Főoldalra

utolsó 3 hsz

  • picur3ka: Gyere elo, malacz! Hat igen, csak az oktatas maga egy nagy tema lenne. Nyilvan, ahogy a XX. szaz... (2013.10.17. 01:27) Tényleg kevés?
  • Corry: @VIC20: Csatlakozom. Volna tényleg mondóka, mert gyakorlatilag minden össze lett zagyválva, néha... (2013.09.11. 19:20) Tényleg kevés?
  • VIC20: Hát, akkor béke poraidra, Malacz. Jó volt olvasgatni az írásaidat. :( (2013.07.23. 10:00) Tényleg kevés?
  • Utolsó 20

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Eddigi posztok

Agyzaj

Szeretek tanítani...
Néha öröm, néha kín, és valamikor egyszerűen csak vicces... Az iskola a storyk kifogyhatatlan tárháza, az oktatás pedig mindig van annyira nyavalyás, hogy vitatémát adjon. Szóval ez egy tematikus blog a tanárságról, a tanításról.

facebook

dinamika

Friss topikok

  • picur3ka: Gyere elo, malacz! Hat igen, csak az oktatas maga egy nagy tema lenne. Nyilvan, ahogy a XX. szaz... (2013.10.17. 01:27) Tényleg kevés?
  • malacz rezignált: @aDingo: :))) Személyeskedő logikája, amivel győztesnek hozza ki magát, remek hangulatba hozott.... (2013.05.14. 09:38) Játszani is engedd!
  • latin szerelő: Másképpen megoldva: Két idő van: a "most" és a "régen". Most András X éves, Béla (70-X) éves Rége... (2013.02.08. 15:59) Törd a fejed! 3.
  • Én is akarok kommentelni: @malacz69 rezignált: Nocsak! Végre valami előrelépés, hogy a jogászok sem fizetnek ha itthon mara... (2013.01.03. 06:16) Orvosképzés, ahogy én csinálnám
  • Netuddki.: @malacz69 rezignált: Baromság! Nyilvánosság, átláthatóság, nyomon követhetőség, személyi felelőssé... (2012.07.31. 12:14) Kettő az egyben: pazarlás és pénzhiány

szavazás;-)

Malacka jó fej blogger?
Hát persze, tök fej!
Óóó igen, igen-igen!
Faja fickó, yesss!
Oui, oui, oui, oui.
Miazhogynagyonis!
  

Orvosképzés, ahogy én csinálnám

2012.12.13. 20:56 | malacz rezignált | 86 komment

Címkék: tandíj reform orvosképzés oktatáspolitika

Problémafelvetés

Nem kívánok vitát kezdeményezni a tandíjról. Úgy általában a felsőoktatásnak csak ez a szegmense, az orvosképzés izgat most. Ennek több oka van:

1. Az általános orvos képzése 6 év alatt mintegy 12-13 millió forintba kerül, ez pedig 3,5-6-szorosa más képzéseknek.

2. Orvoshiány van, miközben évente ezerszám távoznak fiatal orvosaink.
(Én úgy gondolom, erkölcstelen dolog az egyéntől, hogy a magyar adófizetők pénzéből a maga hasznára igényel uszkve 13 milliót, hogy aztán lelépjen a britekhez/svédekhez, az adófizetőknek meg marad itthon a fáradt, túlterhelt, időhiányos és emiatt gyakrabban hibázó, olykor felületes orvos.)

3. Az Európai Unióban olyan nem lehetséges, hogy egy ingyenes képzésben részt vett, majd külföldre távozott orvostól utólag pénzt kérjenek a képzéséért. Ez teljességgel jogellenes lenne. Ez a verzió tabu.

orvosok.jpg

Megoldás

Szóval, valamit tenni kell. Minél előbb, annál jobb. Én a következőt javasolnám:


1. Viszonylag könnyű bejutás az egyetemre, mondjuk az elérhető maximális pontszám 70%-ával.

2. Mindenki számára kötelező a tandíj, melynek összege szemeszterenként 1 millió forint.

3. Az állam automatikusan hitelezi fél évente a tandíjat a diáknak, hacsak nem ő kéri, hogy fizethesse maga.

4. A hiteltőke kamatát fél évente írják be, az aktuális pénzromlás felének megfelelő kamattal, vagyis a hitelállomány (tartozás) reálértéke időben nem változik. Ez így megy a tanulmányok befejezéséig.

5. Aki kiesik a képzésből a rossz tanulmányi eredménye miatt, az teherként viszi magával az aktuálisan meglévő tartozást. Innentől a kamat éves szinten 2%, de meg kell kezdeni a törlesztést abban a pillanatban, amint az illető dolgozni kezd, a nettó fizetésének 5-10%-ával terhelten. (Utóbbi % úgy szabályozandó, hogy a minimálbér esetén 5% legyen és annak triplájánal érje el a maximális 10%-ot.)

6. A végzettek, ha és amennyiben közszférában helyezkednek el, minden munkában eltöltött év után leírhatnak a tartozásukból annyi pénzt, amennyinek a mai értékre valorizált összege 1 millió forint, miután a fennmaradó összeget előtte megterhelték az aktuális inflációnak megfelelő kamattal.

7. Ha a végzett nem a közszférában helyezkedik el, hanem magyarországi magáncégnél vállal munkát, akkor a tartozását 15 év alatt, egyenlő havi részletekben, 2% kamatozás mellett törlesztenie kell.

8. Ha a végzett bármikor külföldre távozik, akkor a meglévő tartozását 5 év alatt, egyenlő havi részletekben, 2% kamatozás mellett törlesztenie kell.

9. Az orvosi egyetemről kieső diákok munkát vállalhatnak a magyar kórházakban ápolóként, asszisztensként, amivel éves szinten és mai értéken nézve félmillió forintot írhatnak le az aktuálisan meglévő tartozásukból. A 9. pont érvényre jutása ignorálja az 5. pontban leírtakat.

Indoklás

1. Csak az merészelne jelentkezni az orvosira, aki szinte biztosan el is tudja végezni azt.

2. Ha mégis jelentkezik, de az első szemeszter után belátja, hogy ez bizony nem fog menni, akkor bedobja a törülközőt, és távozik egy 1 millió forintért vásárolt tapasztalattal. A tapasztalat árától megszabadulhat, ha segíti a magyar egészségügyet a munkájával megfelelő ideig.

3. Ha végez, de külföldre távozik, legalább megtérül a képzésének a költsége. Tulajdonképpen a külföldről fizetett részletek fedezhetik egy új orvostanhallgató képzésének költségét folyamatában.

4. Aki végzése után a magyar egészségügyben helyezkedik el és benne is marad 15 évig, az lényegében ingyenes képzésben részesült.

5. A magyar adófizető állampolgár nem érzi magát becsapva attól, hogy az adóforintjaiból kiképzett orvos cserbenhagyja őt, mint segítségre szoruló beteget. Ha el is megy külföldre, legalább a befektetett pénz megtérül afféle vigaszdíjként.

*  *  *  *  *

UPDATE 2012. dec. 15.

„Világossá kell tenni a szabályozásban, hogy azok, akik tanulni akarnak Magyarországon, elérik a tanuláshoz szükséges minőségi korlátokat vagy követelményeket - ez ma 240 pont a bekerülés tekintetében -, és elszántak, hogy tanuljanak, és utána Magyarországon szeretnének dolgozni, no, az ő számukra mindenfajta eladósodás nélkül továbbra is ingyenesnek kell maradnia az egyetemi és főiskolai oktatásnak" (Orbán Viktor)

Bookmark and Share
       

A bejegyzés trackback címe:

https://agyzaj.blog.hu/api/trackback/id/tr264964165

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Én tudok ennél egyszerűbb megoldást: tiltsuk be a nyelvoktatást, és akkor senki nem fog tudni külföldre menni.
De viccen kívül: nem lehetne normálisan "orvosolni" a problémát? (Mert szerintem te is meg a kormány is fordítva ültök a lovon) Tehát lehetővé tenni, hogy a végzett orvosok európai módon végezhessék a munkájukat?
(Megjegyzem, még így lenne, aki külföldre megy a több pénzért, a német orvosok igen nagy része most éppen Hollandiában és Svédországban praktizál. Mindig lesznek, akiknek nem elég, ami van, de nyilván a legtöbben nem szívesen települnek el a hazájukból)
És ugyanez vonatkozik persze minden más diplomára is. Ugyanis amit a kormány állít, hogy nevezetesen vannak értéktelen diplomák, az számomra vérlázító. MINDEN megszerzett tudás értékes - neked mondom, a tanárnak -, még akkor is, ha utána valaki a mekiben lesz mosogató. Az egyetemi lét, végzettség ugyanis ad egyfajta pluszt a világ dolgainak megismeréséhez - szintén neked mondom, aki voltál egyetemista -, ahhoz, hogy az illetőt ne lehessen pl. olyan egyszerű szlogenekkel megvezetni, hogy "megvédjük a nyugdíjakat", és hasonlók.
Ja, hogy a jelenlegi kurzusnak nem ilyenek kellenek?
Malacz?!
Miféle tandíj?
Nem olvastad? Ez nem tandíj, ez "halasztott adósságtörlesztési kötelezettség"

Még mindig röhögök :)
Malacz, az ötleted egy emberi, és egy racionális okból vérzik:

1, "Ha mégis jelentkezik, de az első szemeszter után belátja, hogy ez bizony nem fog menni, akkor bedobja a törülközőt, és távozik egy 1 millió forintért vásárolt tapasztalattal. A tapasztalat árától megszabadulhat, ha segíti a magyar egészségügyet a munkájával megfelelő ideig."

Ez nagyon durva büntetés. Jó volt biológiából, jó volt kémiából középiskolában, szeretett volna orvos lenni. Felveszik, 3 év után történik bármi, volt olyan ismerősöm (összejártunk az egyetemen a DOTE-sekkel), akinél 3 év után olyan vizsgák jöttek, amiket akart, de nem tudott megcsinálni. Nem sikerült egyszerűen. 3 millió forintot a nyakába akasztani az ilyennek nem fair. Ennek jelentős visszatartó ereje lenne így.

