Főoldalra

utolsó 3 hsz

  • picur3ka: Gyere elo, malacz! Hat igen, csak az oktatas maga egy nagy tema lenne. Nyilvan, ahogy a XX. szaz... (2013.10.17. 01:27) Tényleg kevés?
  • Corry: @VIC20: Csatlakozom. Volna tényleg mondóka, mert gyakorlatilag minden össze lett zagyválva, néha... (2013.09.11. 19:20) Tényleg kevés?
  • VIC20: Hát, akkor béke poraidra, Malacz. Jó volt olvasgatni az írásaidat. :( (2013.07.23. 10:00) Tényleg kevés?
  • Utolsó 20

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Eddigi posztok

Agyzaj

Szeretek tanítani...
Néha öröm, néha kín, és valamikor egyszerűen csak vicces... Az iskola a storyk kifogyhatatlan tárháza, az oktatás pedig mindig van annyira nyavalyás, hogy vitatémát adjon. Szóval ez egy tematikus blog a tanárságról, a tanításról.

facebook

dinamika

Friss topikok

  • picur3ka: Gyere elo, malacz! Hat igen, csak az oktatas maga egy nagy tema lenne. Nyilvan, ahogy a XX. szaz... (2013.10.17. 01:27) Tényleg kevés?
  • malacz rezignált: @aDingo: :))) Személyeskedő logikája, amivel győztesnek hozza ki magát, remek hangulatba hozott.... (2013.05.14. 09:38) Játszani is engedd!
  • latin szerelő: Másképpen megoldva: Két idő van: a "most" és a "régen". Most András X éves, Béla (70-X) éves Rége... (2013.02.08. 15:59) Törd a fejed! 3.
  • Én is akarok kommentelni: @malacz69 rezignált: Nocsak! Végre valami előrelépés, hogy a jogászok sem fizetnek ha itthon mara... (2013.01.03. 06:16) Orvosképzés, ahogy én csinálnám
  • Netuddki.: @malacz69 rezignált: Baromság! Nyilvánosság, átláthatóság, nyomon követhetőség, személyi felelőssé... (2012.07.31. 12:14) Kettő az egyben: pazarlás és pénzhiány

szavazás;-)

Malacka jó fej blogger?
Hát persze, tök fej!
Óóó igen, igen-igen!
Faja fickó, yesss!
Oui, oui, oui, oui.
Miazhogynagyonis!
  

Csapdába ejtve

2011.11.07. 17:35 | malacz rezignált | 50 komment

Címkék: botrány tanár fizetés túlóra oktatáspolitika

Lassan elszakad a cérna, nincs tovább...
Kollégáimmal együtt kezdjük úgy érezni magunkat, mint az az egér, akire lesújtott a csapda, ám nem halt bele, még küzd az életéért, s e véres küzdelem közben hátulról egy megtermett kan készül meghágni őt kéjes vigyorral rút képén. Hát egér legyen a talpán, amelyik mindezt visítás nélkül tűri.

Bizony, a helyzet tényleg ennyire szar. Hogy megértsük, idézem a közoktatási törvényjavaslat egy fontos, büdzsékímélő részét:

„A fenti óraszámon felül az intézményvezető felelőssége a pedagógusokat munkaidejük 80 százalékának fennmaradó része terhére arányosan beosztani valamennyi további, kötelezően ellátandó, az oktatás-neveléssel kapcsolatos feladatra, a nem állandó helyettesítésre, a felzárkóztató és tehetséggondozó foglalkozások megtartására, felügyeletre és valamennyi, az intézmény helyi dokumentumai által rögzített tevékenységre. E felosztás a tantárgybeosztással párhuzamosan készül.”

A szöveget úgy kell érteni, hogy a 40 óra munkaidő 80%-a 32 óra, és ennek terhére simán beküldhetik az embert eseti helyettesítésre, korrepetálást vagy szakkört tartani, stb... Vagyis ezekért egy fillért sem kap a tanár, nem keletkezik belőle túlórapénz. És mindennek a teteje az, hogy a szöveg értelmében eme plusz tevékenységekre "arányosan" kéne "beosztani" a pedagógusokat, ami nonszensz, illetve brutálisan nem életszerű. Azaz nem elég, hogy nem fizetnek érte, de valaki mondjuk 10-15 ilyen órát teljesít havonta, míg mások csak néhányat. Színtiszta bérfeszkó a javából!

De térjünk vissza arra a problémára, hogy innentől kezdve csak azokra a túlórákra jár pénz, amelyek órarendileg lettek kijelölve. Korrepetálás, szakkör, eseti helyettesítés, érettségi előkészítő, felügyelet és egyebek nem járnak majd bérvonzattal (ha a törvényt a javaslat alapján szavazzák meg). Mindezt egy olyan korban, olyan alaphelyzetben, amikor a 10. tanévét töltő, egyetemet végzett, 33 éves kollégám 114ezer nettó forintot keresett a legfrissebb fizetési cetlije alapján, amiben ráadásul még 7ezer forint a túlóradíj is benne van. Jómagam - visszagondolva az előző tanévre - nagyjából havi 10-15ezer forintot kaptam (nettóban!) olyan órák okán, amiket ezentúl nem fizetnek: érettségi előkészítő, eseti helyettesítések, felügyelet, korrepetálás. (Szakkörre már eleve nem is volt kerete az iskolának, mert max. heti 2 órát tudtak fizetni, azt meg elvitte az érettségi előkészítő és a korrep. Na majd most lesz! Naná! Ingyen hogy a csudába ne lenne pénz a szakkörre!?)

Ezek után nem mondhatok mást, csak azt, hogy aki tud, meneküljön a süllyedő hajóról, elvégre nem mi vagyunk annak kapitányai. Aki fiatal, vagy nemsokára kezdő lesz, próbálja másutt hasznosítani a diplomáját! Ami most van, ahhoz képest még a berlini kukáskocsin dzsesszelni vagy egy brüsszeli konyha mosogatójában suvickolni is jobb.
Aki pedig pályaválasztás előtt áll, eszébe ne jusson a tanári hivatás, ne legyen kíméletlen ellensége önmagának. Annyi ésszel és tehetséggel, amivel matematika, fizika, kémia, biológia vagy más szakot el tud végezni egyetemi szinten, sokkal fizetősebb pályákat találhat magának. Nézd meg, mennyit kér egy villanyszerelő egy órára, és belátod: jobban jársz, ha nem fizikatanár leszel, hanem egy jól kommunikáló, értelmes szaki, aki képes szellemileg arra, hogy egyéni vállalkozásként űzze az ipart.
Hát hajrá! Hagyja ott a pályát a francba aki csak teheti. Most már én is azt mondom, pedig látod, mit írtam ki a blogom oldalára: "szeretek tanítani". Na de nem ingyen?!

