2013.10.17. 01:27) Tényleg kevés?
  • malacz rezignált: @aDingo: :))) Személyeskedő logikája, amivel győztesnek hozza ki magát, remek hangulatba hozott.... (2013.05.14. 09:38) Játszani is engedd!
  • latin szerelő: Másképpen megoldva: Két idő van: a "most" és a "régen". Most András X éves, Béla (70-X) éves Rége... (2013.02.08. 15:59) Törd a fejed! 3.
  • Én is akarok kommentelni: @malacz69 rezignált: Nocsak! Végre valami előrelépés, hogy a jogászok sem fizetnek ha itthon mara... (2013.01.03. 06:16) Orvosképzés, ahogy én csinálnám
  • Netuddki.: @malacz69 rezignált: Baromság! Nyilvánosság, átláthatóság, nyomon követhetőség, személyi felelőssé... (2012.07.31. 12:14) Kettő az egyben: pazarlás és pénzhiány

szavazás;-)

Malacka jó fej blogger?
Hát persze, tök fej!
Óóó igen, igen-igen!
Faja fickó, yesss!
Oui, oui, oui, oui.
Miazhogynagyonis!
  

Kettő az egyben: pazarlás és pénzhiány

2012.06.30. 15:29 | malacz rezignált | 24 komment

Címkék: pénz pazarlás oktatáspolitika taneszköz pályázati rendszer

Bizonyára volt már olyan rémálmod, hogy a politikai osztály a zsebedbe turkál. Belenyúl, lerabol, majd cinikusan rád vigyorog. Megnyugtatlak, ez csak álom. A valóság ennél is rosszabb.

Azért rosszabb, mert itt minden legálisan, lepapírozottan működik. Támadhatatlan. Jogilag megfoghatatlan. Vagyis - szemben a sima zsebtolvajjal, akit elkaphatnak, lecsukhatnak - itt esélye sincs a büntetőjogi felelősségre vonásnak.

Még a '90-es évek közepén történt, hogy egyszeriben minden iskola két kézzel kapkodott a világbanki pénzek után. Pályáztak, nyertek. A végén már minden iskola világbanki lett. Rohadt nagy 100Hz-es tévékkel, amiket be is kapcsoltak kétszer egy évben... Ezzel a "világbanki" jelzővel hirdették magukat, a technikai fejlettség szinonimájaként. Valójában ez is egy nagy rablás volt. Egy valóságos példán keresztül bemutatom, hogyan működött.
Mondjuk kellett egy távvezérelhető diavetítő az iskolának. Az Ofotértnél abban az időben került 5200 forintba. Ennyibe került volna az iskolának is, ha van rá pénze. De hoppsz, a világbanki programban is kapható! Így a sulinak ingyenben van! Megvesszük pályázati pénzből. Katalógus kézbe, ára 22.600 forint. Választék nincs, tudása dettó, mint az ofotértes.

Világos, ugye? Hiába volt piszok kedvező kamatozású (talán kamat sem volt) a világbanki kölcsön, olyan katalógusokat adtak ki a lehetséges vásárlásokra, amelyek rendkívül túlárazott termékeket tartalmaztak, időnként teljesen felesleges tulajdonságokkal (mint például az annak idején hájteknek(sic!) számító 100Hz-es óriástévék). Az iskola szintjén spórolás történt, miközben az államot - vagyis mindnyájunkat - ügyesen leraboltuk.

A magas katalógus ár simán lehetőséget adott a gyártónak, hogy bőségesen megkenje a haszonból a katalógus összeállítóját. Az, hogy mi került a katalógusba, nyilván a szakmának álcázott politika döntése volt. Ebből lettek aztán a megmagyarázhatatlanul magas, irreális árak. Esetenként olyan termékek, amelyek a piacon nem mentek el, ám a katalógusban monopol helyzetben és busás áron kínálva kapkodtak utána a magas technológiára kiéhezett intézmények.

Azóta mi sem változott. Csak most nem világbanki program néven fut a lenyúlás ferrarija, hanem Támop és Tiop a két kicsi lopika beceneve. Hozzánk is eljutott az aktuális katalógus. Íme egy-két példa! 

Fénykép0140.jpg

Kedvencem a "két fahasáb súrlódási kísérletekhez" a maga majdnem 7 ezer forintos árával! Mit lehet erre mondani? Eszem-telefaxom megáll! Pffff..!