Ez az emberi.

A racionális pedig az, amit már korábban is leírtak, én is, de nem vagy hajlandó elfogadni:
"Ha végez, de külföldre távozik, legalább megtérül a képzésének a költsége. Tulajdonképpen a külföldről fizetett részletek fedezhetik egy új orvostanhallgató képzésének költségét folyamatában."

Ez kivitelezhetetlen. Nem lehet behajtani az illetőn. PONT. A mostani aláírt hallgatói szerződésekkel kapcsolatban kérdezték meg a NAVot és egyéb szakértőket is, és még a NAV is közölte, hogy:
- nem tudják kideríteni, hogy melyik országba ment dolgozni az illető
- nem tudják a lakcímét, hogy értesítsék
- nem tudnak azzal mit kezdeni ha nem veszi át az értesítést
- nem tudják hol dolgozik
- nem tudják behajtani a tartozást

És itt most EU-n belüli országba való távozásról beszélünk. Magyarul aki külföldre akar menni, azt nem tudod meggátolni. Ennyire a kommunista rendszert nem kéne visszasírni. Esetleg vasfüggönyt és tankcsapdákat ne rakjunk a határainkra?
Most nézem, hogy az fel sem merült benned malacz, hogy az orvosok bérét esetleg megemeljük a stadionokra, konzultációra, gyurcsányozós-bajnaizós plakátokra, azonnal lezárt utak építésére és átadására stb stb stb elköltött pénzek helyett?

300 nettónál már elgondolkodna az orvos, hogy kimenjen-e külföldre. Mivel nem tudom hány orvos van az országban, számoljunk 50 ezerrel. Ennyinek megemelni havi 100-al(!) a nettóját éves szinten:
50.000*100.000*12=60 milliárdba kerülne.
Jövőre csak focira 42 milliárd megy el, a konzultációkra idén talán valami 7 milliárd ment el.. Ugye hogy simán megvan ez a pénz? De a google alapján 35 ezer alatt van a dokik száma, szóval a focira költött pénz is már elég lenne.
@kisa:

Lehetne úgy is orvosolni az orvosok problémáját, h 4-szeresére emeljük a fizetésüket, csakhogy erre nincs pénz.

Másfelől: nem látom, mi a bajod a javaslatommal.
Azzal, amit én mondok, bármilyen szegény, de tehetséges gyerek mehetne orvosira végeredményben ingyen. Ehhez csak az kell, h utána a magyar egészségügyben dolgozzék 15 évet.

Mi ezzel a baj? Nem itt akar majd dolgozni, hanem külföldön és ezt már most tudja? Akkor miért is költsük rá az adófizetők 13 millióját?
@Én is akarok kommentelni:

Külföldre megy, nem lehet behajtani.

Ez kérem szőrszálhasogatás, ugyanis ilyen alapon a bankok is megtehetnék, h nem adnak hitelt, mert ha külföldre távozik az adós, nem lehet behajtani.
Na neeeeeeeeeeeee!

Ebben a konstrukcióban ez egy banki hitellel egyenértékű valami, a tartozás elől lelépni, azt nem törleszteni, bűncselekmény, "lopás".

Azért sem értem, mert ha valaki orvosként dolgozik Angliában, nem létezik, h úgy el tud tűnni, h nem lehet megtalálni.

----------------------------

Büntetés

Azért akart orvos lenni, mert elhivatottsága van az eü felé.
Ha van neki, akkor nem büntetés az eü-ben dolgozni.
Nem a tartozásért dolgozna, hanem rendes fizetésért, és mellette még, mintegy bónusban, jóváírnak neki a tartozásból nettó kb. 42ezret, vagyis a nettója nem más, mint amit kap zsebben + 42ezer. Az bizony nem rossz pénz.

És igen, az menjen orvosira, és arra az orvosira, amit el is bír végezni, amire maximális motivációja van.

---------------------

Nyilván lehet kötözködni ezzel a rendszerrel, nem tökéletes, de ami most van, annál sokkal jobb, mert

1. motivál a tanulásra, arra, h tényleg végezze el és minél kevesebb idő alatt,
2. távol tartja a tehetségteleneket vagy lustákat,
3. nem fizet a magyar adófizető azért, h az angol betegnek (haha, filmcím) magyar orvost képezzenek
@Én is akarok kommentelni:

Tény, h tarthatatlan és megmqagyarázhatatlan az, h a foci jobban dotált legyen, mint a felsőoktatás.

Van valami irritáló abban, h miközben a foci állami támogatása sokszorosára nő, a felsőoktatásból kivonnak. Ez így párba állítva BOTRÁNY!
Fidesz oktatási reform -> Stílfűrésszel metszeni!

Abban szerintem mindenki egyetért, hogy nem lehet mindenkinek korlátlanul ingyenes a felsőoktatás. Jó példa erre a smittpali, meg semilyenzsolt.

Ahogy kértem: Mindenki, aki térítésmentesen járt egyetem-főiskolára, a fideszre szavazott, valamint anno a "háromigenes" népszavazáskor beszopta a fidesz nyalókáját, de most meg mellette van, az legyen annyira gerinces, hogy elkezdi a fizetesenek 10-20%-át havonta átutalni akár simicsicskának, akár debrecen város önkormányzatának.!!!
Ez a minimum, ha ezt így tartja jogosnak. Ha viszont csak elkezd (akár magában is) kibúvót keresni, hogy neki ezt miért ne kelljen megtenni, az egy elvtelen senki!
Kéremalássan ez mostan a tuti!
@malacz69 rezignált:
"Külföldre megy, nem lehet behajtani.
Ez kérem szőrszálhasogatás, ugyanis ilyen alapon a bankok is megtehetnék, h nem adnak hitelt, mert ha külföldre távozik az adós, nem lehet behajtani.
Na neeeeeeeeeeeee!"
Pedig ez van. Menj be a bankba, és kérj fedezet nélkül kölcsönt. Menni fog? Nem. Kell majd jelzálog, kezes stb.. A jelzáloggal megfogtak, ha kezes van akkor őt szopatod be, kivéve ha ő is lelép. Akkor a bank sem fog utolérni.
De próbáld ki: menj be a legközelebbi bankba, és kérj fedezet nélkül 15 millió forint hitelt. Ennyi egy orvosi diploma a DOTEn. Szólj ha nem röhögnek ki. De nyugodtan ígérd meg nekik, hogy akár alá is írod, hogy itthon fogsz dolgozni :) Sőt, ígérd meg azt is, hogy rendesen törlesztesz.

"Ebben a konstrukcióban ez egy banki hitellel egyenértékű valami, a tartozás elől lelépni, azt nem törleszteni, bűncselekmény, "lopás"."
Rossz hírem van. Banki hitelt nem törleszteni most sem "lopás", nem bűncselekmény. Ha az lenne, akkor a bíróságok előtt állna most ha jól emlékszem közel 1,3 millió ember. Börtönbe velük! Ismerek is egyet elég közelről, a szomszédom. Nyomjam fel még ma este a rendőrségen?

"Azért sem értem, mert ha valaki orvosként dolgozik Angliában, nem létezik, h úgy el tud tűnni, h nem lehet megtalálni."
Pedig nem. Ugyanis az egyes EUs országok munkáltatói adatbázisai, pláne az adóhatóságiak nincsenek összekötve, ráadásul nem hogy összekötve nincsenek, adatot szolgáltatni is csak bűncselekmény gyanúja esetén szolgáltatnak egymásnak a hatóságok (értsd egyik adóhivatal a másiknak).
Ez a szomorú(?) valóság.

De gondolj csak bele. Kimegy egy friss doki külföldre, és nem fizet. Mit csinál a NAV? Ír levelet mind a 193(?) országnak, hogy van itt egy ember, aki nem követett el bűncselekményt (így a nevén kívül ugye más személyes adatát kiadni nem adhatja ki), nem dolgozik véletlenül nálatok? Kiröhögik. A fizetésére letiltást amúgy sem rendelhet el.. szóval abszolút bukta.
De mondom, ezt nálam sokkal okosabb és szakértőbb emberek már régen leírták, elmondták amikor felmerült az új magyar röghöz kötés elve.

Ráadásul amit te javasolsz, már szintén megbeszéltük, hogy nem oldja meg az orvoshiányt: egy német klinika kifizeti a 15 milliót a magyar államnak, és kész. Attól még, hogy így visszakapta a képzés árát az állam nem lesz ki megvizsgálja a gyermekemet, hiába ültetem le egy pénzkupac elé.

De talán emlékszel arra, ami idén év elején, illetve már tavaly is volt a szlovák és egyéb külföldi rendszámos autókkal kapcsolatban. Még a google is rátalál, hogy a szlovák hatóságok konkrétan leszartak minden magyar hatósági megkeresést, hogy adjanak ki bármilyen adatot ezeket a kocsikat illetően.
Ráadásul a mostani hülye, deklaráltan EU jogellenes rendszámtörvényünkkel (értsd: korlátozzák az EUn belüli szabad mozgás jogát, mert egy magyar állampolgár aki Angliában dolgozik nem jöhet haza maximum 1 napra csak a saját kocsijával, ami azért elég nonszensz) sem tudták megfogni a csalókat. Személyesen ismerek legalább 10 embert aki továbbra is szlovák rendszámos BMW/Audival mászkál. Leírták papírra, hogy egy szlovák cégtől bérlik ennyiért és ennyiért havonta a kocsit, és máris bukta. A magyar hatóság pedig nem tudja leellenőrizni, hogy valós-e a bérlet. Ez van. Erre tartanak sok fantomcéget, akik nevén van a kocsi.
Apropó malacz, ugye olvastad, hogy a közoktatásból és az EÜ-ből is kisöprik júliustól a nyugdíjasokat. Ez tök jó. Milyen szerencse, hogy nemrég jött ki egy statisztika, hogy habár qrtanagy orvoshiány van az országban, a mostani orvosok 24%-a betöltötte már az öregségi nyugdíjkorhatárt...
Ha nem érintene, mosolyogva várnám a július 1-ét, amikor egy átgondolt és hangsúlyozom MATOLCSY által felvetett (megspórolnak ezzel a lépéssel 2 stadionnyi pénzt!) ötlettel kiesik majd közel 6000 orvos.
És az ő helyükre bizony nem lehet újabb és újabb fideszes rokonokat betenni, mint teszik ezt a teljes közszférával.