Én már öreg vagyok a váltáshoz, az én koromban már nincs hová lepattanni. Néhány ezer forint többletért nem hagyom itt a biztos(nak tűnő) állást egy bizonytalan jövőjű maszek lehetőségért. Ezért adtam a Csapdába ejtve címet a posztnak.

Bookmark and Share
       

A bejegyzés trackback címe:

https://agyzaj.blog.hu/api/trackback/id/tr753361459

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Malac! Az azért megvan ugye, hogy magyarországon túlórapénzt csak a nagy állami vállalatok (ahol kollektív szerződés, meg szakszervezet van), és a multik egyes fajtái (akik fenyegetve vannak a munkaugyi ellenorzesek altal) fizetenek. SEHOL MÁSUTT!!! Nem mondom, hogy ez jól van így, még csak véletlenül se ezt vond le belőle!
Legtöbb helyen szarnak a munkaközi szünetekre, védőfelszerelésekre. Mindenesetre nem tudom, hogy magyarországon a szakértelmet mikor kezdik tömegesen megfizetni, de az nem holnap lesz, arra készülj fel. Ettől borul az én agyam is, hogy az "elmulthuszevben" helybentoporgás van, és ha egy politikai erő kap két ciklust (ami nálunk egyszer volt), akkor elbassza azt a 8 évet semmittevésre, és közben fogy a te, és az én időm is. Ha egy másik kap 2/3-ot, amit használhatna értelmesen, akkor elkezdi a saját fasságait előtérbe nyomni értelmes dolgok helyett, és közben fogy az idő. Az elmúlt 20 (majdnem 22) év alatt már meg lehetett volna váltani a világot, mi meg haladunk tyuklepesben, egyet elore, kettot hatra. Na mostmar legalabb en is felbasztam magam...
Malac, fogadd őszinte együttérzésem. Sajnállak, és megértelek. Sosem gondoltam volna, hogy vissza fogom sírni Pokornit, Hillert...
Amióta az eszemet tudom - és az már elég régóta van -, mindig azzal törték le a tanárok az elégedetlenségét, hogy "mingyá', má' csak egy kicsit kell várni, és lesz fizetésrendezés, lesz nagy béremelés, meg a piachoz közelítő fizetés..."
Mellesleg a maradék 8 órában készül az óráidra, javíts dolgozatot. Vicces lenne, ha nem a jövőnkről lenne szó.
A fiatalok egyébként elkezdték megfogadni a tanácsodat, bár nem úgy: elvégzik az egyetemet, és húznak külföldre.
Csak nem tudom, mi lesz itt, ha az okosabbja, értelmesebbje elmegy innen. Márpedig elmennek. És nem jönnek vissza. Mert ott nagyjából kiszámítható a jövő, itt meg már a tegnap se biztos.
@kako_j:

Múszáj a túlórákat megfizetni pluszban, mert különben bérfeszkó lesz azok között, akik szakköröznek/korrepeznek illetve akik nem teszik ugyanezt, hisz nem lesz különbség a fizuban, pedig munkában jócskán.

Ezért írják ezek az idióták, h "arányosan beosztani", h kiküszöböljék a bérfeszkót, de az meg lehetetlen, mert ha a matekosok között több a kisgyermekes, aki gyakran hiányzik a gyereke betegsége miatt, akkor a matekosok többször mennek be ingyenes eseti helyettesítésre. Nem lehet ezt normálisan kibalanszírozni. Innentől kezdve pedig egyetlen igazságos eljárás van: megfizeted.

Azt a túlórát, amikor éjfélig írom a bizonyítványokat, senki nem fizeti meg, és nem is várom el, de a tanóra (mindegy hogy órarendi vagy nem) mégicsak más, ezek pedig próbálják megkülönböztetni. Ha órarendben van a 23. és 24. órád, az túlóra, kapsz érte pénzt, ha viszont a 23. és 24. órád egy szakkör és egy korrep, akkor nyista lovetta. Akkor is nyista, ha a 23. és 24. órában bemész a kollégád helyett, és tanítod, mint állat a trigonometrikus egyenleteket.
@malacz69 rezignált:
Az óraterhelésbeli különbségek tényleg feszültséget keltenek. Ennek ellenére engem a 114 ezer nettó mérgesít fel. Ha ehelyett egy normális számot hallottam volna, nem lenne mondanivalóm ebben a témakörben.
A maradék 8 órában ezt kéne megcsinálni:

- készülés órára,
- dolgozatok összeállítása (leginkább szgépes munka), sokszorosítás,
- dolgozatok javítása,
- adminisztráció, főleg, ha oszt. főnök vagy (bizik, törzslap, statisztika, egyebek),
- rendszeres értekezletek,
- iskolai rendezvények a szabadidő rovására (szalagtűző, ballagás, stb...),
- oszt. kirándulás a szabadidő rovására (errefelé erre már régen nem fizetnek),
- külön foglalkozás hátrányos helyzetű gyerekekkel,
- kísérletek előkészítése, utóbb elpakolás, adminisztrálás (pl. veszélyes hulladék eltávolításáról),
- folyosó ügyeletek,
- ügyelet érettségiken, szakvizsgákon, versenyeken,
- szabadidő terhére szülői értekezletek, fogadó órák évente többször,

...és biztosan van még, ezt csak most így hirtelenjében.
@malacz69 rezignált: "miatt, akkor a matekosok többször mennek be ingyenes eseti helyettesítésre. Nem lehet ezt normálisan kibalanszírozni. Innentől kezdve pedig egyetlen igazságos eljárás van: megfizeted."

