Főoldalra

utolsó 3 hsz

  • picur3ka: Gyere elo, malacz! Hat igen, csak az oktatas maga egy nagy tema lenne. Nyilvan, ahogy a XX. szaz... (2013.10.17. 01:27) Tényleg kevés?
  • Corry: @VIC20: Csatlakozom. Volna tényleg mondóka, mert gyakorlatilag minden össze lett zagyválva, néha... (2013.09.11. 19:20) Tényleg kevés?
  • VIC20: Hát, akkor béke poraidra, Malacz. Jó volt olvasgatni az írásaidat. :( (2013.07.23. 10:00) Tényleg kevés?
  • Utolsó 20

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Eddigi posztok

Agyzaj

Szeretek tanítani...
Néha öröm, néha kín, és valamikor egyszerűen csak vicces... Az iskola a storyk kifogyhatatlan tárháza, az oktatás pedig mindig van annyira nyavalyás, hogy vitatémát adjon. Szóval ez egy tematikus blog a tanárságról, a tanításról.

facebook

dinamika

Friss topikok

  • picur3ka: Gyere elo, malacz! Hat igen, csak az oktatas maga egy nagy tema lenne. Nyilvan, ahogy a XX. szaz... (2013.10.17. 01:27) Tényleg kevés?
  • malacz rezignált: @aDingo: :))) Személyeskedő logikája, amivel győztesnek hozza ki magát, remek hangulatba hozott.... (2013.05.14. 09:38) Játszani is engedd!
  • latin szerelő: Másképpen megoldva: Két idő van: a "most" és a "régen". Most András X éves, Béla (70-X) éves Rége... (2013.02.08. 15:59) Törd a fejed! 3.
  • Én is akarok kommentelni: @malacz69 rezignált: Nocsak! Végre valami előrelépés, hogy a jogászok sem fizetnek ha itthon mara... (2013.01.03. 06:16) Orvosképzés, ahogy én csinálnám
  • Netuddki.: @malacz69 rezignált: Baromság! Nyilvánosság, átláthatóság, nyomon követhetőség, személyi felelőssé... (2012.07.31. 12:14) Kettő az egyben: pazarlás és pénzhiány

szavazás;-)

Malacka jó fej blogger?
Hát persze, tök fej!
Óóó igen, igen-igen!
Faja fickó, yesss!
Oui, oui, oui, oui.
Miazhogynagyonis!
  

Ami befolyik, az rögtön kifolyik

2010.10.13. 18:16 | malacz rezignált | 12 komment

Címkék: botrány továbbképzés pazarlás oktatáspolitika

Öcsém, olyan pazarlás folyik rendszerszinten a közoktatásban, hogy betojsz. Komolyan! Ha nem látom, nem hiszem el. Ez az "ilyen nincs, és mégis van" kategóriája.

Kezdődött azzal, hogy baromi nagy épületátalakítások voltak a nyáron a suliban, melynek következtében egy teljes folyosót kisajátított az adminisztráció. Szép. Szépek a szobák, a berendezés, a padló meg minden. Új számítógépek, új ledes monitorokkal. Fasza.

A bibi csak ott van, hogy a nagy átalakítások után kevés a tanterem. Bizonyos órák egy olyan teremben zajlanak, ami egy paravánnal van kettéválasztva. Tehát 2 óra egy teremben. Minden áthallatszik. El tudjátok képzelni a helyzetet, mikor összeakad a levegőben koszinusz-tétel alkalmazása és a rendhagyó igék ragozása? Higgyétek el, a helyzet kibírhatatlan. És ahol kibírhatatlan a helyzet, ott a gyerek is azzá válik. Pocsékba ment órák.

De ez mind semmi ahhoz képest, amit most mesélek el.
A helyzet az, hogy hétévente le kell tudni 120 órányi továbbképzést, különben az ember indoklás nélkül elbocsáthatóvá válik. (Mellesleg előnye is van: 3 év helyett 2 évre szűkül a kategórián belüli ugrás.) Nos, ha már muszáj, választottam egy olyan tréninget, ami hasznosulhat a munkámban: hiperaktív gyerekek kezelése, az ő tanításuk során felmerülő problémák megoldása. A tanfolyam 30 órás, és "záródolgozat" benyújtása után adják a pecsétet a részvétel igazolására.

(A fotó pusztán illusztráció, nem a helyszínen készült)

Nem tudom, máshol hogyan folynak ezek továbbképzések, de nálunk mindig lepapírozással kezdik. Van aláírnivaló bőven. Az egyiken többek között azt írtam alá, hogy a képzésem költsége 85.750 forint. Az szép - mondom magamnak. Három nap alatt lemegy az egész, és hogy miképpen, azt nem részletezem...