Ui.: mind a gyermekorvosunk, mind a bölcsi gyermekorvosa, mind az én orvosom már nyugdíjas... és egy szomorú tény még:
"egy novemberi adat szerint a gyerekorvosok átlagéletkora ugyanis 57 év"
@malacz69 rezignált:
"Lehetne úgy is orvosolni az orvosok problémáját, h 4-szeresére emeljük a fizetésüket, csakhogy erre nincs pénz."

Nem kell 4x-szeresére. Írtam korábban: 100 ezer nettóval felemelni simán van pénz, és máris egy kezdő 230at keres, és szépen felmegy elég "hamar" 300 felé.
Ez már itthon elég egy tisztes és biztos megélhetéshez, no meg nyugdíjhoz (300 nettó körül közel 200 nyugdíj jár)
Nem hiszem, hogy egy gyakorló orvos, aki így már 300at keresne nettóban annyira könnyen kicsábítható lenne külföldre.
@malacz69 rezignált: Amúgy semmi.
"hogy tandíj nélkül diplomázott emberek lejmolnak le most egy új generációt pimaszul, s hogy mindezekkel egy jó adag „újbaloldali” hendikepet adnak csóró madzsar tezsvéreinknek! Azt is üsd ki a fejedből, hogy hónapok óta 1% alatt stagnál a GDP-növekedés, miközben északi szomszédunknál már a 14,1%-os magasságban szárnyal! Oh my God, le ne essen te Istenadta, hogy nemcsak kisebbíteni lehet az adagot, ha a kenyér kevés, hanem sütni is lehetne újabb pékárúkat………… , no persze ahhoz sütnivaló is kéne! Véletlenül se értsétek meg, hogy a béka segge alatti növekedés a legbiztosabb garanciája a nadrágszíjpolitika továbbélésének! Így jó ez nektek, konvergencia program…… … a szakadékba."
"Aztán meg Hiller Pityu kifejti egy esti vitában, hogy a tandíjtól lesz magasabb színvonalú az oktatás. Jéééééé, én eddig azt hittem a tanároktól!:o) "

Nem ismerősek ezek a mondatok?
Csak pár percet kotorásztam, és Nálad találtam őket 2008 elejéről...
@Én is akarok kommentelni: Valami ilyesmikre próbáltam célozni én is a fordítva lovon üléssel, meg az európai módon való megélhetéssel: a kivándorlás egy okozat. Az okot kéne megszüntetni, és akkor nincs okozat se...
Azt hiszem, mi (az ország) egy mókuskerékben vagyunk: térfélcserével egyfolytában ugyanazok a dolgok történnek meg velünk, ugyanazokat az érveket és ellenérveket halljuk a mindenkori vezető csapat szájából, az ellen hadakozunk, ami mellett érveltünk x évvel ezelőtt, és ugyanaz mellett érvelünk, ami ellen hadakoztunk.
Ki kéne már lépni ebből.
Malac, neked nem fordul ki a beled attól, hogy 2008-ban kihajtjuk az embereket szavazni, hogy ne legyen tandíj, 2013-ban meg bevezetjük?
Gyurcsánynak nem tudtad megbocsájtani a 2006-os nem lesz vizitdí-j-at. Orbánnak meg tudod a nem kell tandíjat?
Meddig? Meddig kell, hogy naponta a képedbe hazudjanak, hogy rájöjj, ugyanazt a dalt hallgatod, csak belevittek néhány magyarosch hajlítást, hangszert.
De a dal, az ugyanaz...
@kisa:
"az ellen hadakozunk, ami mellett érveltünk x évvel ezelőtt"
Ezzel nem teljesen értek egyet. Legalábbis a magam részéről.
Én gyurcsányéknál is már köpködtem a hülyeséget.
és igen, Bajnaiéknál is, mert ők mögöttük mégiscsak a szocik és szadesz álltak, és Bajnai és Oszkó is megmondták már akkor, hogy nem tudtak minden általuk tervezett dolgot keresztülvinni, mert hiába a "szakértői" kormány, ha a mögöttük állók nem hajlandók valamit megszavazni, ami habár szakmailag szükséges és jó, politikailag számukra elfogadhatatlan.

De ugyanez a helyzet az olaszoknál is: Berlusconi miután kiderült, hogy az általa hozott törvényeknek hála nem csukják le 100 évre börtönbe ki is farolt a szakértői kormány mögül, így nincs meg ott se a szükséges többség (pedig ha valaki megnézi, ott durván elindultak reformfolyamatok, és az államon vágtak a legnagyobbat!).. csak ott Ponti 1 nap után be is dobta a törülközőt, hogy akkor tessék új kormányt alakítani. Ponti ott is közel annyi időt (kevesebbet) kapott mint Bajnai, és csak addig kellett ott is a politikusoknak, amíg Olaszországot elrántotta a szakadék széléről. Most, hogy tudtak eladni államkötvényt, és közeledik az új választás, azonnal eldobták.
@kisa:
Már sajnos vége a Housenak, egyik kedvencem volt.
"Nem a tünetet kell kezelni, hanem a betegséget."

Ami most megy:
- letagadjuk a betegséget, hogy nem is létezik
- a tünetet pedig.. hmm... még azt se nagyon kezeljük
Nem értem, miért pont az orvosokkal van a baj, pontosabban tudom, és Kisa-nak adok igazat.
Nem egyedül az orvosok azok, akiknél pocsékba megy a képzésükre fordított pénz. Én nagyon sok bölcsészt, stb. ismerek akik nem a szakmájukban avagy egyáltalán nem dolgoznak, az ő képzésük sem igazán érte meg az állambácsinak. Lehetne még élethelyzeteket elemezni, amikor kérdéses a képzés értelme, stb. ebből egy az amikor az orvos külföldre távozik.
Viszont pl. én fizetek annyi adót, mint a fene, abból legyen szíves teljen az államnak arra, hogy képezze a gyerekemet akárhova is megy.

Az egészségügyet, mint olyant kéne rendbetenni, mert ma amit a feleségem mesél inkább nem is írom le annyira borzalmas. Most nem a fizetésükről beszélek, hanem a körülményekről, ahogy dolgozni kényszerülnek.
Van viszont valami, ami ide tartozik (a sok nyugdíjaas orvés nélkül nem működne már lassan semmi).
Ezt nem értem:
inforadio.hu/hir/belfold/hir-535904
Azt mondta az a sötét szőke tyúk, amikor megzsaroltak a magánnyugdíjammal, hogy majd az aaaalllllammm törvényileg fogja garantálni a nyugdíjamat ennél biztosabb dolog nincs. Ezek szerint egy biztosabb van ha nincs pénz...
Ez nem válasz, csak a fb-on írták be ma, ezért hozom ide:

"Na most akkor kiirom magmbol ha tetszik hanem a magyaroknak! Nalunk Kanadaban a felsooktatas penzbe kerul sok penzbe meg a viszonyitott magasabb eletszinvonalhoz aranyitva is. Csak allami egyetemek vannak. En oreg fejjel most vegeztem az egyetemet 2007-ben. Szoval tudom, hogy mukodik. A ferjem fia kb. akkoriban vegzett Magyarorszagon es, hat van egy professzor baratom a gyori egyetemem ezert van nemi fogalmam a magyar felsooktatasrol is. Csak egy ket erdekes dolgot szeretnek leirni. Ha megbuktam volna az evvegi zarthelyit akkor nem ismetelhettem volna (ingyen ahogy Mo-on volt/van) sokszor ujra hanem ujra kellett volna jarnom az osztalyt es ujra kellett volna fizetnem a tandijat. Ha nem tudtam volna az atlagomat minimum 70% folott tartani 4 evig ami a "honour" diplomahoz kellett akkor kizartak volna a tanszekrol, vagy minimum felfuggesztettek volna egy idore. Szoval allandoan arra voltunk osztonozve, hogy jol es effektiven tanuljunk. Fuggetlenul attol, hogy ki milyen erdemennyel jott a kozepiskolabol altalaban ugy 30-40% kibukott a 4. ev vegere nem csak az en tanszekemen, volt ahol tobb volt a lemorzsolodas (peldaul mernokoknel) mint 50-60% es ez mind penzbe kerult. A fiam (akinek kifizettuk a tandijat) 2.tol kezdve dolgozott az egyetem mellett. Nem mintha nem tudtuk volna eltartani de nem akartuk es a fiam kulon akart lakni, szoval dolgoznia kellett keves penzert, minimum berert egyetem mellett. Ennyi csak "roviden" tudnek meg tobbet is irni, de igy is hosszura sikerult."
@Én is akarok kommentelni:

Aki nem fizeti a hitelét, fel kell tenni nemzetközi BAR-listára, h soha többé ne kaphasson semmilyen banktól sem hitelt. Ennyi, oszt kész.
FONTOS! FONTOS! FONTOS!

Orbán Viktor meghallgatott, elolvasott és továbbfejlesztett:

ma bejelentette, h megszüntetik a keretszámokat és olyan rendszert terjesztenek be, ami azoknak, akik itthon kívánnak dolgozni, ingyenessé teszi a felsőoktatást.

Szeretném hangsúlyozni, amit ő is hangsúlyozott a saját szájával, s a saját fülemmel hallva: aki itthon akar dolgozni, annak ingyenessé kell tenni a felsőoktatást, ha eléri a minimális 250 pontot.

Ez lesz mindenkire kiterjesztve, amit én itt az orvosokra mondtam, meglátjátok!
@kisa:

Igazad is van meg nem is. Ma mást mondanak, mint pár éve---> majd megbünteti ezért őket a szavazó, ő bajuk.