Szó szerint! Amióta a föníciaiak feltalálták az értékek mérésére szolgáló eszközt, azóta a módszer is meg lenne rá. Egy óra X ft, slussz! Állam, önkormányzat, megyei önk. (akárki is a fenntartó), meg kifizeti, oszt jónapot. A csúsztatás, meg hasonlók, csak a sumákolásra jók.
@Corry:
Nem azt mondom, hogy a fenti említett 114k nettó sok, de igen sok tűzoltó, mentős vagy ápoló a 3 műszakjával a közelében sincs. Nem demagóg megjegyzésnek szántam, pusztán tényközlésként.
Szóval még mindig van lejjebb a tanári fizetéstől is, és ott is életek múlnak azon, hogy nem kipihent az illető, mert a másodállása miatt hulla fáradtan végzi a főállását.

Viszont azt is borítékolom, amit már írtam korábban malacznak, és továbbra is tartom a fogadást: a tanárok ez ellen sem tesznek majd egy lépést sem, nem fognak tiltakozni, sztrájkolni, ezt is el fogják fogadni, mert lojálisak a hatalomhoz, a fideszhez. Akkor meg lássuk be: ha nem szólalnak fel érdemben ez ellen, akkor meg is érdemlik.

És talán azért is tudok ilyen markáns és sarkos véleményt formálni, mert én otthagytam a tanári pályát, nem pedig csak a szám járattam, hogy kevés a megbecsülés és a fizetés.
@Én is akarok kommentelni:

Rossz a hasonlatod, mert itt egy 10 éve dolgozó, tudomány egyetemet végzett emberről beszélünk. Sok ápolónak, tűzoltónak még érettségije sincs.

Hidd el, egy egyetemet végzett tűzoltó az főnök, és messze többet visz haza.
Azt hiszem, ez az a téma, amiben egyöntetűen foglalhatunk állást. Szerintem az idejárogatók bármelyikének felb@ssza az agyát, politikai nézetektől, és vérmérséklettől függetlenül is.
A rezidensek problematikájához, - bár az alulfinanszírozás közös pont volt - árnyaltabban, sokszínűbben közelítettünk, hisz természetes előrehaladásuk kiszámíthatóbbak, mint a tanároké bármikor is volt, tehát őértük nem sír a szám.

Corrym, igazad van! Ha ott egy elfogadható összeg lenne....
@Én is akarok kommentelni:

Abban igazad van, hogy ülnek a babérjaikon. Amikor meg nem, annak sincs túl nagy tétje. Zsarolási potenciáljuk messze elmarad az orvosokétól. (de említhetném a mozdonyvezetőket,a reptéri dolgozókat, stb, akik ha egyszer nekifognak sztrájkolni...!)
Akut gondot persze nem jelent, ha x tanár elhúz, vagy más szakmában helyezkedik el, de csak gondoljunk bele, mire megyünk nélkülük 1-2 évtized múlva?!
Malac, elárulok egy "közgazdasági" titkot.

A magyar munkaerő drága - komolyan - világviszonylatban drágulunk. A munkaerő drágulása "vállalható" dolog, ha a munkaerő teljesítményének a minősége is növekszik - és ezt megfizetik.

De idehaza ez nem így van. Itt úgy drágul a munkaerő kb. 10-14 éve folyamatosan, hogy nem sokkal végez jobb minőségű v. több munkát. Papíron.

Ezért szervezeti szinten azt csinálják - az egész országban - hogy nem fizetnek túlórát; és egyre több túlórát kell dolgoznod. Munka, munkaidő, a feladat sosem lesz kevesebb, de kollégák eltűnnek, nyugdíj, racionalizálás, átszervezés, költséghatékonyság, sorolhatnánk.

Nem is említeném, hogy az általam ismert szakmákban, munkahelyeken hol mennyi túlórát végeznek el az emberek, anélkül, hogy kifizetnék őket.

Idehaza az az elv, hogy NINCS túlóra. Az a túlóra, amikor a munkáltató elrendeli; egyébként csak nem jól osztod be a munkaidődet, és a te dolgod, ha nem tudod 8 óra alatt elvégezni a munkádat.

Ez álszent dolog, ilyen az országunk is.
@malacz69 rezignált:
Ezzel azt akarod mondani, hogy a tűzoltó, ápoló, mentős, ha nincs diplomája dögöjjön éhen? Csak az ehessen aki lediplomázott? Gondolom nem. A szomszédom (balról) mentős, majdnem megvan a 90k nettója, igaz csak érettségije van. Viszont ebben már benne van a túlórája és az éjszakai pótlék is. 38 éves, 20 éve dolgozik ugyanott a mentőknél.

Direkt nem hoztam fel a végzettséget. Azért hoztam fel azokat a példákat, mert ők is _szerintem_ igen fontos részei a társadalmunknak, bármelyik eltűnne szintén összeomlana az ország, mégsincsenek úgysem megfizetve mint a tanarak.
Én amikor felhozódik a tanárok fizetése mindig csak annyit teszek, hogy melléjük teszek 3-5 másik szakmát, ahol a többség még úgy sincs megfizetve, pedig ott is életek múlnak azon, hogy kipihentek-e. Ennyi, és nem több amit leírtam.
@daito:

Az egykulcsos adó idióta magyarázata jut eszembe, amit minden fideszes politikus szó szerint, egyformán szajkózott:

"Aki 10x annyit dolgozik, az adózzon csak 10x annyit."

Namármost, fent említett tanártól simán elvárják a többszörös teljesítményt, ugyanakkor 1 fillérrel sem kap többet, sőt, továbbra is az államnak kell kiegészítenie a fizetését, hogy ne kevesebbet!