Fénykép0144.jpg

Hasonló példákat simán tudnék még fotózni belőle, szinte minden oldalon található néhány döbbenetesen irritáló árú taneszköz. És hiába minden, egy ilyen csóró államban, mint a mienk, ezért senkit nem vonnak felelősségre. Nem is lehet. Jogilag és papíron minden a legnagyobb rendben. Morálisan? Azt ne firtassuk...

Hogy mennyire durva árakkal dolgozik a katalógus, arra - a fahasáb ellenpólusaként - álljon itt egy köznapi példa, egy sima 100 forintos boltban vásárolt, 27% áfát és talán némi hasznot is tartalmazó termék, egy öngyújtó:
Piezo elektromosan adja a szikrát az állítható magasságú láng meggyújtásához, újratöltéshez megszelepelték (!!!), a 3 darab gombelem pedig egy mikrokapcsolón keresztül egy ledet működtet, hogy betalálj késő este a zárba a kulcsoddal. Mennyi technológia ebben a kis vacakban, és mindez 78, azaz hetvennyolc forintért!

Fénykép0043.jpg

Nem, ez nem reklámcucc, mert ez a bolt nem erről szól. Ez az üzlet a "sok kicsi sokra megy" igazságával a tisztes haszonra gyúr. Ráadásul semmiféle szponzorfelirat nem virít a a rózsaszín tokon, amely utalna arra, hogy valaki dotálja a forgalmazást. Igényes szerelésű öngyújtó hetvennyolc forintért, szemben vele hétezer forintért két fakocka. Elég kontrasztos?
Vagy azokban a fakockákban digitális műszer  van, és a kísérlet végén USB-vel csatlakoztatható egy számítógéphez, ami beolvassa a mérési eredményeket? Elvégre egy 8 gigás pendrive már 2600-ért is kapható, egy digitális feszültségmérő (áram- és ellenállásmérés beleértve) szintén 2-3 ezerért már a tied lehet.

Most komolyan: mit képzelnek ezek? Hogyan nyúlhatják le ennyire szemérmetlenül az adóforintjainkat? Persze, az iskola nem reklamál, hiszen neki ingyen van, csak pályázni kell érte. Talált pénz, ajándék eszköz...
Azért sincs botrány, mert suttyomban folyik a biznisz, a neten egyáltalán nincs felrakva ez a katalógus, nehogy bárki elérhesse az iskolákon kívül, és feltűnjön neki az égbekiáltó pimaszság.

És akkor ez csak egyetlen szelet, az oktatás egy kisebb részterülete, a taneszköz beszerzés. Mi van az egészségügyben, mi van bármely más, állam által kiírt pályázatnál? A kérdés költői, a költő maga is tudja a választ... 
Sajnos, azok hozzák a törvényeket, akik súlyosan érdekeltek abban, hogy ez a közpénzherdálás továbbfolyjon. És addig, amíg a társadalom nem áll a sarkára, és antiszemitázik meg komcsizik ahelyett, hogy ezeket a dolgokat kérné számon az aktuális hatalomtól, addig patakokban hömpölygő folyamokban dorbézolják el közös pénzeinket. Mi meg csodálkozunk tátott szájjal: miből lett ez a kurva hatalmas államadósság? Hol a pénz?

Bookmark and Share
       

A bejegyzés trackback címe:

https://agyzaj.blog.hu/api/trackback/id/tr424620525

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bocsi malacz, de erről rögtön ez jutott eszembe:
gyurcsányahibás, elmúltnyólcév!
Jó poszt, csak egyeterteni lehet vele.

"Most komolyan: mit képzelnek ezek? Hogyan nyúlhatják le ennyire szemérmetlenül az adóforintjainkat?"

Ez ellen egy ellenszer lehetne, az pedig a liberalizmus (amit feszt szapulsz). A teljes nyilvánosság ereje. Persze ha éppen a ketrec rázza a majmot, akkor nem jó érzés, de egy korrekt társadalomban lenne helye!
Csak azt tudom kívánni a parlamentnek, hogy álljanak át a fatüzelésre, és olyan áron szerezzék be a fát, mint ebben a katalógusban is látható (saját zsebből, mert a 750 ezres fizetesbol kellene, hogy fussa rá).