De neked nem fordult ki a beled, amikor feri azt mondta, h maguk itt azzal riogatnak, h receptfelírási díj lesz, stb... lealázta Orbánt, aztán nyert és bevezette a vizitdíjat. Akkor nem voltál ilyen finnyás, ne izélj már!
@kisa:

No, egyszer és mindenkorra vessünk véget annak a demagóg szólamnak, h "itt kérem az ingyendiplomások tandíjat vezetnek be", mert egy:

1. Ilyen alapon senki sem vezethetné be sohasem a tandíjat, gondold csak végig!

2. A kommer rendszerben minden diplomás itthon maradt, itthon hasznosult a diplomája, úgymond meghálálta a társadalomnak a beléfektetett képzési költséget. A határok megnyitása beindította a diplomás agyelszívást, vagyis megbomlott az a rend, h a társadalom saját költségén saját magának képez diplomásokat. A szabad világban a társadalom pénzén az egyén saját célú diplomához jut abban az értelemben, h azt is megteheti bármikor (és meg is teszi több 10ezer), h a társadalomnak, amely őt kiképezte, semmiféle hasznot nem hajt a diplomájával.
És itt jön képbe, mit mond Orbán: aki itthoni munkához kéri a diplomát, annak ingyenes lesz. Annak, másnak nem.
Morálisan jogosnak érzem.

Azt várom tehát, h szélesre nyitják a kaput, a képzési költséget lefedezik diákhitellel, s ha a diplomás itthon dolgozik legalább x évet, akkor jóváírják neki a hitelt, a tartozás eltűnik, s lényegében ingyen végzett. Nemcsak orvos, de tanár, mérnők, stb... is. Figyeljétek meg, ez lesz.
Ha Orbán valami hasonlót vezet be minden hallgatóra, mint amit én az orvosokra javasoltam, akkor a nagy kérdés az lesz, mit kezd azzal a bátor 260 pontossal, aki belevágott, de 2 év után kiesett.
@Corry:

"én fizetek annyi adót, mint a fene, abból legyen szíves teljen az államnak arra, hogy képezze a gyerekemet akárhova is megy"

Hibás logika!

E szerint a leggazdagabbak gyerekei ingyenes egyetemre járhassanak, mert a szüleik egy rakat adót fizetnek, de a putri zsenije fizessen rendes, teljes térítésű tandíjat, mert az ő szülei nem fizetnek semmi adót se.
@malacz69 rezignált:
Na, akkor szedjük össze, most írtál éppen a kanadaiakról. Ha valaki van olyan pihent, hogy összehasonlítja a két országot adó szempontjából, kijönne, hogy mi győztünk. De ha tőlem adót szednek felsőoktatásra is, akkor ne kérdezzék a gyerekemet hol akar boldogulni. Természetesen itthon akar, ha hagyják. Az egészségügyben dolgozókat nem hagyják, már amit a feleségemtől hallok.

Az egész felsőoktatással kapcsolatos, most hirtelen bejelentett alapjaiban "átgondolt" változtatást hadd ne minősítsem részleteiben, eléggé elszomorító, hogy ebben az országban az ilyen horderejű dolgokat efféle módon döntik el.
@Corry:

Nem látom, mi a válaszod a következőkre, hogyan oldanád meg ezeket:

1. Jóval kisebb legyen a lemorzsolódás 46%-nál, hiszen a lemorzsolódottakba beleölt adóforintok elvésznek?

2. Hogyan érnéd el, h a diplomásainkban lévő adóforintok itthon "kamatozzanak"? Vagy ha kimegy, és nem itthon termel GDP-t, legalább térüljön meg a képzési költsége?

3. Rendben valónak tartod-e, h 13-20 millióért képez a magyar állam ált. orvost és szakorvost Angliának?

4. Hogyan érnéd el, h a középiskolát végző generáció piacképes szakokra jelentkezzék, ne könnyen elvégezhető büfészakokra, semmire sem jó diplomákra, amúgy is túltelített pályákra, csakhogy kitolja még egy kicsit a munkába állásának kezdetét? Hidd el, a 18-19 éves generációnak csak kisebbik szelete képes felelős gondolkodásra, amikor pályát választ.
Óh, malacz, ma két kérdés merült fel bennem:
1, Mi a véleményed arról, hogy a te általad oly mélységesen elítélt listázáshoz nyúlt a fidesz pártlapja, ráadásul főoldalon, és elferdítve az igazságot (de szépen fogalmaztam nem?) Ráadásul utána a fideszes seggnyaló kórus elkezdte elemezni, hogy ez "kiesik" a statisztikából (amiben nincsenek nevek), meg hogy ez közérdekű adat (nem az)
2, Girosz mai nyilatkozatához mit szólsz, amiben leszólta azt a HÖOK vezetőt, aki 8 év alatt csak egy diplomát tud felmutatni, egy PHD képzést, és egy fizetős másoddiplomát, miközben ő maga ennél jóval tovább volt ingyen felsőoktatásban

Az elsőtől remélem minimum elhánytad magad. Lassan tényleg elmondhatjuk, hogy Kádár tanulhatott volna ezektől.
@malacz69 rezignált:

Először is, bizonyára nem egy romkocsmában oldanám meg az egészet, amin szakemberek törték a fejüket hónapokig. Stratégiai útmutatást lehet adni, de hirtelen ötlettől vezérelt döntést nem. Illetve, lehet, de akkor meg minek fizettük a minyisztérijomi stábot, amikor a "zseni" egy pillanat allatt megadta a megoldást...

De a kérdéseider válaszolva: jó megoldás nincs.

1. A lemorzsolódottakba beleölt adóforintok elvesznek: ez igaz arra a diplomásra is valamilyen szinten, aki nem a tanult szakmájában tolja az ipart. De egyben az is igaz, hogy valamit megtanultak ott abban az iskolában, és ezzel a társadalom kultúráltsági szintje nőtt. Még akkor is ha papírjuk nincs róla.

2. Bevezetném a határzárat :-) De komolyra fordítva a szót, olyan országot kell ide teremteni, amelyben az emberek megtalálják a számításaikat és akkor itthon maradnak, hidd el. Most nagyon nincs így, nem tréfából írkálok alavetően szomorúan az itthoni dolgokról és azért sem, hogy a Hölgyinél rossz pontokat szedjek össze.

3. Nem tartom rendben de ezt tünetnek tartom és a tüneti kezelés szerintem részeredményeket és azokból sem jót produkál.

4. Ez világjelenség, ez ellen maximum neveléssel lehet valamit tenni, de mint azt mindannyian tudjuk ez lehetetlen vállalkozás az ország jelenlegi helyzetében.
Ma az irigység és a tehetelenség diktál ebben az országban, ahol annyiféle szabályozás és a jövedelmek újracsoportosítása, korrupció, és ötletektől vezérelt szabályozás folyik, hogy tudod mit, ide nem érdemes tanulni, mert az nem visz előre. Itt tanulni és utána innen elhúzni, na azt igen.
De kérdem én, nem a tehetetlenséget, a korrupciót és az ilyen romkocsmában fogant ötletek alapján végzett kormányzást kéne civilizált mederbe helyezni?? Ha nincs igazam, akkor milyen reális dolgok kéne motiválja a gyereket, hogy ne a büfészakot válassza?
@malacz69 rezignált:
A Corrynak feltett kérdések némelyikére én is válaszolnék ismételten, mert megbeszéltük már korábban ezen poszt kommentjeiben:

"1. Jóval kisebb legyen a lemorzsolódás 46%-nál, hiszen a lemorzsolódottakba beleölt adóforintok elvésznek?"
Nagyon egyszerű: nem engedném tovább általános iskolából sem azt, aki normális szinten nincs értő olvasás és számtan és alapismeretek terén.
Nem kötelező érettségit sem osztogatni: vissza a régi követelmény és tananyag szintet oda, ahol akkor volt amikor én voltam középiskolás, érettségin fel az elégséges szintjét 50%-ra. Nem kötelező mindenkinek az érettségi. Jah és persze Romániában bejött: minden érettségi tantermet bekamerázni, és az érettségi menetét utólag is akár visszaellenőrizni.
Egyetemi alsó ponthatárt meghúzni 300-nál. Ez felel meg a 3,5-es átlagnak.

"2. Hogyan érnéd el, h a diplomásainkban lévő adóforintok itthon "kamatozzanak"? Vagy ha kimegy, és nem itthon termel GDP-t, legalább térüljön meg a képzési költsége?"
Itthonról 3 réteg vándorol ki jelentős mennyiségben:
1. képzetlen, itthon semmire sem kellő (csak fizikai munkára jó) munkaerő, aki a fizikai munkát külföldön jobb bérért már nem tartja büdösnek. Ők az itthoni munkanélküliek számát csökkentik ha elmennek, ez nem baj.

2. komoly szakemberek, akik itthon nem találnak képességüknek megfelelő kihívást, és azzal együtt járó bérezést. Ezzel kapcsolatban a kormány annyit tehetne, hogy a nagy multik és kutatóközpontok hajlandóak legyenek idejönni, de ehhez ugye kiszámítható gazdaságpolitika kell. Lásd. pl. Vodafone központ az adórendszerünk miatt lehet inkább Romániába megy, pedig az IT központ lett volna ilyen emberek számára.

3. egészségügyben dolgozók:
Ezt kitárgyaltuk: nem focira kell adni évi 40 milliárdot, meg további 10-et kormánypropagandára, hanem EÜ dolgozók bérére.

"3. Rendben valónak tartod-e, h 13-20 millióért képez a magyar állam ált. orvost és szakorvost Angliának?"
Tökéletesen rendben valónak tartom, amennyiben az állam van annyira hülye, hogy utána egy orvos szemét kiszúrja olyan fizetéssel mint ami most van, de az ilyen Szijjártó Petikének jut 2,1 millió havonta, vagy lásd focis téma. EÜ dolgozókhoz méltó bér esetén magától megoldódna a probléma.

