Főoldalra

utolsó 3 hsz

  • picur3ka: Gyere elo, malacz! Hat igen, csak az oktatas maga egy nagy tema lenne. Nyilvan, ahogy a XX. szaz... (2013.10.17. 01:27) Tényleg kevés?
  • Corry: @VIC20: Csatlakozom. Volna tényleg mondóka, mert gyakorlatilag minden össze lett zagyválva, néha... (2013.09.11. 19:20) Tényleg kevés?
  • VIC20: Hát, akkor béke poraidra, Malacz. Jó volt olvasgatni az írásaidat. :( (2013.07.23. 10:00) Tényleg kevés?
  • Utolsó 20

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Eddigi posztok

Agyzaj

Szeretek tanítani...
Néha öröm, néha kín, és valamikor egyszerűen csak vicces... Az iskola a storyk kifogyhatatlan tárháza, az oktatás pedig mindig van annyira nyavalyás, hogy vitatémát adjon. Szóval ez egy tematikus blog a tanárságról, a tanításról.

facebook

dinamika

Friss topikok

  • picur3ka: Gyere elo, malacz! Hat igen, csak az oktatas maga egy nagy tema lenne. Nyilvan, ahogy a XX. szaz... (2013.10.17. 01:27) Tényleg kevés?
  • malacz rezignált: @aDingo: :))) Személyeskedő logikája, amivel győztesnek hozza ki magát, remek hangulatba hozott.... (2013.05.14. 09:38) Játszani is engedd!
  • latin szerelő: Másképpen megoldva: Két idő van: a "most" és a "régen". Most András X éves, Béla (70-X) éves Rége... (2013.02.08. 15:59) Törd a fejed! 3.
  • Én is akarok kommentelni: @malacz69 rezignált: Nocsak! Végre valami előrelépés, hogy a jogászok sem fizetnek ha itthon mara... (2013.01.03. 06:16) Orvosképzés, ahogy én csinálnám
  • Netuddki.: @malacz69 rezignált: Baromság! Nyilvánosság, átláthatóság, nyomon követhetőség, személyi felelőssé... (2012.07.31. 12:14) Kettő az egyben: pazarlás és pénzhiány

szavazás;-)

Malacka jó fej blogger?
Hát persze, tök fej!
Óóó igen, igen-igen!
Faja fickó, yesss!
Oui, oui, oui, oui.
Miazhogynagyonis!
  

Tényleg kevés?

2013.03.06. 17:37 | malacz rezignált | 16 komment

Címkék: felsőoktatás továbbtanulás oktatáspolitika

Az ellenzéki sajtó hangos attól, hogy milyen kevesen jelentkeztek a magyar felsőoktatásba. "Idén mindössze 95 ezren jelentkeztek felsőoktatási intézménybe, ami 15 ezerrel kevesebb, mint tavaly, és több mint 45 ezerrel kevesebb, mint 2011-ben" – írja a Népszabadság.

De valóban kevés ez?

Hogy tisztább legyen a kép, szögezzünk le előbb egy tényt, majd tegyünk hozzá egy releváns véleményt:

A tény: 18-19 évvel ezelőtt évente kb. 115 ezer gyermek született.

A releváns vélemény: Bihari Mihály az ELTE jogi karán tanuló hallgatókról így szólott nemrégiben.

"Tapasztalatom szerint a hallgatókat három csoportra lehet osztani. Egyharmaduk nagyon okos, érdeklődő, tudásszomja irigylésre méltó. Következő harmaduk közepes szorgalmú és tehetségű, ha megmozgatjuk őket, tanulnak, dolgoznak, de minden különösebb érdeklődés és céltudatosság nélkül járnak az egyetemre. A harmadik harmadhoz sorolhatók azok, akik teljességgel alkalmatlanok egyetemi tanulmányok folytatására. Ezt a diákoknak is el szoktam mondani, ha megkérdezik a véleményemet. Ilyenkor közlöm velük: az évfolyam egyharmada nem ide való, hiszen a műveltségük olyan hiányos, hogy az egyszerűbb dolgokat sem képesek követni.”

Akkor még egyszer megkérdezem: valóban kevés a 95 ezer jelentkező?