Lényeg a lényetek, számolni kezdtem: 14 ember, az annyi mint 1 millió 200.000 forint. Mindez úgy, hogy anyagköltség szinte nulla (talán egy-két ezer forint), egyetlen előadó (jobban mondva: tréner), a termet pedig a suli biztosítja. Mivel a képzésben résztvevők hivatalosan vannak távol, ezért őket hátrány nem éri fizetés szempontjából, de kiadásként jelentkezik az ő helyettesítésük megoldása. Három nap, napi 4 szakszerűen helyettesített órával, 14 tanárral és kb. 2000 forintos óradíjjal számolva ez annyi mint 3×4×14×2000=336.000 forint. Jön még ehhez 14-szer 3 - a képzésben részesülők szempontjából - ingyen ebéd költsége, nagyjából 50.000 forintért.

És akkor íme a végösszeg hozzávetőleges értéke: 1.586.000 forint.

Hááááát, nem vitatom a hasznosságot, de hogy ez kb. aránytalanul nagy pénz ahhoz képest, hogy időnként körmünkre koppintanak, mert úgymond "pazaroljuk" az A4-es papírt, az mégiscsak kiszeretkezettül nagy botrány. Szerintem.

Bookmark and Share
       

A bejegyzés trackback címe:

https://agyzaj.blog.hu/api/trackback/id/tr82369249

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

... és akkor kérjük fel Hölgyit, hogy tudósítson az egészségügy területéről, hasonlókat. Én csak áttételesen látok be a feleségem munkahelyére (kórház) de ott is az jön le, hogy néhány dolog végiggondolásával igen nagy pénzeket lehetne megspórolni.

Dehát ilyen másutt is van: már többször láttam a pórnépen való spórolást, amikor a cég maniggereinek tök feleslegesen vettek új autót.

Hát az ember már csak ilyen korlátozottan és önzően racionális, no nem mindenki, mert van aki egyáltalán nem az.
Sztem nem nagy titok, hogy az egészségügy és az oktatás az összeomlás szélén van. Jött a Fidesz, majd ő csodát tesz... blablabla... Évek óta ez megy, az emberek meg tűrik ahelyett, hogy cselekednének. Amíg nincs összefogás, addig semmi nem lesz, és felénk dolgok úgy állnak, hogy az egyik szomszéd meg tudná fojtani a másikat egy kanál vízben, ha látja h neki több van.
Az az érdekes, hogy még mindig nem fogta fel a "nép", hogy ha akar valamit akkor az irányítást saját kézbe kell venni, nem pedig hazug, senkiházi politikusoknak adni a jogot arra, hogy élősködjenek rajta. Amíg terelik a dolgokat a sok TV-ből folyó hülye celebszarságokkal, a nép bámul, nem figyel, amikor már kezdi unni, akkor egy kis cigány-magyar-szerb-szlovák-zsidó ellentét és ezek boncolgatása azt kész.
Aki gondolkodik is egy kicsit (mint Ön is itt a blogon, tanár úr :) ) az máris rájön, hogy vmi nem stimmel, mert a statisztika és a valóság nem igazán férnek össze. Itt kéne jönnie annak, hogy cselekedjünk ellene...
Jó estét mindenkinek.
Végre egy saját példát is bele erőltethetek ebbe a jelenlegi gondolatmenetbe.
Szóval ebben a rendszerben tanultam egy szakmát, épp ebbe az iskolába jártam, ezért is olvasom ezt a blogot rendszeresen, de ezt a mellékszálat itt varrnám el.
A szakmának ugye van gyakorlati része is,ezt a megye talán egyik legszebb kisvárosában sikerült elsajátítani egy kis műhelyben. Mivel az ember a gyakorlaton dolgozik, -jobb helyeken nem csak takarításból áll, itt sem abból állt- ezért kap egy kis pénz, a minimálbér meghatározott százalékát, olyan 15 körül volt.
Itt a történetben az első csavar, emberünk 18 éves kis naiv,érettségi előtt, első találkozás a jól felszerelt csilli-villi műhely tulajdonosával. aki azt mondta hogy ösztöndíj az itt nem szokott lenni, de viszont kaját nem kell vinni, mert reggel délbe még meg is böfiztet:)
Aztán ahogy telt az idő szépen lassan, kiderült hogy másik helyeken, nem csak nagy cégeknél, a tanulók kapnak munkaruhát, ösztöndíjat, étkezési jegyet sőt itt ott karácsonykor jutalmat is.
És kiderült az is hogy a műhely koponyánként dúrvány egy millát kap "tanszerre".
És még mindig telik múlik az idő és elkezdik felhántorgatni hogy többet megesztek mint amennyit megtermeltek, meg elkezdtek kimaradozni az ebédek, de közben megesett hogy maradtunk este 7ig is. Igaz emberünk lelkes, néha talán nagyon is, mert szereti ezt csinálni a mai napig.