"4. Hogyan érnéd el, h a középiskolát végző generáció piacképes szakokra jelentkezzék, ne könnyen elvégezhető büfészakokra, semmire sem jó diplomákra, amúgy is túltelített pályákra, csakhogy kitolja még egy kicsit a munkába állásának kezdetét? Hidd el, a 18-19 éves generációnak csak kisebbik szelete képes felelős gondolkodásra, amikor pályát választ. "
Ezekre találták ki a magániskolákat, magánegyetemeket. Állami egyetem oktasson hiányszakmát, de az legyen ingyenes. A többit sem kell megszüntetni, csak az már fizetős lenne. De ehhez mindenképp kellene az 1. pontban adott válaszom is.
@Én is akarok kommentelni:

"Kétségtelenül rossz ötlet volt a kormányszóvivőnek arról beszélnie, hogy a diákvezérek hány évig járnak egyetemre. Ugyanakkor legalább ennyire gáz, ahogy most azzal támadják (különösen azok, akik ráadásul személyesen ismerik is...), hogy 14 évig járt egyetemre. GSZA a diplomáját 5 év alatt szerezte meg, utána valóban járt két PhD képzésre is, és bár egyik helyen sem írta meg végül a doktoriját, de ez azért egészen más műfaj."
(Török Gábor)

Mondjuk szerintem tényleg gáz, ha a jó tanulásra motiváló tandíj ellen lázadó, ötéves egyetemre járó diákvezér már 8 éve egyetemista...
@malacz69 rezignált:
"Mondjuk szerintem tényleg gáz, ha a jó tanulásra motiváló tandíj ellen lázadó, ötéves egyetemre járó diákvezér már 8 éve egyetemista... "
??? Ezt nem értem.
Az első diplomáját megszerezte 5 év alatt.
Most másoddiplomás és az elsőn pedig PHDt végez. A második diplomáját természetesen pénzesen végzi.
Ez tényleg ennyire gáz? 5 év alatt kellett volna a két diploma és a PHD is?
Jah, a listázásra, mint követendő példára megtennéd hogy reagálsz? Tényleg érdekelne egy listázást teljes mértékben elítélő véleménye.
Esetleg a törvénysértést is megpróbálhatod megvédeni (személyes adattal való visszaélés).
@malacz69 rezignált:
Amúgy a listán gondolom te is olvastad, hogy olyanok is köpködve lettek, akik szintén már ráhúztak az 5 évre, csak éppen azért, mert külföldön is eltöltöttek tanulmányi okokból 1-2 évet megszakítva az itthoni tanulmányokat. Az MNO cikkből ez kifelejtődött. Ugye csak véletlenül, és holnap főoldalon helyesbítik ezeket a dolgokat?
@Én is akarok kommentelni:

Lista? Asse tudom, miről beszélsz. Én hét közben keményen dolgozom.

Tehát a HÖOK vezetői között nincs évismétlő, egyik sem az. Ez az állításod.
A lányom 6 éve jár egyetemre. (Most harmadikos) Minden második évben külföldön dolgozott, hogy tudja finanszírozni a következő év (ingyenes) oktatását és megélhetését.
Malacnak később, most mennem kell.
@malacz69 rezignált:
"Tehát a HÖOK vezetői között nincs évismétlő, egyik sem az. Ez az állításod."

Nem.
Tetszenek Viktor szavai.
3 nap alatt teljesen újraírják a felsőoktatási reformjukat, de természetesen most sem ülnek le előtte senkivel sem érdemben egyeztetni. Hatástanulmányokat készítenek most hétvégén, melyek alapján egy új, immáron átgondolt javaslat fog születni :)

Ui.: azokkal mi lesz, akik idén a csökkentett keretszámok miatt fizetősen kerültek csak be? Azoknak visszafizetik a tandíjat?
@malacz69 rezignált:
Amúgy mire is jogosítaná fel a fideszt az, ha egy HÖK vezető 6 vagy akár 8 évig jár egyetemre? A többlet félévek után első diploma esetén is fizetnek, és szerintem, bár ebben nem vagyok teljesen biztos, nem lehet akkor sem törvénysértő módon kirakni a személyes adatukat a beleegyezésük nélkül egy országos lap címlapjára.
De továbbra is áll a kérdésem, amire nem válaszoltál:
A listázástól behánytál korábban, amikor a fidesz csinálja, akkor rendben van?
Valamit lépni kell, mert tűrhetetlen az a motiválatlanság és felhígítottság, ami most van a jelenlegi rendszerben.
Tavaszi hír volt:
A BME a 277., az Eötvös Loránd Tudományegyetem a 380., a Debreceni Egyetem pedig a 417. helyet szerezte meg a 20 300 egyetem közül az internetes láthatóságot rangsoroló Webomestrics-listán. A BME és a Debreceni Egyetem javítottak tavalyi helyezésükön, míg az ELTE húsz hellyel visszacsúszott.
Megvan hol lesz a spórolás: felemelik a minimál pontszámot 240-ről kb. 300-320-ra, amitől a felvehető tanulók száma lemegy kb. 40-50ezer környékére. Ettől aztán nagy bajba kerülnek azok a gyengébb színvonalú sulik, akik eddig betöltötték a kereteiket 250-270 pontosokkal. Vagyis ilyen módon a gyengébb sulikon lesz megspórolva nem kevés pénz.

Nem lesz keret! Bejut mondjuk 40-50 ezer és mindre ugyanaz a feltétel fog vonatkozni: ha itthon maradsz a diplomával, ingyenbe jössz ki, ha elmégy külföldre, akkor utótérítés
@malacz69 rezignált: De, kifordult.
"ingyendiplomások tandíjat vezetnek be"... A világ számos országában ingyenes a felsőoktatás, tán meg kéne nézni, ők hogyan csinálják.
Számomra undorító ez az újabb krimizálása egy újabb rétegnek (emlékszünk, anno ilyen ner-től elrugaszkodottnak nyilváníttatott ak a manyup-osok, aztán, a korkedvezményes rendőrök, aztán a csaló rokkantak, undorító, hogy egy adott rétegen belüli létező anomáliát ráhúzzák az egész rétegre. Ráadásul álszent is a diákok esetében, mert tudtommal az állam jelenleg 6 vagy 8 félévet finanszíroz, aki ennyi idő alatt nem végzi el az egyetemet, annak fizetnie kell, tehát eleve ordas hazugság, hogy ingyen járnak 5-10 évig egyetemre a MI pénzünkön...)
Továbbra is azt állítom, sok kommentkollégával egyetemben, hogy kivándorlás OKÁT kell/ene kezelni, és nem a kivándorlást, mint tünetet. Merugye, ha egy bölcsész az egyetem elvégzése után a mekiben kap munkát - munkahelyek nem nagyon lévén -. akkor az ő diplomája ugyanúgy "kárba vész" - szerinted meg a kúrmány szerint -, mintha Angliában mosogatna. Szóval szerintem
1. munkahelyek kellenének
2. a hiányszakmákban, ill. ott, ahol nagy az elvándorlás, jelentős fizetésemelés kellene és a munkakörülmények lényeges javítása
3. Minderre lehetne fedezet, ha nem focipályákra és-csapatokra költenénk, ha kialakulna egy vállalati "támogatói" rendszer, amikor is a munkaadók ösztöndíjjal támogathatnák a reménybeli dolgozóikat az egyetem elvégzésében, ha a szakképzési hozzájárulást (nem tudom, létezik-e még) egyetemek is megkaphatnák ésatöbbi ésatöbb, nem én vagyok a téma szakértője, és nem feladatom megoldani a felsőoktatás reformját.
Az biztos, hogy a forráselvonás a lehető legrosszabb lépés ebben a szituációban.
És visszakanyarodtunk oda, hogy ennek a kúrmánynak nem érdeke a kiművelt emberfők sokasága, ők abban érdekeltek, hogy minél több tanulatlan, félművelt, egy szlogennel megvezethető emberek kerüljenek ki az oktatásból, minél előbb, akikkel azután közmunkában lehet építtetni a stadionokat...
@malacz69 rezignált:
Az utótérítés mint már említettem volt behajthatatlan, felejtős.
A 300-as minimum pontszám szerintem is már alakul, de lehetne azt még feljebb tenni. De mondom nem felül kell kezdeni, hanem alul:
általános iskolák,
középiskolák

Amint korrekt a vizsgarendszer és osztályozás itt, akkor nem vesznek fel minden szemetet a felső oktatásra.

