Főoldalra

utolsó 3 hsz

  • picur3ka: Gyere elo, malacz! Hat igen, csak az oktatas maga egy nagy tema lenne. Nyilvan, ahogy a XX. szaz... (2013.10.17. 01:27) Tényleg kevés?
  • Corry: @VIC20: Csatlakozom. Volna tényleg mondóka, mert gyakorlatilag minden össze lett zagyválva, néha... (2013.09.11. 19:20) Tényleg kevés?
  • VIC20: Hát, akkor béke poraidra, Malacz. Jó volt olvasgatni az írásaidat. :( (2013.07.23. 10:00) Tényleg kevés?
  • Utolsó 20

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Eddigi posztok

Agyzaj

Szeretek tanítani...
Néha öröm, néha kín, és valamikor egyszerűen csak vicces... Az iskola a storyk kifogyhatatlan tárháza, az oktatás pedig mindig van annyira nyavalyás, hogy vitatémát adjon. Szóval ez egy tematikus blog a tanárságról, a tanításról.

facebook

dinamika

Friss topikok

  • picur3ka: Gyere elo, malacz! Hat igen, csak az oktatas maga egy nagy tema lenne. Nyilvan, ahogy a XX. szaz... (2013.10.17. 01:27) Tényleg kevés?
  • malacz rezignált: @aDingo: :))) Személyeskedő logikája, amivel győztesnek hozza ki magát, remek hangulatba hozott.... (2013.05.14. 09:38) Játszani is engedd!
  • latin szerelő: Másképpen megoldva: Két idő van: a "most" és a "régen". Most András X éves, Béla (70-X) éves Rége... (2013.02.08. 15:59) Törd a fejed! 3.
  • Én is akarok kommentelni: @malacz69 rezignált: Nocsak! Végre valami előrelépés, hogy a jogászok sem fizetnek ha itthon mara... (2013.01.03. 06:16) Orvosképzés, ahogy én csinálnám
  • Netuddki.: @malacz69 rezignált: Baromság! Nyilvánosság, átláthatóság, nyomon követhetőség, személyi felelőssé... (2012.07.31. 12:14) Kettő az egyben: pazarlás és pénzhiány

szavazás;-)

Malacka jó fej blogger?
Hát persze, tök fej!
Óóó igen, igen-igen!
Faja fickó, yesss!
Oui, oui, oui, oui.
Miazhogynagyonis!
  

Az első húzós story

2008.12.16. 21:58 | malacz rezignált | 12 komment

Címkék: diák tanár fegyelem

 Történt nemrég, hogy az osztályom egy tanulója keményen beszólt a tanárának, bár szerinte csak magában dünnyögött egy hangosabbat valahogy ekképpen: „Megy a f….m!”
De mire véljem ezt az otrombaságot? Irány az űrlapért, felterjeszteni fegyelmire? – ahogy azt egy porosz származású;-) kolléganőm javasolta.
Nézzük csak a körülményeket, mielőtt még elhamarkodott döntést hoznék!

Adva egy srác, aki jelenleg az utolsó évét tapossa a középiskolában… …elvileg, mert hát jelen pillanatban két érettségi tárgyból áll bukásra. A gyerek feszült, gyakran ideges, egyéb fegyelmezetlensége miatt már van írásbeli büntetése. Társai kedvelik, afféle „minden lében két kanál”, jópofa maci.

Adva a fizika óra, ahol rendszeres a feszültség tanár és diák között. Nem bírnak egymással, együttműködés helyett harc minden óra. A tanár gyakran panaszkodik a kölkökre, hogy azok szemtelenek, nem tanulnak, fegyelmezetlenek órán. A diákok leginkább a tanár lekezelő stílusát kritizálják, s felróják még hiányos, kevéssé érthető magyarázatát. Rossz a két fél viszonya, ez nem vitás.

A konkrét eset röviden elmondható: nem volt napló, s a tanár kb. ezekkel a szavakkal küldte el emberünket: „Menj el a naplóért, neked úgysem számít!”

Na erre jött séróból a „Megy a f….m!”

Nos, ismertettem nagyjából az esetet. Amit tett, nem mentettem, de nem is vittem fegyelmi bizottság elé. Úgy éreztem, egy elbeszélgetés és egy igazgatói figyelmeztetés elegendő ahhoz, hogy megértse, a cérna feszülhet, el is pattanhat, de a gorombaság nem fér bele még akkor sem, ha egyébként úgy érzi, sérelem esett rajta. Meg kell tanulnia a konfliktusait úgy kezelni, hogy abban se a saját, se a másik ember méltóságát ne sértse.

