Főoldalra

utolsó 3 hsz

  • picur3ka: Gyere elo, malacz! Hat igen, csak az oktatas maga egy nagy tema lenne. Nyilvan, ahogy a XX. szaz... (2013.10.17. 01:27) Tényleg kevés?
  • Corry: @VIC20: Csatlakozom. Volna tényleg mondóka, mert gyakorlatilag minden össze lett zagyválva, néha... (2013.09.11. 19:20) Tényleg kevés?
  • VIC20: Hát, akkor béke poraidra, Malacz. Jó volt olvasgatni az írásaidat. :( (2013.07.23. 10:00) Tényleg kevés?
  • Utolsó 20

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Eddigi posztok

Agyzaj

Szeretek tanítani...
Néha öröm, néha kín, és valamikor egyszerűen csak vicces... Az iskola a storyk kifogyhatatlan tárháza, az oktatás pedig mindig van annyira nyavalyás, hogy vitatémát adjon. Szóval ez egy tematikus blog a tanárságról, a tanításról.

facebook

dinamika

Friss topikok

  • picur3ka: Gyere elo, malacz! Hat igen, csak az oktatas maga egy nagy tema lenne. Nyilvan, ahogy a XX. szaz... (2013.10.17. 01:27) Tényleg kevés?
  • malacz rezignált: @aDingo: :))) Személyeskedő logikája, amivel győztesnek hozza ki magát, remek hangulatba hozott.... (2013.05.14. 09:38) Játszani is engedd!
  • latin szerelő: Másképpen megoldva: Két idő van: a "most" és a "régen". Most András X éves, Béla (70-X) éves Rége... (2013.02.08. 15:59) Törd a fejed! 3.
  • Én is akarok kommentelni: @malacz69 rezignált: Nocsak! Végre valami előrelépés, hogy a jogászok sem fizetnek ha itthon mara... (2013.01.03. 06:16) Orvosképzés, ahogy én csinálnám
  • Netuddki.: @malacz69 rezignált: Baromság! Nyilvánosság, átláthatóság, nyomon követhetőség, személyi felelőssé... (2012.07.31. 12:14) Kettő az egyben: pazarlás és pénzhiány

szavazás;-)

Malacka jó fej blogger?
Hát persze, tök fej!
Óóó igen, igen-igen!
Faja fickó, yesss!
Oui, oui, oui, oui.
Miazhogynagyonis!
  

Eszednél vagy, Bálint?!

2009.10.17. 12:24 | malacz rezignált | 21 komment

Címkék: botrány matematika oktatáspolitika

Valaki meg tudná nekem mondani azt, hogy ez a  kártékonyságban felülmúlhatatlan, ám szakmai dilettantizmusban mindenképpen alulmúlhatatlan ámokfutó, ez a Magyar Bálint nevezetű liberális figura - óh, mily csúfsága a sorsnak, hogy éppen magyar a neve - mikor húz már el végleg a retekbe a közoktatás színteréről?

Hogy miért vagyok ennyire ideges? Mitől kattantam be? Jó okom van rá, higgyétek el! 

Én, mint matematika szakos, rendszeresen érettségiztetek, és ezért kaptam is mindig, annak rendje és módja szerint javítási díjat. Jó szívvel mondhatom, meg is érdemeljük, mert egy-egy dolgozaton min. 0,5-1 órát rágódunk, törjük a fejünket a néhol vitatható pontszámokon, mire kialakul a végső eredmény. Jelentést írunk, táblázatba foglaljuk az eredményeket. Aztán, mint bizottsági tagok, napokig ott ülünk (mert ott kell ülni)  a szóbeli érettségin, miközben persze jobb dolgunk is lehetne, tekintve az adminisztrációs munkák utóbbi években sokszorosára duzzadt mértékét. És ezért az egész érettségi hajcihőért kapunk a végén nettó kb. 15 ezer forintot...
Köszike! Szinte már jelképes ahhoz képest, hogy saccperkábé 20-30 óra (kinek mennyi) munka van benne, nem számítva a bizottsági részvételt. 

Namostan, ez az ex matematika OKTV-s okostojás, ez a hajdani zsenike azt találta ki az ő k...a okos buksijával, hogy lótoszt nektek tanárok vizsgadíjat. Kutya kötelességetek megcsinálni, benne van a munkátokba, belefér a 40 órás munkahétbe, mondhatni velejárója hivatásotoknak.

Ugye milyen hihetőnek, logikusnak tűnik így első blikkre?