Apropó malacz! Mi a véleményed arról, hogy a fidesz megint listát készített olyan emberek olyan adatairól, amikhez törvényes úton nem is férhetett hozzá?
@malacz69 rezignált: Ki lesz ez találva. Kevesebb forrást jobban kell beosztani: kénytelenek lesznek ezek a kis feltüzelt, hőzöngők is belátni, hogy nem alkotmányos alapjog az, hogy közpénzen hosszabbítsák meg gondtalan, dologtalan ifjúságukat 6-8-10 évvel és utána valami használhatatlan diplomával menjenek el Londonba csaposnak.
Ma reggel hallgattam Mezey Barnát, úgy tűnik érzékeli a problémát és azt is, hogy milyen irányba megy majd a megoldás: az valahol a keretszámok és a finanszírozási lehetőségek egyensúlyán fog kialakulni. Ha ezt ügyesen kitalálják, a probléma egy része magától meg fog oldódni: az intézmények maguk fogják csökkenteni a túlfejlesztett felesleges szakokon való képzést, ha már nem éri meg nekik - mert ugyebár, ez volt a másik nagy pénzlehúzás: államköltségen gyártani nagy szériában a használhatatlan diplomákat.
Én innen nézem a dolgokat, nem érdekelnek holmi ideges höokos köcsik meg meg a velük szövetséges pénzlehúzók megsértett jogai.
@Tehetetlen Dodó: Tipikus alanya vagy a fidesz "rohadjanak meg a ... (manyup-tagok, korkedvezményes nyugdíjasok, rokkantak, satöbbi) politikájának. Most éppen az egyetemisták vannak soron, mert őket akarja megrövidíteni a kúúúrmány.
És egy ha már "közpénzen hosszabbítsák meg gondtalan, dologtalan ifjúságukat 6-8-10 évvel és utána valami használhatatlan diplomával menjenek el Londonba csaposnak.":
1986-ban kezdte meg egyetemi tanulmányait az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán. "...amelyet csak 1999-ben tudott betölteni, mert a posztot csak államvizsgázása után foglalhatta el"
Ha jól számolom, ez 13 év. És "hasznos" munkát se előtte, se azóta nem végzett az illető. Na, kiről van szó?
@kisa:
Segít egy kicsit: hány gyereke van nem a házasságából?
Csak mert ha van akár 1 is, akkor tuti nem fidesz-kdnp-s politikus, mert azok biztosan nem tűrnének meg maguk között ilyen családellenes embereket!
@Én is akarok kommentelni: "...a terjedelmes interjúban elmondta, hogy most válik második feleségétől, különböző nőktől összesen hat gyereke van, feleségei mellett pedig voltak szeretői is."
"... a második feleség) nagylánya 21 éves, az én nagyfiam
és Ági fia 19 évesek, az én második fiam 16, a harmadik fiam 8, a kislányom
pedig 6 éves."
Azóta persze eltelt 4 év, és ki tudja...
@kisa: Te beteg vagy.
Nem akarod tudomásul venni a tényeket, hogy százezres nagyságrendben gyártódnak a használhatatlan diplomák - ellenben arra van eszed, hogy azzal példálózz, hogy ki nem dolgozott még életében.
Ócska bolsi trükk - ha ugyanarra az illetőre gondolunk, már tízszer annyit dolgozott, mint te valaha is fogsz, egész nyomorult, földhözragadt életedben, és ráadásul nem is azon a primitív, rövidlátó, önös egyszerűségű szinten, ahogy te műveled.
@Tehetetlen Dodó: Ja, most, hogy visszaolvasom, biztos a Dajcs gyerekre gondoltál. Na, az tényleg nem egy Orbán Viktor - bár egy hajszállal sem rosszabb, mint hasonló ballibbancs tükörképei.
Én elfogadom ezt a szellemiséget ami itt uralkodik a felsőoktatás megrendszabályozása körül, ugyanakkor tudom, hogy ez egy béka segge alól felfele kitekintő szemlélet. Mást most nem nagyon lehet várni sem a kormánytól sem egyes hozzászólóktól, hiszen az ország felvirágozása nem mostanában lesz, most idióták szabadságharca folyik.
Idézném Hölgyit: "Na mentem"...
@Tehetetlen Dodó: Én valóban a tompikára gondoltam, de akire te gondoltál. az éppenponthogy "primitív, rövidlátó, önös egyszerűségű szinten" "dolgozik", mivel az ő szintje egyetlen mondatban összefoglalható: A hatalmat akarja mindenáron.

Egyébként pedig NINCS használhatatlan diploma, és nincs használhatatlan tudás. Pont te vagy az, aki mindennek a haszonelvűségét nézi, primitív, rövidlátó, egyszerű szinten. Rád és a hasonlókra van szüksége orbánnak: olyanokra, akik et csodásan meg lehet vezetni az ingyenélő egyetemisták, csaló rokkantak és hasonló egyszerű szlogenekkel. Nem kell gondolkodni, nem kell kételkedni - majd ő megmondja a tutit - igaz, 3 napon belül három teljesen eltérő variációt, de mindegy. Te még nem tudsz arról, hogy az egyetemisták mára már nem ingyenélők?

"Nem az a baj, hogy Magyarországon túl sokan járnak egyetemekre... a cél, hogy mindenkit besegítsünk az iskolákba." Ezt 2008-ban mondta...
@kisa: Hogyne lenne használhatatlan diploma. Az, amelyik mögött nincs használható tudás. Rengeteg van belőle, már csak azén szerény személyes ismeretségi körömön belül is. Aztán csodálkoznak, hogy ezekkel a "diplomákkal", amelyeket sorozatban állítanak elő mindenféle ostoba, link, színvonal alatti főiskolák, drága pénzen, kitörölhetik a "diplomások" az ülepüket. A szerencsésebbje mehet Londonba londínernek vagy Münchenbe árufeltöltőnek, ha képes lesz elsajátítani az ehhez szükséges néhány tucat szót felölelő szókincset.
@Tehetetlen Dodó: Mondom, hogy földhözragadt, primitív egyszerűséggel szemléled a dolgokat, amikor csak a használhatóság alapján mérsz a tudás esetén. Nem gondolod, hogy A tudás ugyanis nem okvetlenül kell, hogy pénzzé konvergálható legyen. A tudás, az olyan valami +, ami alapján másképp szemléled az élet dolgait, szélesebb látókört eredményez, és persze sok-sok, általad "használhatatlannak" titulált tudásból kijöhet egy relativitás-elmélet, egy védőoltás, egy Hegel, egy József Attila-i Óda. Nem tudhatod előre. A TUDÁS mindig is a társadalmi felemelkedés egyik záloga volt, és egy társadalmat igen jól le lehet írni azzal, hogy mennyire engedi a tudás közelébe a tagjait, mennyire dotálja az adott pillanatban esetleg haszontalannak tűnő tanulmányokat/érdeklődést, mennyire ad teret az egyéni tudásvágynak. (ugyanez igaz pl. a művészetekre is, hiszen mondjuk a te szempontodból egy vers, egy festmény is haszontalan.)
De azt hiszem, ezt te sose fogod megérteni.
@Tehetetlen Dodó: Ja, és még egy kérdés: melyik kormány alatt szaporodtak fel a link főiskolák? Mert abban egyetértünk, hogy túl sok a link főiskola. De azok nagyrésze tudtommal eleve fizetős.
@kisa: Te ezt a sok ostoba közhelyet komolyan gondolod is, vagy csak a publikum szórakoztatása és okítása céljából írod? Nem fogod fel végre, hogy pont azt írom, hogy ezek az intézmények többségükben nem adnak "tudást", legfeljebb annak valami karikatúráját, ezért teljesen irreleváns "használható" vagy "használhatatlan" tudás között különbséget tenni az esetükben. még akkor sem, ha nagy betűkkel írod ezt a fogalmat.

Arra viszont külön megkérnélek, hogy a nevemben ne nyilatkozz, ne foglalj állást az én vélt szempontjaim szerint, mert valószínűleg véletlenül sem találhatod el, hogy mire gondolok - gondolataim valószínűleg nem szerepelnek egyszerű kis közhelyszótárad lapjain.
@Tehetetlen Dodó: Bocsika, de te beszélsz egyfolytában használható tudásról. Nálad a "használható" a tudás epitheton ornans-a, anélkül nemigen találkoztam vele a hozzászólásaidban.
Nem kívánok a nevedben nyilatkozni, csak kénytelen voltam a használhatóságról vallott nézeteidet továbbvinni, a magam egyszerű, közhelyes, buta paraszti módján. Hogyan is merészelnék én szárnyaló gondolataid mélységéről (sic) nyilatkozni!
Arra viszont külön megkérnélek, hogy a továbbiakban ignoráld az én buta, közhelyes beírásaimat, egyrészt, mivel fennköltségedet kár ilyen földhözragadt, haszontalan tudású, közhelyes egyedekre pazarolnod, másrészt úgy sem tudom követni kiművelt, hasznos és okos gondolataidat.
@kisa: E kívánságodat örömmel teljesítem.
@kisa: Annál is inkább, mert e mai eszmecserét sem én kezdeményeztem - viszonzásul ugyanezt kérem cserébe.
No úgy néz ki a kormányunk új felsőoktatási reformot hirdet. Újat, átgondoltat. 3 nap alatt kigondoltat, fidelitassal egyeztetettet. Nekik tetszett.

Visszahozzák azt, amit meg akartak változtatni. Pont ugyanazt.
Tehát ez is marad a régi :(

Nem ezért kaptak 2/3-ot.
Oktatás marad ahogy volt, kivéve hogy lett 198 ismerősnek 900K/hó fizetés

Egészségügyből megint pénz vontak ki, a nyugdíjas dokikat elzavarják. Ez nem reform.

Marad a 3200 önkormányzat.

Marad pénztemetőnek a BKV és a MÁV.

Ehelyett lett egy sziklaszilárd alkotmányunk, amit 1 év alatt már 3x módosítottak.

Dódó: te elégedett vagy az eddigi 2,5 évvel? Ha igen felsorolnál 5 dolgot amiben előreléptünk? Én tudok párat mondani amiben visszább:
- nőtt az átlagos adóteher (igen, a saját cégemnek is, pedig KKV)
- nőtt az alacsony keresetűek adóterhe (nominálisan lesznek ott jövőre sokan, mint 2010-ben, ami 15%-nyi inflációt figyelembe véve gáz)
- brutálisan megbonyolították az adórendszert
- átláthatatlan lett a gazdaságpolitika (az elfogadott költségvetést 10x módosították, összesen több mint 200 oldalnyi módosítóval)
- a felsőoktatásból ki kell vonni 27(29?) milliárdot, de 42 milliárd van a focira

És ami elszomorít: több pénzzel "adósították" el eddig az országot arányaiban, mint a szocik.
Értsd: a szocikra azt sütik rá, hogy 12 ezer milliárdot vertek el 8 év alatt; a fidesz most 2,5 év alatt 1300 milliárddal növelte az államadósságot, 1500 milliárddal csökkentette a tartalékot, és eltüntetett 2900 milliárd manyup pénzt. Ez 5700 milliárd. Időarányosan sajnos ez több.

A baj, hogy én tőlük többet vártam. Mármint nem több elbaszott pénzt :(
No mivel malacz kedvencei közé tartoznak a listák - legalábbis nem mondta, hogy nem jött be neki az MN törvénytelen listája -, íme a következő..

index.hu/belfold/2012/12/18/balatonalmadiban_jegyzokonyvezik_a_diakok_nezeteit/

Malacz: ez hogy tetszik? Kezd végre jó irányba elmozdulni a közoktatás:
- lista személyes adatokkal a HÖK-ösökről
- vallatják a középiskolai diákokat és tanárokat a saját szuverén véleményükről a kormány döntéseivel kapcsolatban központi utasításra

Van valakinek valami ötlete ami kimaradt ebből az oktatási reformból?
Kósa szerint, a diplomaszerzés utáni 20 évben a képzési idő 1,5-szeresét kell itthon dolgozni.