Van néhány kollégám, aki szerint azzal, hogy két fokozattal kisebb büntetést kapott macilaci, mint a fegyelmi tárgyaláson várható legkisebb, lényegében hagyom, hogy a fejünkre tojjanak a diákok, és mostantól majd mindegyik úgy érezheti, ha sérelem éri, nyugodtan elhajthatja a retekbe a „zaklató” tancit.

Szerintem a kolléga téved. És szerinted?

Bookmark and Share
       

A bejegyzés trackback címe:

https://agyzaj.blog.hu/api/trackback/id/tr93827046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kedves Malacka!

Az első kérdés ami felmerült bennem: És mit kapott a tanár?;-) Mert ugye ebben az esetben a tanár is hibázott, nem csak a tanítvány. Kétszer is. A naplóért, ha “nincs” is, ne küldjön diákot. A másik bakit felelőtlen megjegyzésével követte el. A diákot eleve leírta, megbélyegezte: ”… neked úgysem számít!” Egy-egy ilyen “lekezelő” megjegyzéssel talán fel sem fogjuk, mennyit rombolhatunk egy ember lelkében.
Nem mentegetni, vagy akár kisebbíteni kívánom a gyerek durva viselkedését, ezt még ilyen körülmények között sem szabad tolerálni. Az igazgatói figyelmeztetés egy jól irányított elbeszélgetéssel -ebben az esetben- szerintem is elég. A lényeg az, hogy a gyerek belássa, hogy helytelenül viselkedett. Komoly büntetésben már volt előtte része. (Ha valakit állandóan vernek, hozzászokik az ütlegeléshez és semmit sem használ.)
Nem feltétlenül vasszigorral érhetjük el diákjaink tiszteletét, hanem leginkább azzal, ha tudásunkkal, emberségünkkel, pedagógiai felkészültségünkkel vívjuk ki azt.
Tudom, nem könnyű pedagógusnak lenni, sosem volt az.

Üdvözlettel,
Zsó
Kedves Malacka!

Klassz ez a blog5let!

Számos történetet, s abból levezethető konklúziókat hozhat felszínre.

Ez esetben én speciel - ahh, míly különös !:) - újra csak egyet tudok érteni Veled, és Zsóval is.

Tehát helyeslem döntésedet.

S még csak annyit fűznék hozzá :

Egy ilyen, vagy has. szituáció végkimenetelét nagyban meghatározza a tanár és diák személyes kapcsolata. Ui. az a mondat : "Neked fiam már úgyse számít"
egy jó viszonyban és mondjuk egy mosoly kíséretében semmi sértődést, arrogáns választ nem vált ki. El tudom képzelni, hogy ha Te mondod ugyanezt (lévén eleve közkedvelt tanár, aki okítását sokszor fűszerezi humorral, hú, de áhítják ezt a diákok, s milyen hiánycikk az ilyen!) szóval, ha Te küldöd így a gyereket a naplóért, akkor az inkább kuncogva, mint duzzogva megy el érte, és szó nélkül, esetleg valami vicces megjegyzéssel pl. : Tanár úr, az már igaz, nekem ez is sok volt mára a matekból:)
És vigyorgás van, nem sértődés, nem porba alázás senkitől, senki felé.

Ezért én tehát a kapcsolat, a viszony kiépítését tartom a legfontosabb kérdésnek, amiben a kényes szituációk eldőlnek pró, vagy kontra!

Mindazonáltal, egy intelligens diák sértettségében sem mondhat ilyet, a tanárnak pedig - pont a fentebb emlegetett jó kapcsolat híján - szintén kerülnie kellett volna ezt a hangnemet.
Azt kell tehát megállapítanom, egyikőjük sem viselkedett intelligensen!
A diákot persze meg lehet és meg is kell büntetni, de vajon a tanárt....?
Legalább egy kicsit gondolkozzon el magán!
Lehet, hogy az felérne számára is egy igazgatói megrovóval ?:)
A tanár diák viszony szerintem a partnerségen kell alapuljon. Ha a tisztelt tanár úr (?) partnerként kezelte volna a diákját, és tudom furcsa, de tisztelettel viszonyul hozzá, akkor nem fordulhatott volna elő ez az eset.