Na igen, annak, akinek fogalma sincs arról, hogyan működik egy iskola. Ibolyája sincs arról, hogy léteznek kötelező érettségi tantárgyak, és olyanok, amelyekből senki, vagy csak elvétve vizsgázik egy-egy tanuló. Aki tehát például éneket, földrajzot, testnevelést, rajzot, kémiát, vagy egyéb hasonló tárgyat tanít, az innentől kezdve ugyanazért a pénzért jóval kevesebbet fog melózni. Tiszta sor. És, ha akadna néhány elborult elméjű gyerek, aki bevállalná mondjuk a föcit, hát azon nyomban lebeszélné minden épeszű szakos tanár. És igaza van. Izguljon is, gürizzen is a gyerekkel külön, és még csak azt a szaros pár ezer forintot is sajnálják tőle. Megalázó, cinikus, és otrombán dilettáns.

És nem, nem a pénzről van szó elsősorban, hanem az elvről. Világosan tisztázni kell, mi az, ami alapkötelessége egy tanárnak. Ami pedig azon kívül van, azt meg kell külön fizetni. Az érettségi vizsgáztatás nem lehet alapkötelessége minden tanárnak, mert nem vizsgáztat minden tanár, mert ilyen a rendszer, mert nincs minden tantárgyra nézve kötelező érettségi.

Éppígy az osztályfőnökség. Nem lehet mindenki osztályfőnök, mert bizonyos tantárgyakat csak 1-2 évig tanítunk. És ezek, ezek az okosok ott fent, most az osztályfőnöki pótlékot is csonkítani akarják. Bravó!

A végén az lesz, hogy ugyanannyit fogok keresni, mint az a kollégám, aki se nem osztályfőnök, se nem vizsgáztató tanár. Hát ezért mondom én, hogy hülye ez az okos Bálint. Remélem rájönnek majd mások is, maga Hiller István miniszter úr is. Pedig ő lehet, hogy még OKTV helyezett sem volt középiskolás éveiben...

Már csak annyi az ügyhöz, ha azt akarja a kormányzat, hogy végképp elvegye a kedvét minden fiatalnak, hogy a pályára tévedjen, és közénk hozza tehetségét, akkor csak hallgasson Bálintra. Vele sikerült 18-ról 22-re emelni a kötelező órák számát(1), és ha minden jól megy, a 13. havi fizetés elvétele után(2), az osztályfőnöki pótlék is csorbul, és a vizsgadíjak is elvésznek. A nettó nyomor vár egy kezdő pedagógusra manapság, ez szinte már most is tényként állítható.

Sebaj, majd jön az, aki tehetsége és képessége folytán máshová nem kell, és akkor majd vinnyoghatnak a reformer elvtársak: asztapaszta, hát mi ez a nagy kontraszelekció a közoktatási szférában?

Kiegészítés:
  (1) Én, mint a kollégák többsége, mindig tanítottam legalább 22 órában, mert szükség volt rá, mert muszáj volt. Ezért a kötelező órák emelése folytán kb. havi 17 túlórát veszítettem, ami nettóban lehet vagy 10-15%-nyi.
  (2) A 13. havi fizetés elvétele a nettó fizetést mintegy 8%-kal csökkentette, mivel egyenlő részletekben kaptuk, havi adagokban kimérve.

Bookmark and Share
       

A bejegyzés trackback címe:

https://agyzaj.blog.hu/api/trackback/id/tr651455695

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csípőből jött első gondolatom, mint közgazdász-hallgató:
- és még ezek pofáznak jövőre "alig" 1%-os recesszióról!

Két lehetséges eset jön számításba:
- vagy elképesztő mértékben dilettánsak a kapitalista piacgazdaság működtetéséhez, vagy
- szándékosan csinálják, ahogy már néhány hónapja gondolom; ez esetben csúnyább vége lesz a történetnek
Ne aggódj Malacka!

Mire legközelebb érettségiztetni fogsz, már a Pokorni fogja osztani a fényes gondolatokat az iskolarendszer megújításáról.
Majd ő visszaadja nektek ezt a pénzt.

Sőt ad még többet is. Úgy, mint Megyó. Emlékszel? 50%-os béremelés...

Most meg látjuk mi lett a vége. :-(
Abszolút egyetértek veled, minden szempontból elhibázott döntés.
Így helyes, gatyába kell rázni ezeket a dőzsölő pedagógusokat. Ne az állam pénzén éljék ki hedonizáló hajlamaikat!!!

(Feleségemnek épp most szeptemberben vonták meg a vezetői pótlékát, nehogy már külön pénz járjon azért, hogy viseli egy százfős óvoda üzemeltetésével járó összes felelősséget...)

Éljen Magyar Bálint!