Vagyis, végez egy általános orvos 2020-ban, akkor 2040-ig 9 évet kell itthon dolgozni. Korrekt.
Azt mondják a rektorok, h a magyar egyetemek színvonala jó.
Utána néztem:
Az EU egyetemein belül a legjobb helyezése a BME-nek van a 112. hellyel, az ELTE 150.

Egy-két helyezés:
Az olaszok legjobbja 5.
A portugálok legjobbja 7.
Az osztrákok legjobbja 8.
A finnek legjobbja 11.
A csehek legjobbja 12.
A hollandok legjobbja 14.

Miről beszélnek ezek az emberek? Miről?

Innen jön:

www.webometrics.info/en/Ranking_Europe/European_Union
@malacz69 rezignált:
Ok, rendben:
Mi a véleményed arról, hogy az MN teljesen törvénytelenül listázza a HÖK-ösöket?

Mi a véleményed arról, hogy központi utasításra jegyzőkönyvezve kérdezik ki a diákok és tanárok véleményét a kormány intézkedéseiről?

Annak fényében kérdem, hogy korábban kiálltál a listázás ellen... Ez teljesen rendben van?
A hallgatóknak most már csak egyetlen lényeges követelése van: töröljék el a hallgatói szerződéseket, amelyek szerint azoknak lesz ingyenes a képzés, akik a diplomájuk utáni első 20 évben legalább 1,5-szer annyi időt dolgoznak itthon, mint amennyi idő alatt a diplomájukat megszerezték. Ez a 6 évig tanuló orvosnál 9 év itthoni munka az első 20 évben.

"Egyetért-e Ön azzal, hogy a magyar állam ingyenesen képezzen diplomásokat Angliának, Svédországnak és Norvégiának?"

------------------------------------

@Én is akarok kommentelni:

"Mi a véleményed arról, hogy az MN teljesen törvénytelenül listázza a HÖK-ösöket?"

Melyik törvénybe ütközik? És ha igen, miért nem perlik a MN-et, legalább megnyernék a tandíjra valót...

De tényleg: a tv-knek nyilatkozó HÖOK-vezetők nem közszereplők? De.
Akkor milyen törvényt is sért a róluk közölt adat?
Nem szép gesztus, nem az, de feljelentették már az MN-t? Melyik paragrafusra hivatkozva?
@malacz69 rezignált:
Javaslom keress utána a legfelsőbb bíróság ezzel kapcsolatos korábbi ítéletére. virag.et még a pontos hivatkozási számokat is közölte már más fórumon.
Ez a része a magyar jognak már elég szépen kitaposott, lévén sok "rágalmazási", meg becsületsértési stb. per van, ahol arra hivatkoznak emberek, hogy közszereplő, és emiatt többet kell tűrnie. És ez ritkaság manapság, a bíróságok, mivel legfelsőbb bírósági döntés is van már erről következetesen alkalmazzák ezt.

Attól, hogy valaki nyilatkozik a TV-nek, attól nem lesz közszereplő. Sajnálom.
Továbbá személyes adatnak minősül, hogy ki mikor került be az egyetemre, és meddig járt oda. De ezeket Szabó Máté is leírta, szépen pontokba szedve.
Azt pedig nem tudhatod, és én sem, hogy nem perelték-e már be az MN-t.

De hogy keresgélned se kelljen, idemásolom amiben leírja, hogy miért nem közszereplők:
"Egyébként meg az érvelésemet részben a 36/1994-es AB határozatra, részben a bírói gyakorlatra alapozom, amely szerint a politikai közszereplő (ellentétben a bulvár közszereplőt) többek között attól lesz közszereplő, hogy közhatalmat gyakorol, vagy azt gyakorolt és a személyiségi vagy egyéb jogsértés akkori tevékenységével kapcsolatos, arra vonatkozik. A hallgatói önkormányzatok vezetői nem gyakorolnak közhatalmat. Péterfalvi érvelését továbbgondolva ezzel az erővel egy középiskolai osztályelnök is közszereplő lehet vagy akár az adott heti hetes, nem? "
@malacz69 rezignált:
De amúgy jól értem, hogy az a véleményed, hogy törvényt sértettek? És, pereljék be őket? A másik listával kapcsolatosan mi újság?

Amúgy meg amit beidéztél Girósztól:
"A hallgatóknak most már csak egyetlen lényeges követelése van: töröljék el a hallgatói szerződéseket, amelyek szerint azoknak lesz ingyenes a képzés, akik a diplomájuk utáni első 20 évben legalább 1,5-szer annyi időt dolgoznak itthon, mint amennyi idő alatt a diplomájukat megszerezték. Ez a 6 évig tanuló orvosnál 9 év itthoni munka az első 20 évben."
Na az már régen volt, azóta már sok víz lefolyt a Dunán. Javaslom olvass utána a mai történéseknek:
- szerdán bejelentették, hogy még karácsony előtt bejelentik a ponthatárokat, amit 24 óra múlva vissza is vontak, hogy idén nem is lesz ilyen. A kormányszóvivő szavának a szavatossága 24 óra :)

Viktor bejelentette, amit te is beidéztél, hogy kinek lesz ingyenes a képzés. Rossz hírem van, már ezt is visszavonták: egyre hosszabb a lista azoknak, akiknek fizetnie kell majd.

Tényleg gáz így beszélgetni valamiről, hogy elolvasod a híreket, írsz róla, aztán mire valaki válaszol kiderül, hogy már teljesen tárgytalan amit te írtál, mert visszavonták/megcáfolták saját magukat. Amúgy amit én olvastam 6 pontot mint követelést, abból tudtommal egyetlen egy az, ami elvileg (2012.12.20. 21 óra 9 perckor) teljesült (az ingyenes férőhelyek számára vonatkozó).
Benéztem, kicsit megkésve, de látom az idei karácsonyon nemcsak én nem kívántam jókat blogtársaimnak.

Az újévre még kívánhatok meg is teszem most:
minden kedves a blogot olvasó, író, ott civakodó embernek sok boldogságot, szépet és jót hozzon a 2013 esztendő!

Mivel közéleti a blog folytatom: annak a sok senkiházi politikusnak a nagy magyar politikai lövészárok mindkét oldalán csak azt kívánom, hogy tudják úgy megvalósítani a céljaikat, hogy közben az ország ne rokkanjon bele.

Visszatérve magunkra, azt is kívánom magunknak, hogy a közeljövőben rendezendő választásokon ilyen politikusok közül is tudjunk majd választani, mint ez az ember volt:
www.mokep.hu/movie/a_kultuszminiszter

Tudom, lehetetlen kívántam be is fejezem, mindenkinek üdv.
@Corry:

Én az ünnepekben szándékosan távol tartottam magam a vitáktól, de ezért az mégis kijár, h

BOLDOG ÚJ ÉVET KÍVÁNOK MINDENKINEK! :)

...ehhez pediglen elsősorban nyugalmat és belső békét.... ha hagyják.
@malacz69 rezignált: @Corry:
Egész egyszerűen mi is elmentünk szabadságra, és a családdal pihentünk. Napi 2-3 órát sétáltunk lenn a verőfényes 8-16 fokban(!) együtt az egész család.

Ma délután leültem, és elvégeztem a pusztán számokon alapuló éves zárszámadását gazdaságilag a családnak. Minden évben elvégzem ezt, immáron 12 éve, amióta dolgozok. Ha minden család, és a pénzügyminiszer is elvégezné ezt komolyan, akkor talán nem ott tartanánk ahol most.
Javaslom végezze el ezt mindenki, illetve ugyanezt érzelmi, mentális alapon is (ismerős lehet: fehér papír, vonal középen bal oldalon jó dolgok, jobb oldalon rossz dolgok). Tanulságos.
Én képes vagyok még terveket is készíteni a jövő évre vonatkozóan, miket szeretnék, szeretnénk elérni. Jó érzés ezeket minden karácsonykor elővenni és együtt megnézni, hogy mit értünk el, mennyit haladtunk előre.

Én mindenkinek kívánok hasonlóan jó évet, mint az idei, ez az elrugaszkodás éve volt. Jövőre a gyarapodás éve elé nézünk. Mi mindenképp, hisz szeretnénk egy kistesót :)

Boldog új évet mindenkinek!
Malaczkám!

Ha élhető lenne az ország, ha lenne bizalom a vezetőkben és az elitben, nem mennének /menekülnének(!!)el sem az orvosok, sem mások, vagy legalább is nem tömegesen.
Akik ilyen jövedelmi viszonyok mellett, ekkora mértékű újraelosztás mellett tandíjat vezet be az csak a saját bűnözői körének utódlását biztosítja be.

Akik pedig hitel- és adósságválság közepette hitelfelvételre és eladósodásra biztatja a fiatalokat az vajon mennyire következetes, és mennyire épelméjű?
amúgy, csak gondolatszegény elmében születhet olyan elképzelés, hogy "tandíjas" képzéssel itthon lehet tartani bárkit is. A legaljasabb az az egészben, hogy ahelyett, hogy egy élhetőbb ország megteremtésén kezdenének el munkálkodni (kósa, orbán, rogán, lázár, áder és a többi 375 kurvaannnnnya) még a képzésben is csak a lehúzás a kizsigerelés a tiltás és az úrhatnámság a vezérelvek. Az kibaszottul nem zavarja a vezért hogy a személyes passzióját közpénzből finanszírozza, de a képzés költsége bassza a csőrét. De mit lehet várni attól., akit 3 dolog érdekel, a foci, a labdarúgás és a football.
jaaaaaaa!!!!!! És ha nagyritkán beengedik egy európai országba, akkor a protokoll után, vagy előtt nem a szellemi és kulturális élet kiválóságaival találkozik és beszélget velük, hanem egy kibaszott focistával, aki esetleg a nevét le tudja írni és megbeszélik, hogy a szülőfalujában építenek egy futball pályát, mert anélkül nem lesz hajnalhasadás. Mert az hogy nincs elég orvos és az orvosoknak nincs megfelelő fizetés, csak kilátástalanság és minden más az a lakosság és a pályakezdők hibája, de stadion, meg foci az elsődleges feladat, arra érdekes módon m_i_n_d_i_g !!!!! van zsé.
@jaegtoer:

Csak röviden, mert sietek...