És akkor felmerül a kérdés: A parlamenti tagok pl. 10x annyit üléseznek, 10x többet nyomogatják a gombot, 10x annyi bizottságban ülnek, hogy nekik kijárjon az a több 10 ezer havi plusz?!?
Hogy is van ez?
Egy disznóság, ami itt megy, most már én is azt mondom!
@hölgyválasz:
Zsarolási potenciáljuk lehet elmarad az orvosokétól, de mivel össze se akarnak fogni, sosem derül ki. Gondolj bele mi történne akkor, ha megkapják a tanarak a januári fizetésükről a bérpapírjukat február 5-én, és ezen felháborodva úgy döntenek, hogy akkor most két hétig (hónapig) nem megy be egy tanár se az iskolába, hanem forgalomlassít, vagy beteg lesz. De ezt össznépileg. Nincs zsarolási potenciál? Szerinted hányan késnék le emiatt a felvételire való jelentkezést? Elég lenne csak annyi követelésnek, hogy 2002-től kezdve minden tanár kapja meg azt a fizetésemelést, ami a bérének a reálértéken való tartásához elegendő. Hatalmas kérés az, hogy valaki azt kéri, hogy ugyanannyit keressen reálértéken mint 9 éve? Nem ugye? No ez kérem szépen közel 50% lenne a 2002-es bérhez képest. Nekem 2002-ben 100k körül volt a nettóm tanárként, arra 50% emelés már nem olyan rossz, ami miatt panaszkodnának a tanarak.
@hölgyválasz:
"Namármost, fent említett tanártól simán elvárják a többszörös teljesítményt, ugyanakkor 1 fillérrel sem kap többet"

No itt álljunk meg megint egy picit! Nem várják el a tanártól, hogy többet dolgozzon! A tanarak eddig is 40 órát dolgoztak egy héten mint a többiek, csak ebből 16,5 órán keresztül tanítottak, a többiben egyebet "dolgoztak". Most ezt az arányt mesterségesen, a minisztériumból átalakítják. Nem kérték tőlük, hogy többet dolgozzanak 40 óránál!
@Én is akarok kommentelni:

A poszt konkrétan a tanárokról beszélt. Továbbá 1 adott tanárról, olyanról, akinek egyetemi végzettsége van. Ha tetszik, ha nem, más bértábla.
Még csak érintőlegesen sem lett emlegetve más szakma. Nem, ne dögöljön meg se a szomszédod, se más mentős, tűzoltó, se senki.
@daito:

Azt mondanám, h igazad van, de ha ez írgy marad, pár év múlva nem lesz fizika, matek, kémia tanár, mert ezeket a szakokat nehéz elvégezni, viszont ezzel az erővel lehet mérnök, informatikus, stb... aki lényegesen többet keres az iparban. Az biztos, h ez a gyalázatos fizetés elűzi a pályáról a fiatalokat. Nincs perspektíva, pedig évek óta ígérgetik.

Amint Medgyessy megnyomta kicsit a pénzt (kb. nettó 30%-kal), rögtön lett egy helyre 4-5 jelentkező, és lehetett javítani a minőséget, mert volt választék. De ha nincs pénz, nem lesz minőség sem. Kis pénz, kis foci. Nem lehet várni az oktatás jobbulását, ha pénzt vonok ki belőle. Az átszervezéstől, a különféle kavarásoktól nem lesz jobb.

Munkerő.
Múltkor hallottam, h Magyarországon 100 egységnyi gdp-nek 40 egységnyi a munkabér költsége, miközben van olyan fejlett ország, ahol 100 egység gdp-nek 60 egység a bérköltsége. Nem vagyunk túlfizetve, hanem az a baj, h 1 millióval kevesebben dolgoznak, mint kéne. Vagyis a baj az, h nincs elég munka, kevés ember tart el sokat.
@Én is akarok kommentelni:

Figyi, én már rég mondom: hatékonyan úgy lehetne betartani az államnak, ha elszabotálnának pl. egy érettségit. Persze össznépi szinten.
Az viszont tény, és malacz posztjának is ez a mondandója szerintem, hogy ha 12. osztályban az osztályfőnöki órán a továbbtanulásról lesz szó, és arról ki mit akar csinálni, akkor nem sok tanár fogja azt mondani, hogy lehetnétek tanárok! Ott a megbecsülés! Felnéznek rátok, tisztelnek! És ha ez nem elég, anyagilag sem lesz gondotok: gazdagok nem lesztek, de ha ügyesen takarékoskodtok, 50 éves korotokra saját lakásotok is lehet, ha közben nem vettetek kocsit.

Nem, nem lesz semmi motiváló erő ami abba az irányba is vinne bárkit, hogy tanár legyen. A fizika tanárokat már 5 éve is csak úgy tudták pótolni országos szinten, hogy a szakmunkás tanulók már nem tanulnak fizikát. 10 év múlva már a szakközepesek sem tanulnak majd fizikát, majd újabb 10 év múlva már normál gimiből is törlik a fizikát, mert nyugdíjba megy az utolsó fizikatanár is?
@hölgyválasz:
Uhum, nagyon egyetértünk! Próbálom is felbújtani malaczot egy szabotázsra az összes tanárral egyetemben, mert mint látható másból nem ért a fidesz, csak a zsarolásból.. ő is ezt csinálja, most visszanyalhatna a fagyi.
van nekem egy összeesküvés elmélet szerű megérzésem...

az egész hercehurca oktatási reformmal, az iskolák állami kézbe vételével, stb valahogy arra megy ki, h a végén átjátsszák ezeket az intézményeket az egyházaknak.

egy tisztán egyházi kézben lévő oktatási rendszer hosszú időre megoldaná az egyházak plusz finanszírozási igényét....
@malacz69 rezignált:
"Múltkor hallottam, h Magyarországon 100 egységnyi gdp-nek 40 egységnyi a munkabér költsége, miközben van olyan fejlett ország, ahol 100 egység gdp-nek 60 egység a bérköltsége. Nem vagyunk túlfizetve, hanem az a baj, h 1 millióval kevesebben dolgoznak, mint kéne. Vagyis a baj az, h nincs elég munka, kevés ember tart el sokat. "

Ez konkrétan nem azt jelenti amit te mondasz. Ez annyit jelent csupán, hogy rohadt alacsony a termelékenységünk. Drágán állítunk elő keveset. És itt nem a bérköltségre kell gondolni. Vedd csak elő a Tesco eheti reklámújságát! Majd lehidaltam, de a grillcsirke alapanyaga nem magyar. Indiai. Ha már egy rohadt csirkét olcsóbban lehet Indiából idehozni, mint a szomszéd faluból Nyíregyházára, akkor el van baszva az egész magyar mezőgazdaság ahogy van.
@Én is akarok kommentelni:

"csak ebből 16,5 órán keresztül tanítottak"

Ne irritálj már fasságokkal!