Másik csavar a dologban hogy az érettségi utáni képzésen kaptuk (volna) azt a 15öt, az esztergályosok akik nem érettségiztek, de mivel hiány szakma megkaptak 50 ezreket/hó.
Ja a bérpapírt minden hónapban aláíratták, és az összeg is nőtt rajta:)
Ez most hogy van kitalálva?

Ki ellenőrzi ezeket? Miért nem végzi rendesen a munkáját?

ui.: Elnézést az erőltetett példáért.
A ködösítés meg azért mert itt még a falba is tégla van és utálom ha visszajutnak dolgok oda ahova nem kéne.
Az még érdekes lenne hogy a blog írójának kedves és köztiszteletben álló nagydarab szemüveges kollégája mit szól ehhez a poszthoz:)
Így növeled a GDP-t.

Inkább örülj, mint sem. Mindig azt mondtad, h annak biza növekednie kell. :-)
Nos kérem, igen, EZ megy a közoktatásban. IS. És a kórházakban IS pazarlás megy, meg a Rendőrségnél IS rosszul gazdálkodnak és sorolhatnám. Más országok jóval kisebb adót hajtanak be a népen, mégis jobban működnek, mert ÉSSZERŰBB a javak felhasználása. Ezért kell az egész mindenséget átszervezni.
Ha hasznos a továbbképzés, akkor szerintem bevállalható...
Csak egy pár percem van, de rájöttem, hibáztam a számolásnál, ugyanis a helyettesítési díjat 1 napra számoltam ki 3 nap helyett. Korrigáltam a posztot, így a végső összeg közel 1,6 millió !!!!

Érdemi válaszok este, de TaTa86-ttal nagyon nem értek egyet, ezt előre jelzem...
@Corry:

A gyógyszerek árából 30% a píárköltség. Az azért egy picit soknak tűnik. Ez az, amiben benne vannak az általam csak wellnesskonferenciáknak nevezett álkonferenciák, aminek lényege, h luxusolással vesztegetik meg az orvost, h az ő gyógyszerüket írja fel. A 3 napos programba beiktatnak egyetlen egy 1 órás előadást, ami a preferált gyógyszer nagyszerű hatásairól szól. Ennyi az össz szakmaiság.
Ez bizony korrupció, és évek óta hagyják.

@o5M -> Bradács András:

" Itt kéne jönnie annak, hogy cselekedjünk ellene..."

Fegyverbe!:o) Vagy mégse?
Cselekedni. De mit? Ez itt a kérdés Bráder!

@Kovi01:

"itt még a falba is tégla van"

Ismerős szöveg:o)
Ez a gyakorlati oktatás megérne egy külön misét...
De ha már így jártál: menet közben nem lehet váltani?
Nincs verseny az oktatók között?

@Walter Melone:

Ezt a GDP-t szívesebben termelném oktatott helyett trénerként. Úgy valszeg semmi bajom nem lenne a történettel:-)

@Laci Today:

Ebben a pazarlásban vastagon benne van az EU is!
Ez a továbbképzés pölö EU-s pénzből megy.

Figyu!
Tegyük fel, hogy befizetünk 80 egységet, és visszakapunk 100-at. Hurrá - mondják a politikusaink - nyertünk 20 egységet, de közben a 100 egységet olyasmire költjük, amit meg lehetne kapni a belpiacon (az iskolavezetőnek utána járva) 20 egységért is. A plusz 20-ból így lesz mínusz 60. Ez az eset éppen egy ilyen!

No, ez a vérlázító! Az EU a korrupció melegágya, mondjuk ki bátran!

@TaTa86.:

Tegyük fel, h van egy céged, és abban 14 alkalmazottad.
Mennyit ér neked egy 3 napos tréning, ami nagyjából 22-24 darab 45 perces foglalkozást takar, mindenféle wellness és egyéb nyalánkság nélkül.
Ér neked az 1,6 milliót?

Nézd, ha van helyiséged, a legjobb trénert is megkapod 200-400ezerért reggeltől estig, és nem kb. 23 darab 45perces órára.
@malacz69 rettegéselemző:
Gyógyer, píárköltség, álkonferencia. Ja itten még van valami, ez pedig a gyógyszerár támogatás. Helyben vagyunk, azt hiszem.