Bookmark and Share
       

A bejegyzés trackback címe:

https://agyzaj.blog.hu/api/trackback/id/tr885120148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szép irodalmi nyelven fogalmazva:

ne fényezzük már a szart, mert nem illatos lesz, hanem csak büdösebb.

egy primitív bunkónak lehet, hogy megfelel az, ha minél kevesebben vesznek részt a felsőoktatásban, az országnak ellenben az az érdeke, hogy minél több magasan kvalifikált munkaerőt/értelmiséget képezzen, akik képesek és alkalmasak kiemelkedő hozzáadott értéket előállítani.

Az a tény, hogy a középfokú végzettségű emberek rabszolgahadára van szükség(?) (akiknek még munkaalkalmat sem képes teremteni sem közvetve, sem közvetlenül a gazdaságpolitika) azt bizonyítja, hogy a jelenlegi rezsim abban érdekelt, hogy minél több -az államtól függő- az európai munkaerőpiacon versenyképtelen munkavállalók tömegei döglődjenek - Itthon, akiket aztán jól megmentenek.
Azért szeretem a fidesz, mert mindenre van egy jó sajtóközleményük, így a jelentkezők számának csökkenésére is:

"A számok egyértelműen csökkenést mutatnak, jól érzékelhető a tandíjnak a hatása, az, hogy azok a szülők, akik nem tudják vállalni a továbbtanulás költségeit, nem merik beíratni gyermekeiket a felsőoktatási intézményekbe - mondta Ágh Péter. Hozzátette: a tandíjat a kormányzat hazug módon vezette be...

Ágh Péter emlékeztetett arra is, hogy a kormányt több szervezet, köztük a hallgatók érdekképviseleti szervezetei is felszólították, vonja vissza a tandíj bevezetésére vonatkozó rendelkezéseit, de a kormány erre a füle botját sem mozdította."
Tényleg kevés?
Nézőpont kérdése.
Ha egy normális országot szeretnénk akkor tényleg kevés.
De az elismerem, hogy az ország mostani állapotában pont elegendő.
Továbbra sem értem:

Ha Bihari szerint 1/3 részük selejt, ha 18-19 éve 115ezer gyerek született évente, miért kevés a 95ezer?

Mi van, ha a helyes válasz az, h a 90-es évek közepétől túlságosan fel lett hígítva, most lesz normális a szám. Persze egyszerűbb átvenni az ellenzéki sajtó siránkozását minden kritika nélkül...
Egyébként a 90-es évek közepétől kb. 2,5-szeresére dúsították fel a felsőoktatást. Én 2000. körül nem egyszer jártam az ELTE TTK-n és több oktató is panaszkodott a siralmas színvonalra.

Nem értelek titeket, mihez viszonyítotok, miből számoljátok ki azt, h mennyi lenne ideális...

És még valami: a gépi forgácsoló, a CNC esztergályos, a minősített hegesztő hiányszakma, de a filozófus nem....
@malacz69 rezignált:

szia Malacz!

A számok nyelvén nyilván igazad van. de csak Neked.

Az adatok viszont feltehetően megtévesztő módon, vagy manipulálva lettek tálalva.

Kizárt, hogy a középfokú tanintézmények mindegyikéből a tanulók 82,X %-a jelentkezett felsőfokú tanintézménybe.
@jaegtoer:

Lehetséges, h idén a 115 ezres generációból csak kb. 90-95 ezer érettségizik, de a régebben (tavaly, tavalyelőtt, stb...) érettségizettek újra próbálkoznak.

A lényegem az, hatalmas hígítás történt a Horn-kormány alatt. Boldog-boldogtalant felvettek, a csúcson már alig volt hely, ahová nem volt elég az iskolai eredmény (év végi, érettségi).

Tényleg sok felsőoktatási tanártól hallottam komoly sirámokat a színvonal romlásáról, a siralmas bejövőkről. Sztem most áll lassan helyre a világ rendje.
"Kultúrpolitikámnak két vezető motívuma tehát az, emelni a magyar tömegek művelő dési szintjét, erkölcsi és szellemi bélértékét, fajsúlyát és ennek a műveltebb nemzetnek olyan vezetőket adni, akiknek a méretei megütik az európai dimenziókat, akiket a nemzet minden téren bizalommal és a siker reményévél követhet."