(lehetőleg kenyéren és vízen, Sopronkőhidán)
Ha lenne egy wudu babám, legelőször is Bálintunk combjai közé szúrnék, az ő "csúnyájába" egy jókora gombostűt, ez lenne az első lépés.

Aztán ha amaz a legközelebbi oktatási bizottsági ülésen lábösszefonva, fájdalomtól nyögve jelenne meg, hát elmagyaráznám neki: most legalább átérezhet valamit azokból a tökönrúgásokból, amit az utóbbi években a tanárok is kaptak.

Utána - csak mert humánus vagyok - elmagyaráznám:

Tudod mit Bálint ecsém?! A jövőben huncut petákot sem kaptok, semmilyen címen, egyetlen bizottsági, vagy ilyen-olyan tagságotokért!
Elvégre munkaköri kötelességetek az ottani tevékenységetek is, akkor párdon, milyen alapon is jár nektek havi (nem 10-15!) 100-120 ezer?!

A kiüresedett parlamenti terem egy-egy gyűlésnapon, ékes példája, hogyan lehet megkerülni a munkát.
Vagy hivatkoztok megint a bizottságosdira?
Hát legyen.
Munkanapon, munkaidőben, havi fixért barátocskám!

De ez már rosszul hangzik, ugye?!?

És akkor még csak a felszínt karcolgattam, még abba bele sem mentem, amit Malacka előrevetített:

Milyen szánalmas életpályává silányítottátok a tanárit, mennyire káros és vészterhes a jövőre nézve, ha végképp visszafordíthatatlanná válik az emiatti kontraszelekció!

Magyar B. úgy hagyta ott maga után nagyívű ötletét, mint amikor egy szerető a szaros gatyáját felejti a nőjénél, az meg ahelyett, hogy kihajítaná, vagy legalább kimosná, amúgy vonalkódosan teszi ki a balkonra száradni...
Na persze a maszop sosem volt finnyás....
@Gabre:

Arra gondolni sem merek, h a kormányzatban minden területen ugyanilyen szakértelemmel dolgoznak, mint MB a "maga" területén.

-------------------------------

@Walter Melone:

Vmit itt most nagyon benéztél. Ez nem a szokásos sírás, h "nép anyúúúúú, elveszi a pénzemet a kormány apúúú", hisz sosem vinnyogtam a 13. havi elvétele miatt. Valahol megértem, h nekünk is áldozatot kell hozni.

De az mégiscsak elképesztő, h ha ez valóra válik, létrehoznak egy hatalmas igazságtalanságot/bérfeszültséget a tanárok között.

Egy szintre hozzák olyan tanárok fizetését, akik messze nem egy szinten teljesítenek. Ez borzalmasan káros, iszonyúan meggondolatlan.

-------------------------

@sasika61:

Hát ezt tanári szempontból nem is lehet másképp látni! [Hacsak nem énekszakos vagy;-)) ]

-----------------------------

@Tehetetlen Dodó:

Ne is mond, Dodókám. Szégyen. Ezek mindig azt mondják, h differenciálni kell a teljesítmény szerint, be is vezették a teljesítményértékelési rendszert éppen ezért, 'aszt közbe' amit tesznek, az éppen ellentétes ezzel a szemléletmóddal.

-------------------------------

@hölgyválasz:

Húúúúúúúúúú, Hölgyikém, ez kiszeretkezett jó hasonlat, valóban.

Ha nem fizetnek a tanárnak az érettségiztetésért, akkor mi a rákért fizetnek a parlamenti képviselőnek a bizottsági tagságért? LOL Ráadásul, én nem óra alatt javítom az érettségi dolgozatokat, hanem külön időben, a szabad időm terhére. Bálintkáék pedig a parlamentben a plenáris ülés ideje alatt bizottsági üléseznek egy másik helyen. Mondj még egy olyan állást, amelyikben egy adott pillanatban két helyen/okból is pénzt kereshetsz.

Üdv. Mindannyiótoknak!
@malac69 zsákutcakutató és botrányfotós:

Jajj Malacka!

dehogy akartam én beszólni, vagy ilyesmi. de, ne mérgelődj ilyen dolgokon!

Nem ér annyit az egész.

Bérfeszültség: te is ugyanaz a bértábla alapján kapod a fizetésed, mint az a kollégád, aki mondjuk fele olyan jó tanár, mint te. Mégis lehet, h többet keres nálad.

na, ez ad okot bérfeszültségre sztem, nem az, hogy egyszer egy évben kapsz-e 15000-et az érettségiztetésért.

btw: gondolom a tesi, vagy a biológia tanárnak sem számolják túlórában a délutáni sportkört, vagy a hétvégi természetjárást (teszem azt...).

