Főoldalra

utolsó 3 hsz

  • picur3ka: Gyere elo, malacz! Hat igen, csak az oktatas maga egy nagy tema lenne. Nyilvan, ahogy a XX. szaz... (2013.10.17. 01:27) Tényleg kevés?
  • Corry: @VIC20: Csatlakozom. Volna tényleg mondóka, mert gyakorlatilag minden össze lett zagyválva, néha... (2013.09.11. 19:20) Tényleg kevés?
  • VIC20: Hát, akkor béke poraidra, Malacz. Jó volt olvasgatni az írásaidat. :( (2013.07.23. 10:00) Tényleg kevés?
  • Utolsó 20

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Eddigi posztok

Agyzaj

Szeretek tanítani...
Néha öröm, néha kín, és valamikor egyszerűen csak vicces... Az iskola a storyk kifogyhatatlan tárháza, az oktatás pedig mindig van annyira nyavalyás, hogy vitatémát adjon. Szóval ez egy tematikus blog a tanárságról, a tanításról.

facebook

dinamika

Friss topikok

  • picur3ka: Gyere elo, malacz! Hat igen, csak az oktatas maga egy nagy tema lenne. Nyilvan, ahogy a XX. szaz... (2013.10.17. 01:27) Tényleg kevés?
  • malacz rezignált: @aDingo: :))) Személyeskedő logikája, amivel győztesnek hozza ki magát, remek hangulatba hozott.... (2013.05.14. 09:38) Játszani is engedd!
  • latin szerelő: Másképpen megoldva: Két idő van: a "most" és a "régen". Most András X éves, Béla (70-X) éves Rége... (2013.02.08. 15:59) Törd a fejed! 3.
  • Én is akarok kommentelni: @malacz69 rezignált: Nocsak! Végre valami előrelépés, hogy a jogászok sem fizetnek ha itthon mara... (2013.01.03. 06:16) Orvosképzés, ahogy én csinálnám
  • Netuddki.: @malacz69 rezignált: Baromság! Nyilvánosság, átláthatóság, nyomon követhetőség, személyi felelőssé... (2012.07.31. 12:14) Kettő az egyben: pazarlás és pénzhiány

szavazás;-)

Malacka jó fej blogger?
Hát persze, tök fej!
Óóó igen, igen-igen!
Faja fickó, yesss!
Oui, oui, oui, oui.
Miazhogynagyonis!
  

Törd a fejed! 3.

2010.01.22. 18:50 | malacz rezignált | 29 komment

Címkék: humor fejtörő

A helyzet az, hogy amikor új osztályt kapok (14-15 évesek) nemcsak felmérő dolgozattal tesztelem a hozott tudást, hanem viccekkel is próbára teszem az intellektuális képességeket. A menet egyszerű: elmond az ember egy olyan viccet, melynek megértése némi fifikát is igényel, majd figyeli a reakciókat két szempontból is:
ad1. a nevető diákok aránya és konkrét személye; 
ad2. a vicc végétől a nevetés kezdetéig eltelő idő. 
A legutóbbi időben ezt adom elő:

A matematikust elküldi a felesége boltba:
- Drágám, légyszíves hozz margarint, és ha van tojás, hozz tízet!
Nemsokára hazatámít a ház ura, lerak az asztalra 10 margarint:
- Volt tojás, szívecském.

Hát nem mondom, legutóbb a nevetési arány gyalázatosan kicsi, deviszont az addig eltelő idő "kedvezően" nagy volt...

Mármost telik-múlik az idő, és elérkezik a várva-várt szöveges feladatok ideje. És hát mit ad Isten, nekem ezek között is van egy egyszerű kedvencem. Azt mondják, hogy a korszerű matematika oktatás életszerű problémákkal operál. A következő gyöngyszemnek az életszerűségre elvitathatatlan. Idézem az egyik újabb kiadású, három kötetes feladatgyűjtemény első kötetéből: 

k2 1129. András és Béla együtt 70 évesek. András ma kétszer annyi idős, mint Béla volt akkor, amikor András annyi idős volt, mint most Béla. Hány éves Béla?

(Igényesebb megfejtők természetesen indoklással egészítik ki megoldásukat.
A kommentfolyamot moderálom, hogy senki elől ne vegyük el az önálló gondolkodás lélekemelő örömét.)  

Bookmark and Share
       

A bejegyzés trackback címe:

https://agyzaj.blog.hu/api/trackback/id/tr821693401

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Corrykám, tiéd a dicsőséges első megfejtő büszke címe!:o))))

Én mondjuk egyenlettel oldottam meg, de talán így még szebb, h még egyenletet sem használsz, hanem többszörös következtetéssel jutsz a helyes eredményre.

Ps.: Ha a megoldáson kívüli többit egy másik kommentbe teszed, az úgy azért jobb, mert akkor azt ki tudom engedni.