Saját pályázatos tapasztalat: Egy híres számtech-nagykernél rendeltünk cuccot. Összeállítottuk a megrendelő igényeit, adom le a rendelést, és véletlenül kiforogta a szó, hogy pályázatos cucc lenne, akkor kiderült, hogy az árlista nem érvényes a közbeszerzéses dolgokra, oda külön felhasznalonev-jelszo kell, amit külön igényelni kell. Megkaptuk, és UGYANAZ a termék közbeszerzésben 30-40%-kal drágább. Nekem, mint szabolcsi parasztgyereknek az lett volna a gondolatom, hogy mivel közbeszerzés ezért még olcsóbb. Mivel nagyobb tétel, ezért még olcsóbb. És mivel állami fenntartású intézmény, ezért még attól is olcsóbb. De nem. Aztán kezembe akadt egy TIOP-os katalogus is. Tenyleg nagyon durva. De ennek csak a teljes nyilvanossag az ellenszere.

Megtehetné az állam (minisztériumra, miniszterre, főosztélyvezetőre, szakállamtitkárra, tökömtudja kire gondolok), hogy abból a ménkű sok léhűtőből egynek odab_ssza az asztalára a katalógusokat, hogy "Ittvanni fijam, telefonáld körbe a cégeket (vagy böngészd át a veblaplyukat), hogy hol mennyibe kerül egy ilyen alaplap, számold ki az átlagot, oszt ahonnan az átlagtól 30%-kal drágább ajánlat jön, azt tiltólistára teszed, és oda külgyé' ki valakit ellenőrizni DE MÁÁÁN, mer' le akar nyúlni!"

Mondjuk erre jöhet a visszakérdezés, hogy "Akkor is, ha az államtitkár úr keresztfia?"

És az örök szerelmem, a fideszfrakcio.hu weblap, ami 30M foritba került, és kb 10000 Ft valós teljesites van mogotte. (300.000% profit!!! Kíváncsi lennék, hogy hol lehet még ilyen hasznot realizálni?)

Ilyen mértékű extraprofitot NEM LEHET MEGINDOKOLNI!!! Simán elmehetne egy trösztellenes vizsgalat, de nem lesz.

Ja, öngyújtó: A LED nem egyszerű LED, hanem UV, úgyhogy simán lehet fizikai-kémiai lumineszcenciai kisérletekhez is használni bemutatóeszközként. Egy kis buherálással meg elektrolitok vezetőképességének demonstrálására is alkalmas!
Persze ehhez kell egy szakmájához értő tanár is, de azt azért előlegezzük meg, hogy aki természettudományos irányba indult el, annak ez adott :-)
Arra nem gondoltatok, hogy egyszerűen csak védik a természetet és a fakocka azért annyival drágább, mert fogy a fa? Már alig van.
A pályázatokon beszerezhető cuccok magasabb árában megjelenő többletet is természetvédelemre fordítják??? Kivéve amit oktatás fejlesztésre.
(Csak vicc vót! :D)
Megoldás: Svédországban minden állami irat nyilvános. Persze ott is van államtitok, meg szolgálati titok, azok nyilván nem nyilvánosak, de ha valakit rajtakapnak valamin, akkor le kell mondania. Ennyi.
Amíg az emberek ezektől (értsd: politikusoktól) reméli a sorsának jobbra fordulását és nem a saját munkájától, addig ez lesz.
Malacz! Te most komolyan Viktoréktól várod, hogy ez megváltozzon?

Személyesen Viktor jelentette be a nagyszabású járulékcsökkentési programját amit Matolcsy dolgozott ki az elmúlt napokban, amivel felpörgetik majd a munkahelyteremtést.

Ez jól hangzik ugye? Még konkrétumokat is mondott!
Mégis mi az ami miatt húzom a számat?

Csak annyi, hogy ez is egy ordas nagy hazugság, mert ezek a kedvezmények már most is megvannak! Miért kell MINDEN HÉTEN valamiről hazudni ami le is buktatható 1 óra alatt? A nyilatkozat után sorra jönnek a szakértői nyilatkozatok is, hogy "de hát ezek már most is megvannak!"....
@malacz69 rezignált:
Igen, erre. Az igazság az, hogy amiket bejelentett, azoknál jelenleg több kedvezmény is van. Jelenleg mivel még kifutóban is van régi Start program, így van kb. 5 különböző Start program, Karrier-Híd, Út a munkába, mittomén milyen munka stb. programok vannak.