A híresen árérzékeny magyar (na hogyan is hívják az áruházláncot, ahova én nem járok ...gazdaságos dolgokat venni) ugye teljesen a "pénz nem számít" műfajba keveredik ha a gyógyszerről van szó. Az orvos bármit felírhat, nem számít, ott van a támogatás abból mindenre futja, akarom mondani fussa...
Ezzel kapcsolatosan annyit jegyeznék meg, hogy az ország keleti részében tudnék mondani kapásból 3 olyan középiskolát, ahol ezeknek a továbbképzéseknek az árát a tanároknak kell állniuk! No ez már nettó köcsögség.
És amit te írtál, az még nem is a drágább továbbképzések közé tartozik, egy pilisvörösvári 3 napos móka 120 ezerről indul.
Ebből kell 7 év alatt 4db. Vegyük kerekítve a tiedet, az 320k 7 év alatt, szóval fél havi fizetés elmegy évente a kötelező hülyeségre, mert sajnos amiket ott hall az ember azok a tapasztalataim szerint íróasztal mögül körzővel vonalzóval megálmodott tákolmányok. Pl. a romológia továbbképzésen amiket hallottam a tanár társammal együtt... Sírva röhögtünk, mert aki azt kitalálta képről látott cigányt, mi meg nap mint nap bementünk 700 közé. No de mikor jött fél év múlva bemutatózni hozzánk csili-vili óratervekkel miegymással, aztán 10 perc után már láttam amint fejben cafatokra tépte a terveit, és kicsengetéskor örült annak, hogy a házit vissza tudták ellenőrizni... igaz az új anyagba nem sikerült bele se kezdeni. Kijött, felmentünk az igazgatóiba, és ennyit mondott: "igen, ezek a gyerekek nem teljesen olyanok mint nálunk a Gandhiban"
Több értelmét látnám annak, ha az év végeztével a tanároknak 5 emelt szintű érettségi feladatsort meg kellene oldani, központilag kijavítanák, és ha az átlag 90% alatti, akkor megköszönnék az eddigi tanári munkát, és 5 évig eltiltanák az pályától az illetőt. Csalás nélkül lenne ennek értelme. Az 5 átlag az elég jól lefedi azt, hogy azért 50 pontnyit nyugodtan ronthat a tanár is az 5 feladatsorban, ami elég sok.

Ui.: szerdán megyek fel Pestiába egy" wellness konferenciára", igaz nem állami, hanem a cég pénzén :)
@malacz69 rettegéselemző: Jól van jól van, nem vagyok tisztában az árakkal... :S
@malacz69 rettegéselemző:
"Itt kéne jönnie annak, hogy cselekedjünk ellene..."
Fegyverbe!:o) Vagy mégse?
Cselekedni. De mit? Ez itt a kérdés Bráder!

Nagyon egyszerű lenne...
Első lépcső, hogy mondjuk megpróbáljuk elfogadni egymást, és el is fogadjuk egymás véleményét, félretesszük az előítéleteket, olyanban gondolkodunk ami mindenkinek jó.
A "nép" egy egységet alkot, nagyon veszélyes fegyver tud lenni, ezért is megy a szándékos butítás a médián keresztül. Összefogás. Vezetők leváltása, és hogy a tényleges DEMOKRÁCIÁNÁL maradjunk új vezetők választása. Minden megyéből kettő, nem kell több. Közöttük kell kiosztani a vezető pozíciókat. Mivel kevesen vannak, könnyen ellenőrizhetőek. Minden oda megy ahova kell, nincs lopás... kész.
Csak több bibi van. Pl. alap magyar emberi hozzáállás, hogy " ha ő lop, akkor én miért ne lopnék". Aminek úgy kéne lennie, hogy "ha ő lop, akkor megpróbálom megakadályozni legalább".
Előítélet az első, az irigységgel keverve. Pl. felénk rengeteg cigány jár ki a környező országokba lomizni, megveszik olcsón, behozzák az amúgy még jó állapotú árut potom pénzért eladják, mégis haszonnal. A magyarok megveszik, aztán később reklamálnak, hogy mocskos cigányoknak honnan van ennyi pénzük, biztosan szétlopnak mindent...
Tehát ugyancsak gondolkodni kéne... Aztán megint visszakerülünk a kör elejére, hogy azért nem gondolkodik, mert butítják. Jó rendszer ez a vezető rétegnek. Nekünk nem, mégsem teszünk ellene.
süti beállítások módosítása