Üdv.
Kedves Lobra!
Természetesen a megfejtés helyes!:-)))

Most már csak azon érdemes elgondolkozni, hogyan lehetne egy ismeretlennel megúszni, mert biza megy az úgy is, ráadásul 9.-ben - bár egy gyerek sem tudja megoldani nálunk -, de meg szoktam mutatni ezt a feladatot, s akkor csak ilyen megoldást választhatok, mivel több ismeretlennel mi csak 10.-ben foglalkozunk.

Üdv., szép vasárnapot Neked és a Többi olvasónak is!
Befutott Papika hibátlanja is!
Egész kis "Fejtöri-klub" lett itt:-]],

de azért más téma is van a világon: ha lesz időm írni fogok az osztályozásról, a jegyek lezárásáról, mert a félévi zárás bizonyította, irtózatos kavalkád van. Ahány tanár, majdnem annyiféle szempontrendszer...
Néha magam is megdöbbenek, mennyire nem értek egyet valakivel ezen témában, miközben meg általában igen.
Ha már a szempontrendszernél tartunk az idei 2. kategóriás matek OKTV-nél is volt pontozási anomália. Kiadtak egy szempontrendszert, ami alapján a gyerek gimis tanárai kijavították annak rendje módja szerint a feladatokat, majdan a minyisztérijomban átalakították a szempontokat és átpontozták az egészet. Találkoztál Te ezzel?
@Corry:

Ilyennel nem találkoztam, mert nálunk az OKTV-ző gyerek olyan ritka, mint fehér hollóban a fekete gondolat, de olyannal már igen, h egy érettségi feladatnál az jött ki utólag, h egy igaz/hamis eldöntésére mindkét választ el kellett fogadni, azaz az igazra és a hamisra is járt a pont. LOL

(Merthogy az volt a kérdés, ha jól rémlik, h igaz-e, hogy a sin2x periódusa 2pi. Persze simán csak pi, tehát hamis, de állítólag vannak olyan könyvek, ahol a definíció szerint a 2pi is jó. Valszeg ezek a könyvek úgy definiálták a periódus fogalmát, h a periódus az a pozitív d szám, amelyre f(x+d)=f(x) minden ét-beli x-re, ahelyett, h ugyanezt úgy mondanák csak úgy, h az a LEGKISEBB pozitív szám, amelyre...stb)
@malac69 nemigazországi hisztidetektor (centi=77): A legjobbakat Neked is ezen a néhol már napsütötte vasárnapon. Kíváncsian várom az egy ismeretlenes megoldást, nekem nem sikerült "visszabutítani". :)
@Lobra:

Még hagyom legalább hétfő estig futni ezt a fejtörit, de most másban is töröm a fejem, csak lenne rá időm...

Üdv.
Jó estét mindenkinek!
Nem tudom kiszámolni, szellemileg teljesen leépültnek érzem magam most emiatt, de annak örülök hogy valaha ment ez is és teljesen meg is nyugtat, tehát nem keresek utána:D
Na de viszont ellenben ez a feladat egy matektanárnak nagyon könnyű és kézenfekvő, ezért a helyzetet nehezítsük úgy hogy más jellegű logikai feladat lesz:)
Van egy 4 hengeres 4 ütemű motorunk, melynek fordulatszáma 3000/min.
Első hengerének gyújtási ciklusa mennyi ideig tart?
Mekkora frekvenciával ismétlődik meg egy gyújtási ciklus?
Mekkora frekvenciával ismétlődik a 4 henger gyújtási ciklusa?

Szerintem ilyen feladatot közlekedés szakmacsoportos osztályokban fel lehetne dobni néha, mondjuk lehet a fizika órába jobban beillik, de nekem tetszett volna valami hasonló középsuliba.

Üdv.
Íme az én megoldásom, különösen Neked ajánlva, kedves Lobra:

Tfh. manapság Béla X éves, András pedig (70 - X) éves;

régebben András volt X éves, és ez (70 - X) - X = 70 - 2X évvel ezelőtt volt;

ebben a régebbi időben Béla X - (70 - 2X) = 3X - 70 éves volt, ezért

a szöveg alapján az egyenlet: 70 - X = 2 (3X - 70), vagyis András ma 2-szer annyi mint Béla volt abban a bizonyos régebbi időpontban, amikor...stb.

Megoldva adódik, h X = 30, tehát Béla ma 30 éves.
András és Béla közötti korkülönbség fix. Az a csodálatos mondat megduplázza ezt a korkülönbséget és az jön ki, hogy a korkülönbség kétszerese András mai korának a fele. Tehát ma a korkülönbség András korának a negyede, vagyis Béla ma András korának a 3/4 e. Ebből és a 70-ből az jön ki, hogy András 40 Béla 30 éves, ellenőrzés, a mikor András volt 30 akkor Béla meg 20, tehát az pedig a 40 fele. Pont.