Pályakezdőt, tartós munkanélkülit, közszférából kirúgottat stb. első évben teljesen szochó mentesen lehet alkalmazni, utána pedig csökkentett adóterheléssel.

A vastagbőrön már kifejtettem jó hosszan, mert újat mondtam a nívó blogos srácnak, de itt csak tömören:
Ezek a kedvezmények jelenleg is megvannak, éves 50 milliárd keret van rá, vagyis a bejelentett keret hatoda. És ezt sem tudták igénybe venni a cégek (3 éve minimum már megvannak ezek a kedvezmények, csak mindig máshogy hívják őket). Tehát a baj nem a keret mértékével vagy a lehetőséggel van. És ezt Viktorék is tudják: mondhatott volna 800 milliárdos keretet is, ha úgyis csak 30 milliárdot vesznek belőle igénybe nem?

Nincs munka. Amint lesz munka, akkor kell munkahely, és mehetnek a kedvezmények. Addig felesleges.

Ráadásul Viktor qrvara kibaszhatná a szövegíróit,vagy a mögötte álló "szakemberi" gárdát, mert benn a cégnél fogtuk a fejünket mikor hallgattuk, mert az, hogy bejelent újként már meglévő támogatásokat az egy dolog, a "tudatlan" nép etetése.
De az, hogy bejelenti, hogy lesz olyan kedvezmény, ami lehetővé teszi majd hogy a munkáltató ne fizessen csak maximum 50 ezer adót, járulékot a munkavállaló után, amibe beletartozik az SZJA is....
Na ezzel csak két gond van:
- munkáltató jelenleg nem fizet járulékot a munkavállaló után
- munkáltató jelenleg nem fizet SZJÁt munkavállaló után
És ez így gáááz!
Helóka!
Maga meg fog őrülni előbb-utóbb, vagy baleset áldozata lesz, esetleg hosszantartó betegség után felépülés közben váratlanul el fog hunyni...
Jobb lenne, ha a palacsintasütés rejtelmeiről értekezne a továbbiakban, mindenki okulására...
Természetesen most még nem kell aggódnia, ezek elölrébb vannak a listán:
hungarianrealnews.com/news.php?readmore=259
Jah malacz: az irány amit vettek (járulékcsökkentés) jó! A gond megint az, hogy (attól tekintsünk el, hogy a Start programokat hirdették meg újra) ezt ők is szorgalmazták éveken keresztül ellenzékben... de kormányon 2 évet elvesztegettek mire elkezdték ezt. Helyette fasza SZJA reformot hirdettek,hogy az majd jól gazdaságot pörget, és munkahelyet teremt... pedig kb. mindenki azt mondta, hogy ez nem igaz.
Minden esetre 2 év után jó irányba fordultak itt.

A gond az, hogy talán múlt héten Matolcsy bejelentette, hogy a gazdasági szabadságharc 300 milliárdba került az országnak, az eredménye pedig semmi :( Rossz volt hallani a beismerést.
@abandi: Nem véletlenül szoktam a grazi diliházról és a beutaló áráról beszélni, az első becslések már megvannak, 300 milliárd elég szép összeg, azon már kórházat is lehetne venni lakatlan szigeten...

@Malacz: látod látod ezekkel is kellett volna foglalkozni, nemcsak a bankokkal. A bankéknál magától van verseny igaz az is olyan jó hazai fajta, de ezen a területen meg semmi verseny nincs. Majd ezt is államosítják és kész.

Lassan már jöhetne az első 5 éves terv aminek azért az nagyon alátesz, hogy a ciklus csak 4 éves... LOL.
A nyugatiakat sem kell félteni, ha kifinomult és nagy összegű lenyúlásra van lehetőség:

hvg.hu/gazdasag/20120703_barclays_vezerigazgato_lemond
No egy pillanatnyi helyzetjelentés erről a járadékcsökkentési témáról, amiket tegnap és tegnapelőtt kibontottak már (persze ez semmit nem jelent, de érdemes ezeket eltenni és megnézni, hogy mi lett ezekből, lásd. már 2012-ben eltörlik az EVÁt, és most úgy néz ki még jövőre is marad):

A legfontosabb és egyben újdonság:
- a 25 év alattiak és 55 év felettiek járulékkedvezménye nem csak maximum 2 évre szólna mint jelenleg, legalábbis eddig még időbeni korlátról nem volt szó. Ez tényleg sok embert érinthetne. Egész pontosan céget, azaz munkaadót, nem munkavállalót.