Emlékszem, mi égedelem rossz kölkök voltunk az iskolában, de imádtuk a tanáraink nagy részét. Ez persze kölcsönös volt. A titok abban lakozott, hogy hiába szegtünk meg minden, általunk rossznak tartott szabályt, de mindig kiálltunk a tanárunkért, és nem vertük át őket sosem. Cserébe ők is liberálisabban kezeltek minket.

Itt is ilyesféle viszony kialakítása lett volna a célravezető. Félek, ezt a fél évet már inkább puskaporszagban töltik a fizikaórákon....
REAKCIÓIM

Kedves Zsó!

" A naplóért, ha “nincs” is, ne küldjön diákot."

Yess, a naplóért nem mehet diák... a folyósón akár 100 métert is megtehet vele, azalatt meg bármi, ha van nála toll...

"a gyerek durva viselkedését, ezt még ilyen körülmények között sem szabad tolerálni."

Igaz, ezt kell nagyon alaposan megértetni a diákkal, h sérelemérzete nem jogosítja fel a bunkóságra. Az a baj, h fiataljaink nem tudják illedelmesen szóvá tenni sérelmeiket. Vagy lenyelik, vagy bunkósággal reagálják le.

Az a helyzet, h általánosságban véve igaz, h az emberség, a pozitív minta, a tolerancia jó hatású nevelőeszköz, de bizony vannak sajnos elvetemültek, ahol minimum a műbalhé szintjén ki kell verni a raplit, mert a szép szó nem használ.

Üdv.

-------------------

Kedves Hölgyválasz!

Teljesen igazad van! Nem mindegy, h pl. egy "de idióta vagy Józsikám!" mondatot egy olyan tanár mond Józsikának, akit szeret, vagy egy olyan, akivel feszült a viszonya. Nemcsak az számít, h mi hangzott el, hanem az is, h ki mondta. Ezzel az indokkal mentette egyszer fel dr. torgyánt a bíróság rémhírterjesztés vádja alól:o)))

Üdv.

---------

Kedves Walter!

Nem tanár úr, tanár nő!:o De tképpen mindegy is, a lényegben igazad van, de... (és itt egy nagy levegőt veszek) .. . a partnerségre nem minden gyerek alkalmas, azt jól kezelni (a részéről) feltételez bizonyos IQ szintet. Ha ez nincs meg, nagyon az ember fejére nőhet a partnerként kezelt gyerek. Tudnék mesélni a hiányzások igazolása kapcsán...
Szóval nincsen átlagosan jó módszer, fel kell készülni az extrém esetekre is.
Az a baj, h az ember sokszor azokra hozza a szabályokat, akik nem tudnak partneri viszonyban jól együttműködni, és így szigorúbb szabályok lesznek érvényesek azokra is, akikkel viszont lehetne egyenrangú viszonyban konspirálni.

Üdv.

------------------

Kedves Testem!

Megállapításod túl sommás. Persze, h vmi része neki is van abban, h ezt a beszólást kapta, de azért mégse fogadjuk már el normálisnak, ha egy gyerek nem képes a rajta esett vélt/valós sérelmet higgadtan levezetni.

Mondjuk én sem vagyok egy szent, sosem volt jobb 3-asnál a magatartásom, és 8.-ban még az osztályfőnökömet is kiküldtem dühömben az osztályból a rossz szagú női altájékba :O No abban benne volt az ő súlyos pedagógiai hibája is, de én szívtam meg... No egyszer majd ezt is megírom itt, felejthetetlen storyja diákpályafutásomnak.

Üdv.
szia malacka, tökjó 5let ez a blog sztem! :-)
sztem is a tanár a hibás.
"ha egy gyerek nem képes a rajta esett vélt/valós sérelmet higgadtan levezetni"
akkor ott a tanerő, aki már nem gyerek: hogy ő megmutassa, hogy az őt, a tanerőt ért vélt vagy valós sérelmet hogy kell higgadtan levezetni. sztem az önvédelem az egy másik aspektus, és annak nem a bosszúból kell származnia, hanem egy nyugiból. sztem :-)
napersze a végtelen türelem végesre változása mindenkinél lehet időszerű x eset után, így nyilván a tanárnál is, a diáknál is, sztem.
"az önvédelem az egy másik aspektus, és annak nem a bosszúból kell származnia, hanem egy nyugiból"