Ne számolj már 22*45 perccel, vagy különben számolj úgy, h a nővérke is csak 4-5 órát dolgozik a 8-ból, a többiben cigizik, kávézik, stb...

Ráadásul a szüneteink 60-70%-ában lekötnek minket hirdetésekkel, gyerekek jönnek, kolléga jön problmával, folyosó ügyeletbe kell menni, stb...

Amikor én 45 percben órán vagyok, az full 100-as, abban nincs cigi, nincs facebook, nincs locsogás, nincs semmi, csak munka.

Ha ilyen nettóban nézzük a munkát, aligha dolgozik 8 óra munkaidőben 8 órát bárki. Max. a szalag mellett, de még ott is van óránként 10 perc pihi, vagy franc se tudja.

Őrületes-bődületes baromságot írtál.

A másik:

Persze, h meg kell élnie a tűzoltónak, a nővérkének is, de az a szocializmus volt, ahol a gyári melósnál nem kereshetett többet a diplomás tanár.

A réz azért drágább, mint a vas, mert kevesebb van belőle a természetben.
Arra, h egy nő nővér legyen egy kórházban, vagy egy férfi tűzoltó legyen, arra képes a nők ill. ffiak 80-85%-a, de arra, h matekszakon egyetemet végezzen, és pszichológiailag is képes legyen a tanításra, jó, ha 20-30% képes.

Szóval: mindenki fizetése gyalázatos, akiket említettél, de ez nem jön a tárgyhoz úgy, ahogy te tálalod, vagyis azzal az éllel, h hát amazoknak még rosszabb. Ha így marad, ha így megy át, 5-10 év, és a te gyerekednek nem lesz tanára, legalábbis megfelelő végzettségű, emberileg normális.
@Walter Melone:
Walter! Az egyházi iskola eddig is dupla akkora fejkvótát kapott mint a normál önkormányzati (ergó ha akarna simán adhatna dupla bért!), ráadásul az egyház az idei évtől kapott +40 milliárdot puszira az államtól. Az egyházi fenntartású cégek adózását pedig szakmailag nem elemezném, csak annyit mondanék, szeretnél te annyi adót fizetni, mint egy egyházi cég!
@Én is akarok kommentelni:

ez is beleillik a képbe.

nyitnának ők új iskolákat, de nincs annyi gyerek...

inkább majd "átveszik" az amúgy is kivéreztetett állami sulikat és kész.

néhány kis vidéki településen már voltak is erre próbálkozások.
Adalék:
2007-ben volt az utolsó béremelés nálunk. Azóta csak a 3 évente kötelező kategória ugrás. Már ott sem tartunk, ahol a Medgyessy-féle emelés előtt tartottunk. Jelzem, azon emelés után is kuss volt kb. 2,5 évig, utána pedig emeltek 2 óra kötelezőt, ami levitte a nettót.
@Walter Melone:

az oktatás üzlet, és nem is kicsi...
@malacz69 rezignált:
"Ne számolj már 22*45 perccel"
Látom nem sikerült elolvasni amit írtam, mert ideges vagy. Azt írtam, hogy 16,5 órát tanteremben dolgozik a tanár, a maradékot máshogy. Nem írtam, hogy a maradékban láblógat. A maradék 23,5 órában benne van a szünetben való ügyelés, a naplóírás, a helyettesítés, a szakkör, de a kedvencem, a jegyzőkkel való levelezés is.

"Ráadásul a szüneteink 60-70%-ában lekötnek minket hirdetésekkel, gyerekek jönnek, kolléga jön problmával, folyosó ügyeletbe kell menni, stb..."
Tudom, ezt írtam én is: a többiben egyebet "dolgoztak"

"Szóval: mindenki fizetése gyalázatos, akiket említettél, de ez nem jön a tárgyhoz úgy, ahogy te tálalod, vagyis azzal az éllel, h hát amazoknak még rosszabb. Ha így marad, ha így megy át, 5-10 év, és a te gyerekednek nem lesz tanára, legalábbis megfelelő végzettségű, emberileg normális. "
Tudom, hogy nem lesz. De 5-10 év múlva nem lesz mentős aki bevigyen a kórházba, ápoló aki bekösse az infúziót, vagy ha egy vadbarom belém jön az autójával akkor saját magam kell majd kivágnom a roncsból.
Jah, azt ugye te sem hiszed el, hogy tűzoltónak alkalmas lenne a férfiak 80%-a? Bár, január 1-től 65 éves kortól mennek majd nyugdíjba a tűzoltók is, ergó le kell majd vinni a követelményszinteket annyira, hogy egy 65 éves is megfeleljen...
@Walter Melone: Nem elmélet. Nagyon sok helyen tény:

A trend várhatóan folytatódik, hiszen egy törvénymódosítás lehetővé teszi a – számos helyen aggasztóan eladósodott – települési önkormányzatoknak, hogy átadják az általában legnagyobb finanszírozási terhet jelentő iskolafenntartást az egyházaknak. Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára az intézkedéssel kapcsolatban arról beszélt, hogy „véget ér az egyházi intézmények nyolcéves böjti időszaka: mostantól az együttműködés a kormány legfőbb szempontja az egyházi iskolákkal, kórházakkal, szociális intézményekkel kapcsolatban, és nem a működés megnehezítése”.
fn.hir24.hu/itthon/2010/06/23/horn_gyula_miatt_nyomulhatnak

index.hu/belfold/2011/08/31/megugrott_az_egyhazi_iskolak_szama_egyetlen_ev_alatt/

index.hu/belfold/2011/06/27/elkuldik_kecelrol_a_nem_katolikus_gyerekeket/
@hölgyválasz:

"hatékonyan úgy lehetne betartani az államnak, ha elszabotálnának pl. egy érettségit."