"Vannak, akik sokalják a négy magyar egyetemet. A nemzet-gyűlés, midőn az 1921: XXV. törvénycikket megalkotta s ezzel a menekült Erzsébet- és Ferenc József-egyetemek további fenntartását elhatározta, ezt bizonyára érett megfontolás alapján tette. S a törvényhozás komolyságába vetett hitet ingatná meg, ha egy-két év múlva elhatározásunkat ismét meg akarnánk másítani. Magyarországnak ma kereken 8 millió lakosa van, tehát két millió lakosra esik egy egyetem. A XVII. és XVIII. században alig akadt német hercegség, melynek fejedelme kötelességének ne tartotta volna, hogy országa számára külön egyetemet alapítson. Pár százezer lakossal bíró kis államoknak meg volt a maguk külön egyeteme. És ennek köszönhette Németország műveltségének gazdag változatosságát, ennek köszönhette azt, hogy a művelődés bámulatos egyenletességgel és arányossággal oszlott meg az egész német földön."
@malacz69 rezignált:
Értem én ezt. Csak egy kérdésem van: az ország most többet, avagy kevesebbet költ a felsőoktatásra, mint előtte? Más kérdésem nincs.
@malacz69 rezignált:"A lényegem az, hatalmas hígítás történt a Horn-kormány alatt. Boldog-boldogtalant felvettek, a csúcson már alig volt hely, ahová nem volt elég az iskolai eredmény (év végi, érettségi)."
Szíves tanulmányozásra:
www.tarsadalomkutatas.hu/termek.php?termek=TABRA-A-156

És egy kérdés:
Szerinted hány biológust kell "fölöslegesen" kiképezni, hogy legyen köztük egy Szent-Györgyi Albert?
És nyilván előrébb lenne a világ -szerinted -, ha Diogenész faragja a hordót, ahelyett, hogy beleköltözött volna, ha Arkhimédesz építi a vízvezetéket, ahelyett, hogy hülyeségeken töri a fejét, ha Watt vitorlákat forgatott volna holmi gőzös gondolatok helyett, ésatöbbi.
@kisa:

Rossz az ábrád, mert nem a bemenő generációt mutatja, hanem az összes bentlévőt. Ha Hornék felviszik 2-3-szorosára a bemenőt, majd az megmarad azon a szinten, amire felvitték, akkor ez a tény még évek múlva is emeli a bentlévő összes létszámot, gondolj bele jobban! Ugyanis kevesebb megy ki, mint ami bejön.

Olyan grafikon kéne, amely az évről évre felvettek számát mutatja, nem pedig a bentlévők összes számát.

Mindazonáltal a helyzet rosszabb, mint gondoltam: 2006-ig közel 4-szeresére hígították a felsőoktatás tanulói állományát.

--------------------------------------

Azt akarod állítani, h a leghülyébb 1/3 (ld. Bihari) kiszűrése olyan zseniket szűrne ki, mint Szent-Györgyi? Engedj meg erre a szerény LOL-t
Meghalt a blog? Meghalt Malacz? Vagy mi van?
@VIC20:

Élek, lenne is mondóka, csak
1. időm kevés, ma ballagott végzős osztályom, ezer volt a dolog,
2. a Freeblogon technikai okok miatt kb. 1,5 hónapja nem lehet posztolni,

de most ide tettem fel egy gif-et, aztán majd irkálok is nemsokára...

Üdv.
Hát, akkor béke poraidra, Malacz.

Jó volt olvasgatni az írásaidat.

:(
@VIC20:
Csatlakozom.
Volna tényleg mondóka, mert gyakorlatilag minden össze lett zagyválva, néha ugyan méltányolható gondolatok mentén, azonban a következményekre nem gondolva.
Szóval az oktatásról (sajnos) lehetne egy blogot futtatni...
Gyere elo, malacz!

Hat igen, csak az oktatas maga egy nagy tema lenne.

Nyilvan, ahogy a XX. szazadban az oktatas altalanosabb szintu lett, tele lett mindenhol hulyekkel, a populacio atlagos IQ-ja ettol nem javul.

Tele vagyunk gyagyas kutato tudosokkal es ujsagirokkal, etc.
süti beállítások módosítása