Vagy ezt rosszul gondolom? Tényleg nem tudom, de érdekel...
@Walter Melone:

"btw: gondolom a tesi, vagy a biológia tanárnak sem számolják túlórában a délutáni sportkört, vagy a hétvégi természetjárást (teszem azt...)."

De, elszámolják. Ha mégis ingyen csinálja, akkor az önszorgalom, semmiképpen nem kötelesség, mint nekünk a vizsgáztatás.

A pedagógus értékelés nagyon zűrös, abba jobb nem belemenni. Valszeg képtelenség objektivizálni, és talán sokkal jobb, ha elégedettségmérésekkel történik (gyerek, szülő, iskolavezető ítélné meg a tanár munkáját).

De a lényeg az elv: a bértábla szerinti besorolásnál egyelőre nem szempont, h ki és mennyit érettségiztet. Innentől kezdve pedig aki érettségiztet, az

1. Eleve más feszültséggel és szorongással végzi a munkáját 4 évig;
2. Többletmunkát végez az érettségiztetéssel;
3. A gyerekek felvitelijét, azaz végső soron életpályájukat tartja részben kézben (felelősség);
4. ....és még ami nem jutott eszembe...

Üdv.
@hölgyválasz: köszönöm remek az ötlet( jobb hatású, ha többen egyidejűleg vuduzunk? ) anyagi áldozatra esetleg kétkezi munkára is kapható vagyok a kivitelezésben.
Az igazi összehangoltságot úgy lehetne észrevenni, ha a szakmai vizsgákat is szervező sulikat is megnéznék: tervezik a vizsgázók díjfizetését mindenféle címen és gondolom ezzel együtt a tanári díjazások eltörlését a szakmai vizsgákon is.
Walter Melone: MB ( mekkora hülye vagyok, még mindig nagybetűvel írom) első minisztersége elején kezdte mondani: a minőségi bérpótlék arányát párév alatt az alapbér 25-40 %-ára kellene emelni- , második minisztersége alatt a bért emelték ( no azért nem 50%-kal, de jelentősen) min.bér.pótlék maradt amennyi volt.
Tavalyi évben a pályakezdók bérének emelésén túl az of. munka fontosságának hangsúlyozásával az of.pótlék jelentős emelését igérték: emelkedett is 6000 -ről 7600 ra ( 32 gyerek, havonta 240Ft/ fő). Tényleg nagyon sok az ellátandó feladatokhoz képest.
És hát az óradíj: a 22 kötelező lehet: tanóra: csoport( 12-15) vagy egész osztály (24-32 de van 47-fós osztály is), szakkör, korrepetálás, egyéni felkészítés ( 1 azaz 1 diáknak), emeltszintű érettségire felkészítés ( 3-15 fő), sportkör és még sok minden más, és hát az se igaz hogy a30 éve tanító kétszer annyitér mint egy kezdő
Amit semmi pénzzel nem hogy 1100bruttóval nem lehet megfizetni az szerintem egy műszaki szakközépiskolában magyar dolgozatok javítása, malacka alábecsüli a javítás időigényét (én gépész vagyok, de látom a kollégáimat)
Szia Malac!

Lehet, hogy ismered is, de azért betolom alább ezt a linked, van benne egy két jó dolog.
Bálintnak fingja nincs az oktatási rendszerekről, vagy nagyon is van. Ez utóbbi esetben bűnöző.

Na:
pedellus.blog.hu/2009/10/14/a_japan_oktatasi_rendszer
A fejtörők miatrt látogattam ide, de beleolvastam egy-két attól eltérő témába is.

Visszamegyek a fejtörőkhöz... :(
@Lobra:

Kedves Lobra!

Úgy érted, h egyetértesz a dolgok rossz irányba tartásával, és ez elszomorít, vagy úgy érted, h elszomorodtál attól, h a nézeteidtől nagyon eltérő gondolatokat találtál?

Szívesen veszem a véleményed, bármennyire is legyen eltérő az enyémtől.
Üdv.
Malac, találtam itt egy fejtörőt, amit nem fogok tudni megoldani: nem tudom ugyanis, hogy ez a jóember msot nagyon is az eszénél van és azért csinálja mindezt, hogy rosszabb legyen az oktatásunk, avagy tényleg nincs az eszénnél és akkor spontán ez jön belőle.

De sajnos valami olyasmi ami jobbá tenné az egészet, olyat nem lehet hallani az ilyenfajtától.