Eeeeegen! Ezt kéne, ez lenne az igazi! Csak kár, h a forint-euró a 270 körüli értékről két hónap alatt 307-re ment fel. Ebben a helyzetben a társadalom többi rétege nem biztos, h megérti a lázadó pedagógust. Pláne, ha olyanokat hall, h "ezek csak 22 órát dolgoznak, illetve nem is, mert az csak 22-szer háromnegyed óra". Fogalmuk sincs a dolgokról. Sokan azt hiszik, h a tanár éppúgy szabin van jún. 15-től szept. 1-ig, mint a gyerekük. Fogaluk sincs arról, h mi pl. júl. 3. körül kezdtük a szünetet, és aug. 23. körül már vége volt. Teljes a tájékozatlanság arról, miből áll ez a meló, és mit kell tanulni ahhoz, h egyáltalán végezhessük. Sok szülő azt hiszi, elég egy fősuli. Meglepődnek, ha azt mondom: ELTE.
Szóval: nem tudom, h elég érett-e ez a társadalom egy érettségi bojkottal való szolidaritásra. Menne a duma, h milyen pedagógus az, amelyik keresztbe tesz a gyereknek, bla-bla-bla...
Lassan úgyis keresztre leszek itt feszítve, így feszítem még a húrt egy kicsit:
Mi tartja vissza a tanárokat attól, hogy pályát váltsanak? Nem a malacz félékre gondolok, akik már öregek..
Hanem mondjuk az 50 év alattiakra! Komolyan kérdem! Ha annyira jól lehet keresni mással, miért nem tanulnak és váltanak?
@Én is akarok kommentelni: Bármit tanul 30-40 évesen, PÁLYAKEZDŐ lesz. Szerinted könnyedén talál munkát?
@Én is akarok kommentelni:

Azért az 50-ig van még pár év... pontosan 4.

Sok fiatal kolléga pályaelhagyó már így is, s lesz még több is, de perpillanat a válság a tanárszorongatáshoz jó kor, hiszen rendkívül beszűkültek a lehetőségek a váltásra. Ráadásul, ha mondjuk kezdő töritanár vagy, hová menjél? Kinek kellenél? Leszarják a diplomádat, mert attól nem leszel jobb lényegében semmire.

De aki ma fiatal töritanár, az akkor ment tanárnak, amikor éppen felfelé ment a pálya anyagi presztizse (2002. utáni pár év). Ők most becsapva érezhetik magukat, és ez a becsapás nem Orbánékkal kezdődött, hanem kb. 2007-ben...
@malacz69 rezignált: 15 éve - amikor még jómagam is tanár valék - mondtam, hogy érettségi edején kellen sztrájkolni.
Mellesleg ez az előítéletes, az adott munka nem ismeretét tükröző szöveg nagyjából elmondható a korengedményes rendőrökre is, hogyaszondja: "ül a fűtött irodában, nem kerget rablókat, csak növeszti a seggét és 45 évesen nyugdí-jba mehet? Nanemá'!!!!!!!!!!!!!!"
@malacz69 rezignált:
ELTE? Pár hete az M1-en az új vetélkedőn volt kérdés, hogy minek a rövidítése. Nem tudta a pajti. 1 milliós kérdés volt.

/irónia on
Amúgy meg tessék kiállni a nép elé és elmagyarázni nekik, hogy ti csak július 3-tól aug. 23-ig vagytok szabadságon, ami 36 nap, hozzáadva az őszi szünetet, a téli szünetet meg a tavaszit, olyan 40-46 nap szabadsága van egy kezdő tanárnak, szemben a versenyszférában lévő társával akinek 20, és hogy ez nem több. Ez a 20-26 plusz nap szabadság évente a tanároknak jár, mint a politikusnak a bemondásra kiutalt költségtérítés.
Tessék politikusként viselkedni ha el akartok érni valamit, nap mint nap elmagyarázza szijjártó petike, hogy senki sem járhat rosszabbul, meg hogy jövőre mindenkinek több pénz marad majd a zsebében. Hoffmannka is letagadta azt az anyagot az égről is, amit saját kezűleg írt alá.
Gaskó is toronymagasan leszarta, hogy szopat 2 millió embert amikor a szocikat szopatta, a tanároknak is ezt kell csinálni ha el akarnak érni valamit: hazudni, betartani másoknak. Csak így lehet bármi elérni Magyarországon! Kis magyar körkép.
/irónia off

Azt annyi, hogy be kell látnia a tanároknak, hogy jelentős hendikeppel indulnak a +20-26 nap szabadság, illetve a heti 22 órányi munkaidő miatt. Teljesen mindegy, hogy meg tudjátok-e magyarázni vagy nem. Emiatt nincs szerintem érdekérvényesítő ereje a tanároknak a gyávaságon kívül (értsd: félnek konfrontálódni).
@kisa:
A kérdésedre a válaszom: tanultam, és mivel olyan dolgot tanultam, amit láttam, hogy keresett, könnyedén találtam munkát. És tudod, hogy sehol sem azt kérdezték, hogy szakirányú diplomám van-e? Az állásinterjún mondtam, hogy matek-fizika tanár vagyok, de mikor látták, hogy megtanultam és értem amire jelentkeztem több helyről is kaptam ajánlatot.

De hogy ne csak magamból induljak ki: amikor én végeztem, akkor abban az évben összesen 9 fizika tanár végzett az országban. Jelenleg mivel tartjuk a kapcsolatot, tudom, hogy egy valaki van már csak a pályán. Pedig mindenki volt annyira bamba, hogy tanárként helyezkedett el. És lám, mindenki el tudott máshol helyezkedni. A tanári pálya ha mást nem arra jó, hogy ha valaki azt elvégzi igazolja, hogy értelmes ember, vagyis képes képezni magát és váltani tud, ha akar. A lehetőség adott, csak meg kell próbálni.
@malacz69 rezignált:
"Ráadásul, ha mondjuk kezdő töritanár vagy, hová menjél? Kinek kellenél? Leszarják a diplomádat, mert attól nem leszel jobb lényegében semmire."
Pont ez a lényeg! Ha valaki tanár, akkor annyira hülye nem lehet. Képezze magát, és mehet pl. levéltárosnak, múzeumba, de miért ne jöhetne pl. hozzánk programozónak? A cégek, a multik pontosan leszarják a végzettséged, azt nézik tudod-e ami nekik kell.
Ha gondolkodni tud, akkor már félig nyert ügye van, ha le tudott diplomázni, akkor tanulni is tud. Nálunk 4 főállású programozó van jelenleg, ebből az egyik eredetileg mentős volt, a másik hűtőházban volt raktáros, a főprogramozónk műszerész eredetileg, és az utolsó akit felvettünk egyedül programozó szakot végzett. Én is elég messze kerültem a matek-fizikámmal, hisz a könyvelés már a harmadik szakmám amit kitanultam, igaz már én is 32 éves vagyok. De az is igaz, hogy most kezdtem bele egy újabb dologba :) Majd nyugdíjasként befejezem a tanulást.
@Én is akarok kommentelni:

Hát az is egy igazságtalanság, h a 64 éves tanárnak éppen annyi szabija van, mint a 24 évesnek.
@Én is akarok kommentelni:

9 végzett fizikatanárként bazzzzzz,

ebből 1 maradt meg EXTRA BAZZZ!!!