Ja a nyelv egyébként néha nem egyértelmű, a katonákat oktatja a főtörzs, hogyan viselkedjenek a kimenőn: nem kell a kocsmai verekedésben résztvenni, ha látják, hogy a kocsmában verekszenek, kiisszák a sörüket és csendben távoznak, megértették?
Igen.
Ismételjék el!
Jelentem ha kocsmai verekedést tapasztalok, nem avatkozom bele, hanem csak kiiszom a sörüket és csendesen távozom...
Megint későn láttam meg... A feladat letöltése után a megoldásom az alábbi:

András mostani életkora: a
Béla mostani életkora: b
András korábbi életkora: c
Béla korábbi életkora: d

a + b =70 (1)
a/2 = d (2)
c = b (3)
a – b = c – d (4)

Behelyettesítés a (4)-be a – b = b – a/2
Ebből 2 * b = 3/2 a – > és a = 4/3 b

Behelyettesítve (1)-be: 4/3 b + b = 70; --> 7/3 b = 70; --> b = 30
Szia, Malac,

ez a nyakatekert mondat azt jelenti, hogy András kétszer annyi idős, mint a korkülönbségük kétszerese (András korából ha levonod a korkülönbséget, akkor az annyi, amennyi idős most Béla, ha mégegyszer levonod, akkor kapod meg azt, hány éves volt Béla, amikor András annyi idős, mint most Béla- ennek a számnak a kétszerese András kora, de akkor a korkülönbség kétszeresének is a kétszerese).
Azaz, András kora a korkülönbség négyszerese. Béla pedig egy korkülönbséggel fiatalabb nála, azaz az ő kora a korkülönbség háromszorosa.
Ketten együtt tehát 7 korkülönbségnyi korúak, ami pedig 70.
Innen már azt is tudjuk, hogy a korkülönbség 10 év, és akkor már azt is, hogy Béla 30.
Neked is szép vasánapot, és persze sok olvasót!
saccra felírtam:

40 és 30 (merugye ez 70)

aztán megint saccra kivontam tízet az és-kapcsolat mindkét oldalából:

30 és 20 (ezugye vót 10 éve)

aztán elcsodálkoztam, milyen pofonegyszerű a feledat, amitől majd megőrültem, amíg egy kurva cetlit elő nem vettem...

az emberi agy segédeszköz nélkül nehezen birkózik meg az ilyen nyakatekert mesterséges szövegekkel...

a nyelvet ugyanis nem erre találta ki...

muszáj volt erőltetnem az agyamat, mert lehet, hogy a bilobil egyedül nem elég hatásos öregkori demencia ellen...
A Centi Ellenőrző Bizottság jelentése:

megkérjük az illetékest, hogy a Malacot ébressze fel, mert már nem stimmol a centije! :-)))
Remélem tilásba kerülök, mert egy lightos feladatok küldenék:

Hozd ki az 1,3,4,6 számokból a 24-et alapműveletekkel és zárójelekkel úgy, hogy minden számot pontosan egyszer használsz fel.
@Corry:

Szia Corry, én azért tudom ám a megoldást: nálam két alapművelet, és egy zárójelezés van benne. Jól mondom?

( De lehet, h az enyém szabálytalan, mert van benne egy ravaszság, de ha jól értem a szövegedet, akkor az nem zárja ezt ki.)
Sajnos nem ez a jó megoldás, én megnéztem, mert azon gondolkodtam akkor si amikor nem kellett volna.

Annyit segítek, hogy ügyesen osztva egy törttel végülis szorzást kapunk....
@Corry: Vagy végülis a megfogalmazás pontatlansága miatt jó ez is, de van olyen megoldás is, ahol a számokat nem ragasztjuk össze.
Ma kaptam emailben:
Egy kis fejtörő....

Ezt a feladatot állítólag csak azok tudják megoldani, akinek az IQ-ja 120
felett van!
[...]

ha

2 + 3 = 10

7 + 2 = 63

6 + 5 = 66

8 + 4 = 96

akkor

9 + 7 = ????

Na mi lesz? 10 perced van rá...
x+y -t itt úgy kell érteni, hogy x*(x+y) ahol az utobbi + jel már tényleg az összeadást jelöli.
9*(9+7) = 144
@Corry:
Basszus, azt hittem, hogy megint moderálva vagyok, mert ha ezt tudom, mailben küdöm a megfejtést.
@hölgyválasz:

Ja kéne keríteni egy leányt és felírni oda a hátuljára, hogy:

6 / (1-3/4) =24 ...
Másképpen megoldva:

Két idő van: a "most" és a "régen".
Most András X éves, Béla (70-X) éves
Régen András (70-X) éves, Béla X/2 éves.
A két fickó ugyanannyit öregedett mostanáig, ezért
X - (70 - X) = (70 - X) - X/2
Megoldva X=40, tehát Béla 70 - X = 30 éves
süti beállítások módosítása