Kitűnő meglátás Liidiiia!:-))


Jelzem, már van egy pár dolog, amiről szólni fogok itt, de azokhoz több idő kell, viszont mindjárt okítás pausa, belecsapok a lecsóba... rizsás... márminthogy rizsázok:-)

Üdv.
csocsi malacka :)
kicsit sommás volt igen, de számomra egyértelmű az eset. cserébe megígérem, hogy ha egyszer egy 15 évest úgy fogok utasítgatni a saját mulasztásom korrigálására mintha a seggemből rántottam volna elő, és erre őbenne felhorkad a mentálisan egészséges emberekre jellemző önérzet és igazságérzet például egy "k*pd be a f*sz*m" formájában, akkor el fogom fogadni hogy ha más erre ennyit mond majd: "te voltál a hibás"
persze jobban szeretném hogyha valami frappáns, okos beszólással fejezné ki ugyanezt az érzését, de váratlan helyzetekben nem lehet elvárni mindenkitől az instant népi furfangot.

hogy lehet az hogy full vörös a háttér??? :D
Így legyen Test!:-))
Bár neked ott nincs nevelési funkciód, nekünk viszont igen, és emiatt más dolog az, ha te benyeled a dacos beszólást, és más, ha egy "Megy a f...m!" mellett egy osztályfőnök huny szemet.

Nem vörös, bordó!

Amúgy 4 domináns szín van: a zöld, a vöröses-bordó, a fehér és a fekete fejléc.

Mellesleg szépítettem a malacnews-t és az m69-et is egy kicsit. Bár ez már lehet, h sok a csicsából, deviszont én élvezem a sablonozást:-)
Azt azért hiányolom, h a blog.hu nem adja oda a sablondarabokat, csak az oldaldobozokkal és a css-el lehet variálni, így itt nem tudok formázható kommentet létrehozni, pedig szvsz ez a legjobb cucc most a blogjaimban, én rendre használom.

Nemsokára szót ejtek a munkám kapcsán valamiről itt... (talán holnap)

Üdv.:-)
Üdv mindenkinek!
Jó történet, előszőr azt gondoltam hogy a fizikatanár szerepében az az egyén van aki piros Nissan Almerával jár, mert neki is hobbija ilyen módom feszültséget kelteni. Nem tudom elképzelni hogy ki lehet az a nőszemély aki ilyeneket mond...

A blog alapgondoloata tetszik, kicsit visszatér benne az Adysokk, amely a névváltoztatás hatására elvesztette sajnos anno az aktualitását.
Nem tetszik viszont hogy regisztrálni kellett ahhoz hogy kommentezzek, meg a hirdetést sem értem hogy mit keres itt, ez az előzetes moderásció meg egy vicc.

További szép napot mindenkinek.
Kovikám!

Nincs előzetes moderáció, nem is értem, h az nálad miért jelent meg!

Ammeg a blog.hu hibája, h kb. 5 napja kötelezővé tették a regisztrációt.

A hirdetés meg azért van, mert ezzel lehetőséget kapok egy esetleges főoldalra kitételre.
Végülis azért ír az ember, h olvassák, tehát valamiért valamit alapon választottam azt, h hagyom a blog.hu-nak a rám erőszakolt reklámokat.
No majd meglátjuk, megérte-e...

Üdv.

Ps.: Titkokat nem adunk ki!:-))
Ha már úgyis reggeltem akkor élek a lehetőségekkel:)
A titok egy szilárd halamzállapotú anyag ami alkoholban oldódik, nem titok az amit már egy másik ember is tud rajtunk kívül, az sem számít akkor titoknak amit a matemetika és bölcselet tanára megoszt egy fél osztállyal az óráján abból a célból hogy magára vonja a női tekinteteket és erős nevetésre kényszerítse a szenvedő diákságot:)
A szünetben újra a hajdúságban tölti a szabadidőt, vagy otthon is beköttette a nete, mert feltűnően gyorsan reagált az előző hozzászólásomra.

A viszon látás.
Ui.:Mért nem tudnak valami normális filmet adni a tvbe hétvégén a megasztár meg a tánci tánci helyett? Figyelem a műsorújságot egy ideje és egyre szarabb, na végre pont most ment el a hang a megasztárnál azthiszem ez volt a legjobb fél perc belőlle:)
süti beállítások módosítása