Erről van szó. Én már hallok iskolákról, ahol kémia-, fizika-, matekszakos hiány van. Ha mostanában vki vágja ezt a hármat, garantáltan mérnöknek küldeném. Azt támogatja a kormány (ingyenes egyetem), és nem is lesz gondja munkahelyre.
@malacz69 rezignált:
Igen. A tanárok pályakezdőként elérik a maximális szabadságukat, ami nem szerencsés. Az sem, hogy a versenyszférában a maximális éves szabadság is 10 nappal kevesebb mint a tanároké, pedig ebben már a gyermekek után járó szabadság is benne van. Viszont, volt tanárként azt is tudom, hogy a tanárok olyan szinten kiégnek a tanév végére, ha lelkiismeretesen végzik a munkájukat, hogy igenis szükségük van arra a 1,5 hónap pihenésre. Ezt viszont egy átlagembernek aki soha nem próbálta ezt nem fogod tudni elmagyarázni.

Az általad is említett 3 szak olyan szinten hiányszak a tanárok körében országos szinten komoly gondokat okoz már most, csak még nem futott ki a ti generációtok, így még nem vehető annyira észre, illetve a már említett szakmunkás iskolákban történt fizika és kémia órák eltörlése sokat javított a helyzeten.

Amúgy a fizika tanárok és fizikusok jelentős hányada a kórházakban tűnik el, nem tudom ki gondolná: kemoterápia, sugárkezelések, röntgen és még sorolhatnánk mi mindenhez van ott szükség szakképzett fizikusra. A bértábla pont ugyanaz, csak a veszélyes munkakör miatt jön egy szép kis pótlék, és az is jelentős különbség, hogy itt azért nem ütnek le cigányok, nem stresszeled szét magad, hanem gyakorlatilag egy számítógép előtt ülsz a munkád 95%-ban. Amúgy engem is hívtak több iskolába itt a városban is tanítani, de köszönöm nem. Majd 2013-tól jön a pedagógus életpályamodell.. az! Láttad malacz mennyi pénzt kért Hoffmann az elfogadott tervezetében az oktatásnak 3 évre? Kicsit több mint 1000 milliárdot :)
@Én is akarok kommentelni:
"Láttad malacz mennyi pénzt kért Hoffmann az elfogadott tervezetében az oktatásnak 3 évre? Kicsit több mint 1000 milliárdot :) "

Ez megint a mézesmadzag, illetve a realitások talaja? Ne tévedjünk át a gazdaságpolitika területére, nomeg a gyorsnaszádokéra, illetve mivel fizikáról van szó a gazdasági téren végzett Brown mozgásra, de erős kétkedésem van, hogy a koncepció még 2013-ban is tartani fogja magát. Sajnos.

De, mint koncepció kedves és jó szándékot takar az államtitkár asszony felől, csak az ilyen pénzek rá fognak menni a bankok elleni harcra. Illetve ha nem a bankok, találnak a fiúk valami más a piacgazdasághoz tartozó entitást, ami ellen harcolni kell.

Malacz, én a másik posztban egy közoktatási áttekintést és előremutatást kértem Tőled. Most úgy gondolom, ezt itt megkaptam, ezt után a poszt után megírnod felesleges. Birizgál a kisördög, hogy OV kedvenc befejező mondatát leírjam, de túl demagóg lenne.

Azért én továbbra is többet várok a kormánytól az oktatás területére, nagyon kíváncsi leszek, mikor lesz végre egy olyan kormányunk aki áldozni is szeretne erre a területre.Sajnálom, hogy a jelenlegi politikusok csak a sztrájkból, meg a népszerűségvesztésből értenek, ezért nincs köztük államférfi és annak női párja egy sem.
@Corry:

"egy közoktatási áttekintést"

Azért van néhány változás, amiről érdemes szót ejteni.
@Corry:
Áhh! Szerintem ahogyan eltolcsy a gazdaság terén egy álmodozó, hoffmannka az oktatás terén az. Nincs az a pénz, amit ők ketten a saját területükön el ne tudnának költeni, ráadásul mindketten íróasztal mögül akarják megváltani a világot, ez látszik is az ötleteiken:
- eltolcsy lát egy adóbevételt előző évről, felemeli 50%-kal, és beírja a következő évre bevételnek a megemelt összeget. Fel sem merül benne, hogy a megemelt összeg miatt még az eredeti összeg se jön majd be!
- hoffmannka dettó ugyanez: minden napra egy tesióra ötlet minden esetre is érdekes plusz forrás bevonása nélkül, vagyishát forráskivonás mellett, mert a tesitermek jelenleg is túlzsúfoltak a heti 2 tesi mellett, ergó minden iskola mellé kellene legalább 1, de inkább még 2 hasonló termet építeni, arról nem is beszélve, hogy hirtelen elő kellene kapni még 1,5x annyi tesitanárt mint most van és fizetni is kellene nekik bért valamiből... de ugyanez a helyzet az egész napos iskolával: a felügyelő tanárok bére miből lesz kifizetve? stb stb...
@kisa: "http://index.hu/belfold/2011/06/27/elkuldik_kecelrol_a_nem_katolikus_gyerekeket/"

Azért, Malacka, ez is megérne egy misét! (csak hogy stlusos legyek :-) )

Ez nálam legalább annyira kibassza a biztositékot, mint a fizetés!
@malacz69 rezignált:
Sajnos, amint látható, kis hazánkban nincs olyan politikai erő, amely képes lenne perspektivikusan gondolkodni. A mostaniak a 2/3 -ot saját terminológiájuk szerint gyorsnaszád mozgatására, az én elképzelésem szerint pedig a posztindító kép megoldására használják. Ahol is azt a bizonyos egérfogót a saját hülyeségükkel (pl.: hirdessünk harcot a bankok ellen) csukták magukra, azazhogy akarom mondani inkább ránk.
Nem akarom húzni a dolgot, nekem ezzel az osztályharcos mentalitással is tele van a hócipőm, jobban szeretem az olyat, hogy ha valaki összefog másokkal és úgy mászik ki apránként a bajból. Mert a bajból kimászni apránként lehet belepottyanni pedig egyszerre, ezt most az ország is próbálgatja.