- az eddigi kedvezmény 27% volt az első évben, a másodikban 10%, és utána nem járt. Most az első évben is csak 10% lenne. Mivel sok helyen az első év után lecserélték az alkalmazottakat pont a járulékcsökkentés maximális összegének kihasználása miatt ez a lépés ezeknél a cégeknél járulékemelésként hat.

- maximum 100 ezer forintos jövedelemig lenne igénybe vehető, ami gyakorlatilag jövőre majdnem meg fog egyezni a minimálbérrel (ha a mostanit megemelik inflációval) az 98-99 ezerre jön majd ki. Ez azért gáz, mert ez megint a bérek lefelé nyomása felé hat, ugyanis jelenleg főként a minimálbér 150%-ig vehető igénybe ez a kedvezmény, vagyis a plafont 139500 forintról levinnék 100 ezerre.

És itt jön megint a kormányzati kommunikáció hazugsága: 200 ezer, meg 550 ezer munkavállalóról beszélnek akiket érinthet a dolog az életkor alapján. Igen. Ez igaz, de ennek mekkora része van 100 ezer bruttó alatt bejelentve? Nekem itt megint az lesz az érzésem, hogy egy nagyon szűk rétegre szabnak egy kedvezményrendszert, ezzel is tovább bonyolítva az egészet.
Az öröm az ürömben az, hogy így nem gond, ha odahazudnak ez a program mögé 300 milliárdot (mert a fedezete eddig ugye abból lenne, hogy áttesznek pénzt a bal zsebből a jobba), mert nem fognak megint tudni igénybe venni ebből a cégek max 10-20 milliárdot :)

Egy kérdésemre eddig sehol nem válaszolt egy fidesz szimpatizáns sem, hátha itt megteszi valaki:
Ha a fidesz zsebből zsebbe pakolással tud csinálni 300 milliárdot, akkor miért áll meg itt? Miért nem 28000 milliárdot csinálnak így? Kifizetnénk egy összegben a teljes államadósságot és nem kéne kamatokat fizetnünk!
Mit nem látok jól?
Visszatérve az eredeti témára, azon gondolkoztam, hogyan lehetne megszüntetni ezt a fajta pazarlást és lopást, ami a pályázati rendszerekben megy...

Én azt csinálnám, h a pályázónak csak pár sort kéne leírni, h kell a pénz meg hogy mennyi. Erre kimegy egy ember a hivatalból, aki egy napot eltölt az iskolában, megnézi a felszereléseket, beszél kompetens emberekkel, stb... azaz úgy tesz, mint egy műszaki vizsga előtti állapotfelmérésen. jelent a helyzetről, és a jelentése alapján megítélnek egy pénzt. Erről a pénzről el kell számolni számlákkal. Az, h mit vehetnek rajta, milyen eszközöket, azt rögzíteni kell papíron. De innentől kezdve onnan szerzi be a suli, ahonnan tudja, ahonnan legolcsóbban megkapja.

Állítom, h ebben a rendszerben a kiosztott pénzreken min. 2-3-szor annyi eszközt tudnának beszerezni ... ...alsó hangon!
@malacz69 rezignált:
És akkor viszek számlát 2 fahasábról zsinórral 6915 Ft-ról. A vállalkozó ezt megcsinálja nekem mondjuk 300 forintért, a hasznot meg 70-30%-ban elosztjuk.

Ezzel a lépéssel az ellopott pénzt teszed át egyik szintről a másikra (értsd: más lopja el). És mielőtt azt hinned, hogy ezt nem teszik meg jusson eszedbe amit régen írtam neked arról a suliról ahol tanítottam: a vezetőség az Arany Jánosos pénzeket is lenyúlta, persze papíron minden rendben volt.

Az fel sem merült benned, hogy jó az, ha felülről jön a katalógus árakkal együtt, viszont abban már normális árak vannak? Mondjuk 2 fahasáb zsinórral 300 Ft?