A rendszerváltás utáni 22 évben semmit sem közeledett az életszínvonalunk pl. Ausztriához, és ha erre gondolsz, beláthatod, teljesen naiv elvárás az bármilyen színű kormánytól, h az orvosoknak versenyképes fizetést adjon...

Másfelől emlékeztetnélek arra, h a rezidensek nettó 100-200ezer közötti pénzeket kaphatnak a fizetés mellé, s ez az ország képességeihez képest tetemes. Szerintem.

Harmadrészt: tandíj-e az, amit soha nem kell befizetned és visszafizetned, ha teljesítesz bizonyos feltételeket. Az sztem nem tandíj.

Az valóban erősen vitatható, h mostantól nincs ingyenes jogász és közgazdász képzés, ezt elismerem, az valóban tandíjas, de figyeld meg, így is lesz rá bőségesen jelentkező.

Abban is igazat adok, h disszonáns a dolog, ha a focival veted össze.

Abban viszont Orbánékkal értek egyet, h ez az ország nincs abban a helyzetben, h ingyen képezzen orvosokat Norvégiának, Svédországnak, Angliának. Sőt: ezzel a többségi társadalom is garantáltan egyetért, akár népszavazást is rendezhetnének róla.

Üdv., és BÚÉK Neked és mindenki másnak is!
A mai napon 4 embernek mondtam fel az újabbnál újabb adóknak illetve adócsökkentésnek köszönhetően.

Nekik nem kívántam, kívánhattam boldog új évet.
Eddig adtam nekik fizetést, az államkassza pedig kapott utánuk havi közel fél millió adót és járulékot.

Nagyon sajnálom, de 2011 januárja óta összesen 7 embert voltam kénytelen elengedni (igaz 2 cégben összesen) a sok adócsökkentés miatt. És nem látom esélyét sem annak, hogy vissza tudjak venni belőlük. Nem örömömben tettem, hogy két ünnep közt is ezen matekoltunk, hogyan oldhatnánk meg másképp a dolgot. Nem sikerült. Bele tudod élni malacz a helyembe magad közalkalmazottként?

Annak legalább örülök, hogy a tavalyi 120 ezerrel szemben az idei évre 300 ezer közmunkással számolt a kormány.

A rezidensek pedig szóban kapnak csak 100 és 200 közötti plusz pénzt, ezt most év végén ígérték csak be nekik. Az ösztöndíjuk amit kaptak tavaly nem érte el a 100 ezret. De ez is szép. Már csak azt kellene megértenie a kormányzatnak, és neked is, hogy ezzel csak felpörgették a kivándorlást: 10+ éve mentőorvos ismerősünk a játszótérről kevesebbet kap így (mivel ő nem kapja a rezidensi ösztöndíjat) túlórástul, műszakpótlékostul mindenestül, mint egy kezdő rezidens. Hopp, lássuk csak mi történt? A rezidensek kivándorlásának sebessége nem gyorsult tovább, ellenben a már pályán lévő orvosok kivándorlása gyorsult fel. Ész nélkül belenyúltak a rendszerbe. Meglett az eredménye. Volt osztálytársam karácsony előtt köszönt el szüleimtől (hozzá járnak kivizsgálásra), mert ő is kiment Ausztriába az édesapja után.

Tudtommal pedig csak az lett BEÍGÉRVE, hogy akkor nem kell visszafizetni a tandíjat, ha a közszférában helyezkedsz el. Minden egyéb esetben fizetni kell, szóval hiába táncoljuk körbe, az továbbra is tandíj.
Amúgy gondolkodtam én ezen a tandíjas dolgon eleget. Az sem jó, ha átlaghoz kötjük, mert nagyon sok a szubjektív tényező a jegyek terén.
Emlékszem, mikor én jártam még egyetemre, minden félévben kiírták a TO falánál, hogy melyik szakon mennyi az átlag. Érdekes volt nézni, hogy a BTK és a TTK között mindig megvolt a bő 1 jegy különbség. Minden bizonnyal azért, mert sok hülye ment fizika, kémia, matek szakra, míg a zsenik inkább a BTK-t választották.
De az se lenne megoldás, ha szakonként és intézményenként lebontanák. Azon kívül, hogy ezt senki nem végezné el, a másik pedig, egy kedves vizsgaélményem:
Leányzó "vizsgázik" előttem miniszoknyában, láthatóan nem vett fel melltartót se... Kombinatórika és gráfelmélet vizsga volt. A tanár megkérdezte tőle mennyi vizsgája van még, az eddigiek hogyan sikerültek, és kellemes karácsonyt kívánt neki, majd visszaadta a leányzónak pár perc után az indexét, beleírva hogy jeles. Jöttem én, aki már középiskolában tanultam az egész tananyagot, gyakorlaton a gyakvezető tanárral egy tempóban oldottuk páran a feladatokat.. a vizsgán kb. a 30. kérdésnél amit passzoltam megszólalt a tanár: "Ha ennyit se tud, mit keres itt?" És úgy kivágott elégtelennel fél órányi vizsga után, hogy csak lestem.

Egy ilyen tanár miatt fizessen valaki százezreket? Természetesen a leányzó pár év múlva kihullott az egyetemről, mert a végzős tárgyaknál már nem láttuk (persze lehet, hogy oda be se kellett járnia...).

Nem. Egész egyszerűen a felsőoktatásban húzni kell egy ponthatárt, ami legalább 300-350 körül kell legyen. Afelett mindenkinek ingyenes minden szak.
Utána pedig megfelelő fizetést kell adni a szakembereknek. Egy-két stadion hiányát szerintem elbírja az ország, évi 1000 orvosét előbb-utóbb aligha.
@jaegtoer:
De örülök, hogy előkerültél! Nagyon egyetértek Veled, viszont akkor csavarok egyet a dolgon, arra meg lesz pénz, hogy a felcsúti Puskás akadémián a külföld számára képezzünk focistákat! Az a baj, hogy már röhögni sincs kedvem ezen, annyira szánalmas.

Tetszett a kommentelni vágyó kolléga óévzáró hozzászólása, az újévi már kevésbé, ahol a 4 ember munkahelyének megszűntéről számol be, ezek az emberek a gazdasági idiotizmus áldozatai.

A tandíjjal kapcsolatos kormányzati személetről már leírtam, hogy a béka seggének lábujjhegyen történő csókolgatása folyik, már ami a színvonalat illeti.
Ha már orvosegyetem, mellékelem a linket: www.semmelweis-english-program.org érdemes utánaszámolni, hány hallgató végez a magyar, és hány a térítéses képzéseken.

Amúgy meg van egy másik linkem, szerintem mire a kisebbik gyerekeim felnőnek ez még érdekesebb lesz. Ehhez mit szóltok? Nekik mi a fenéért éri meg magyarokat kiképezni?
www.studyindenmark.hu/
@Én is akarok kommentelni:

"Tudtommal pedig csak az lett BEÍGÉRVE, hogy akkor nem kell visszafizetni a tandíjat, ha a közszférában helyezkedsz el."

ROSSZUL TUDOD! Balog miniszter egyértelműen elmondta, h magyarországi munkavégzés, minden további megkötés nélkül.

------------------

Ponthatár: én is keveslem a 240-et.

De vigyázni kell, mert a túl magasra emelt alsó határ hiánydiplomákat hozhat létre. Állítólag tavaly így is 1 ember jelentkezett kémia tanárszakra az egész országban (gondolom, mesterképzésben).
@malacz69 rezignált:
Értem, szóval csak beszélt arról, hogy itthoni munkavégzés.
Arról meg Orbán beszélt, hogy mindenki aki eléri a 240 pontot ingyen tanulhat. Igen, a jogász és közgazdász is.

A másik pedig, hogy jól értem, hogy a jelenlegi 240-es ponthatár mellett hiány van a kémiaszakos tanárokból? Viszük le 150-re, és akkor a ki csak 2 tárgyból bukott meg, azok hátha elmennek kémiatanárnak? Ugye te sem hiszed, hogy a ponthatár mértéke, illetve hogy mennyien jelentkeznek oda összefügg?
Lásd. jogász, orvosi stb képzés, ahova dupla annyi pont kell, mégis fullos a létszám.
@Én is akarok kommentelni:

Amióta Orbán a fb-on beszélt, azóta ő is és minisztere is minden esetben úgy fogalmazott, h aki itthon marad, az nem fizet vissza. Amit utoljára mondtak, az érvényes.

Az, h van-e elég tanár, elég jó minőségben, az elsősorban a tanári pálya anyagi és erkölcsi megbecsülésétől függ, de jelenleg, amikor a pálya nem népszerű, elég nagy marhaságnak tartanám, ha a népszerű szakok ponthatára megegyezne a tanárszakokéval.
@malacz69 rezignált:
Nocsak! Végre valami előrelépés, hogy a jogászok sem fizetnek ha itthon maradnak. Arra amire hivatkozol tudsz mondani egy linket? Csak mert ez nekem kimaradt.

Bár ennél amit és ahogy írtad "Amit utoljára mondtak, az érvényes." semmi sem jellemzi jobban az elmúlt 2,5 évet. Kár, hogy még ez sem igaz. Volt olyan, hogy egy napon belül 2 teljesen más nyilatkozat hangzott el, de benyújtani törvényjavaslatban egy harmadikat nyújtottak be, elfogadni pedig a módosítók miatt egy negyedik változatot fogadtak el.

A kevés a tanár problémára pedig vagy felemeljük a tanárok fizetését és hozunk őket védő törvényeket, és újra lesz elég tanár... vagy alacsonyan tartjuk a fizetést, a ponthatárt levisszük annyira, hogy 2,5-es átlaggal is bekerülhessen a selejt is a tanárképzésbe (erről vitatkozhatnánk mennyire tesz jót a pályának), viszont a megspórolt pénz mehet stadionokra, esetleg konzultációkra, végső esetben köpködhetjük az IMF-et is óriásplakátokon.
süti beállítások módosítása