Ez hat ki rátok egy kicsit.

Ahogy írtam, nekem igazából semmi bajom, hogy a pedagógusok is "végigdolgozzák" a 40 órát. Az idézőjel azért van, mert jól tudom, hogy a legtöbb pedagógus, ha összeadja a hetét kijön a 40 óra, csak annyi van, hogy ennek nincsen szervezett kerete, munkaidő formájában. Ilyen nálatok csak a tanórák, de a munkaidőtök többi része is megvan, csak nincs adminisztrálva.
Azzal vitatkoznék, hogy a 32 órába miért nem lehet felkészülést, dolgozatjavítást belerakni, mert az is a tanítás része.

A természettudományos oktatást végzők annyival vannak szerencsésebb helyzetben, mint a többiek, hoigy belőlük kevesebb van, ez persze az intézményvezető belátásán is múlik, de őket kevésbé kéne folyosóügyeletre mint inkább esetleges helyettesítésre használni. Aztán ott van az elbocsájtás, ami elébb vagy utóbb a rendszer nyakában van, hiszen csökken a gyereklétszám, itt is a természettudományos oktatók vannak jobb helyzetben.

A pénzről már írtam, dehát közös lónak túrós a háta ez igaz a közszférára is sajnos...
@malacz69 rezignált:
"Azt mondanám, h igazad van, de ha ez írgy marad, pár év múlva nem lesz fizika, matek, kémia tanár, mert ezeket a szakokat nehéz elvégezni, viszont ezzel az erővel lehet mérnök, informatikus, stb... aki lényegesen többet keres az iparban. Az biztos, h ez a gyalázatos fizetés elűzi a pályáról a fiatalokat. Nincs perspektíva, pedig évek óta ígérgetik."

Akkor első dolog: ez simán elképzelhető, de elárulom, hogy a magánszférában sem fenékig tejfel az élet. Vidéki cégnél a mérnök, informatikus nem feltétlenül keres sokkal-sokkal többet, mint egy tanár. Az átlagfizetést felfelé módosítja Budapest, meg pár cég (pl. államiak, államhoz közel állók, vagy "divatos" cégek); de sok-sok vidéki cégnél nemhogy jó fizetést nem tudnak adni mérnöknek, sokszor nem is tudnak munkát sem...

"De ha nincs pénz, nem lesz minőség sem. Kis pénz, kis foci. Nem lehet várni az oktatás jobbulását, ha pénzt vonok ki belőle. Az átszervezéstől, a különféle kavarásoktól nem lesz jobb."

Ez így igaz. Annyit lehet csinálni, hogy más prioritás szerint osztjuk el a meglévő pénzt. Khm...

"Múltkor hallottam, h Magyarországon 100 egységnyi gdp-nek 40 egységnyi a munkabér költsége, miközben van olyan fejlett ország, ahol 100 egység gdp-nek 60 egység a bérköltsége. Nem vagyunk túlfizetve, hanem az a baj, h 1 millióval kevesebben dolgoznak, mint kéne. Vagyis a baj az, h nincs elég munka, kevés ember tart el sokat. "

Amikor azt írom, hogy a magyar munkaerő drága, akkor az alatt nem azt kell érteni, hogy az emberek túl vannak fizetve - bár így is lehetne érteni; de azt semmiképp sem írom, hogy az emberek úgy érzik, túl vannak fizetve... Remélem érthető ez a különbség is.

Hosszabb fejtegetést igényelne az egész, a lényeg: gyakorlatilag egy dolgon lehet és tudnak vágni: a fizetéseken. És fognak is.
@malacz69 rezignált: Poszttal egyetértek, egy off kérdéssel jönnék feléd.

Felmerült, hogy párkapcsolati ismereteket kéne tanítani a suliban a tanároknak, mindenfélének, ha jól vettem ki, szóval Neked is. Meg volt pár posztod egy másik blogodon párkapcsolat/hűség/megcsalás témakörben, szóval ilyen téren is osztottál már észt. A kérdésem, hogy hogy csinálnád, milyen értékeked adnál át, ha pl. te határoznád meg ezt a témát. Milyen témaköröket érintenél, vennél-e egy értékrendet és azt adnád tovább, vagy rugalmasan, hogy adott kereteken belül mindenki maga választhasson értékrendet... Szóval, te hogyan csinálnád, ha trajtad múlna, illetve milyen kereteket írnál elő a kollegáidnak, hogy ők mit tanítsanak, ha te dolgozhatnád ezt ki?
@TBal:
Jó felvetés.. most első nekifutásra az jött le nekem először, mennyire tudnék én vagy malacz pl. a házasságról beszélni. Mármint hitelesen. A párommal lévén tökéletesen megvagyunk, gyermeket nevelünk, és nem tervezzük a házasságot csak akkor, ha az anyagilag jelentősen megérné, mert olyan az adórendszerünk na. Számunkra ennyit jelent a házasság kb. adóoptimalizálást :) Lévén mindenünk megvan most is gyűrű nélkül is amit adhat a házasság az adókedvezményeken kívül persze :)
Te Malacz,

meg akartam írni a görögös posztba, hogy nekik végre van 1 normális hozzáértő miniszterelnökük, nem csak egy ilyen szerencsevadász jöttment politikus, és püff neki, eltünt a poszt...
süti beállítások módosítása