De alapból a közbeszerzési törvényen is változtatni kellene: az megvan, hogy legutóbb egy pesti közbeszerzés azért lett érvénytelen, mert a legolcsóbb ajánlatot tevő (nem fidesz közeli) cég több mint 30%-kal (~3 milliárddal) adott olcsóbb ajánlatot mint a második (közgép)? Az indoklás: túl alacsony volt az árajánlat összege: magyarul kötelező lehúzni az államot. Nem, ez nem közgépet toló húzás volt: kötelező kizárni az alacsony haszonkulccsal dolgozó cégeket, bármilyen jók is legyenek a referenciáik!

"Márpedig ilyen állat nincs!"
@malacz69 rezignált: Fordított vatera!

Az iskola azt mondja hogy "kell két fahasáb, mer csak az surlódik". Jováhagyatja egy illetékessel (akár az említett helyszíni szemlés módszerrel). Kirakják egy fordított vaterára a pontos specifikációkkal (milyen extra szolgáltatásokkal várják el az árut), és várnak fél évet, mire lejár az aukció. Mikor letelt, a legkisebb összeget kérő lesz a befutó.

Ha megnyerte az ár-le-verést, akkor azon az áron köteles szállítani. külön díjat nem szamolhat, csak olyan dologért, ami nem volt a specifikációban. Ha viszont ilyen van, akkor a felét a pályáztató intézmény pályázatért felelős dolgozója fizeti ki. Így meg van oldva az utólagos sikamika is. (pl. hogy jol jojjon ki egy haveri valallkozo, ezert ker 3000 ft-ot egy projektorért, de a kiszállítást, üzembe helyezést "elfelejtik" specifikálni, ezért azt kiszámlázza a vállalkozó 600.000 Ft-ért, és kaszált egy 150e Ft-os projektoron) Ilyen esetben a pályázatért felelős felelőssége, hogy ne "felejtse" ki a kulcsfontosságú dolgokat, mert az ő zsebére is megy.
@Én is akarok kommentelni:

Nem, hidd el, szűk körben és helyi szinten nem nyúlnák le a pénzt. Tanúsítom, h a suliban baromira tudnak takarékoskodni, ha van rá módjuk.

@kako_j:

Nem rossz ez a módszer sem. Lényeg az, h az európai értelemben vett pályázati rendszer a lopás melegágya, valahogy meg kéne reformálni ezt az egész struktúrát.
@malacz69 rezignált:

"az európai értelemben vett pályázati rendszer a lopás melegágya"
Rosszul látod malac. Az európai rendszer annak a melegágya, hogy TUDHATUNK a lopásról. Nagyfokú naivitás lenne azt hinni, hogy attól, hogy a diktatúrában élők nem tudnak a lopásról, attól még nincs is olyan náluk.
Csak később derül ki, mikor megbukik a diktátor. Gondolok itt Marcos-ra, csaucseszku-ra és társaikra.

Én majd akkor kezdek el aggódni, ha már nem hallunk lopásokról :-(

És itt utalok vissza az első kommentemre: Teljes nyilvánosság!!!
Kiegészítem még az aláírók személyes felelősségével. Kiderül, hogy lopás volt? Felelősségrevonás. Ha meg lehet tenni pofátlansági adó formájában, akkor más mód is van. Egy idő után ez azért szerintem szelektálja a direkt lopást.
@malacz69 rezignált:
Én meg tanúsíthatom, hogy lopnak is azonnal a suliban is ha van rá módjuk.
Tök egyszerű amúgy, kako_j is ezt szorgalmazza, én is már korábban más témában ezt erőltettem itt a blogon:
teljes nyilvánosság és "pályázati rendszer":

Országos szinten összegyűjtik miből mennyi kell összesen, és arra mehet a pályázat. Ha már országos szinten kell 1000 ilyen fahasáb, még a mi asztalosunk is beadna egy pályázatot rá 1000ft/db árra :) Ha ő nyer akkor is már hatodolva lett az ár.
Persze maguk mindig ekégedtenek:
Hideg a lángos, meleg a sör satöbbi...
Értsék már meg: Maguk nem tervezett középosztálybeliek!
@abandi:
ekégedtenek: nyafognak: nyígnak
apicsába!
@malacz69 rezignált: Baromság!
Nyilvánosság, átláthatóság, nyomon követhetőség, személyi felelősség. Ez az ami kéne és kétlem, hogy pont az orbánod fog ezen változtatni...
süti beállítások módosítása