Még mindig a tegnapi szülői hatása alatt vagyok...
@malac69 nemigazországi hisztidetektor (centi=76): Kedves Bloggazda,

A dolgok rossz irányba tartását természetesen észlelem, el is szomorít. A hosszú használóneved végén zárójelben található, napról napra kurtuló hosszmértékegység nem hagy kétséget afelől, mekkora várakozással nézel a soron levő rezsimváltás elé. Ha ilyesmi (vagy akár annak ellentéte) a blogodon jelenik meg, a magánügyed; nyilván vagy annyira józan, hogy foglalkozásod űzése során mellőzöd. Racionális ember (mérnök) lévén alapelvem, hogy a hatalomba lépőnek megelőlegezem a jó irányú változtatás képességét, de ha nem az történik, az sem érint majd túlságosan: már régen berendezkedtem a pártpolitikától tökéletesen mentes életvitelre.

Megerősítem, hogy érdeklődéssel várom a további fejtörőidet, és remélem, igazolódnak egyéb várakozásaid is.
@Lobra:

Nézd, én egy racionálisan gondolkodó kockafej vagyok, ha racionális dolgokat mérlegelek, de baromira érzelmes - konkrétan mérges - tudok lenni, ha pl. az őszödi beszédet elmondó ember nem képes levonni a konzekvenciát.

Ez a poszt speciál annak a méregnek a levezetése, h igazságtalanul akarta M.B. egységesíteni az érettségiztető tanár és a nem érettségiztető tanár munkájáért járó pénzt. És közben folyton arról beszélnek, h legyen differenciálás az elvégzett munka és annak minősége arányában.

MÁS:
Nincs ám egyébként túl nagy elvárásom, mert pontosan tudom, h hatalmas lesz az ellenállás, nagyon nehéz lesz máról-holnapra javítani az emberek helyzetén, s nem lesz kolbászból a kerítés, de

azt fontosnak tartom, és ebben komoly elvárásaim vannak, h tisztuljon a közélet, és legyen végre egy kicsit nagyobb rend (a szó jó értelmében véve) az iskolákban.

"hogy a hatalomba lépőnek megelőlegezem a jó irányú változtatás képességét"

ez nagyon jó, nagyon toleráns! Komolyan. Ritka az ilyen higgadt felfogású ember a jelenleg vesztésre álló oldalon. (Ezzel nem azt akartam mondani, h te biztos oda szavazol, de sajna él egy afféle drukk, h ne sikerüljön Orbánéknak. Ez gáz. Akkor is gáz, amikor néhány jobber viselkedik úgy, h "minél rosszabb, annál jobb". Egy a haza.)

" de ha nem az történik, az sem érint majd túlságosan: már régen berendezkedtem a pártpolitikától tökéletesen mentes életvitelre."

tudod, ezzel az a bajom, h ha szinte mindenki így gondolná, alighanem azt csinálnának velünk a pártok, amit akarnak. Kell az, h ha elszalad velük a ló, minél többen a sarkunkra álljunk, és belekiabáljuk a nagy magyar ugarba: állj, ezt így ne, ne tovább! (Ld. BKV-ügyek!)

Egyébként a pártpolitika rossz, alig van benne jó, de kell, muszáj léteznie...
Sokkal jobb, amikor a civil emberek politizálnak. A civilek politizálása kívánatos, jó, hasznos, építő dolog. Normális demokráciában a civileknek van kedvük politizálni, de nálunk sajna elvették az emberek kedvét a politikától, és nagy baj, h a béka sejhaja alatt van a politikusi pálya presztízse. Jó lenne, ha az emberek fel tudnának nézni az országot vezető politikusokra. Van ilyen ország, lehet így is demokráciát csinálni...

Én úgy gondolom, a választásnál ráikszelünk az általunk legkisebb rossznak gondolt pártra. És nincs hűség! Aki csalódást okoz, aki becsap, átver, hazudik, azt ejtjük. Jelenleg a legkisebb rossznak a Fideszt gondolom, de szimpatikus a maga módján az LMP is. Őket hitelesnek tartom, pedig semmi közük a jobboldalhoz.

Üdv., majd lesz nemsokára egy halmazos fejtöri is!:o))
@malac69 nemigazországi hisztidetektor (centi=76):

Hosszú voltam, és kicsit bánom is, hisz te jelezted, nem témád ez polszövegelés. Hát hagyd el nyugodtan, kedves Lobra, nem muszáj válaszolni, nem sértődöm:-))
@Lobra:

Kedves Lobra!

De jó ! Végre valaki, aki nyugodt, csendes, és elégedett a helyzetével!

Mert hát valóban boldog ember lehet az, aki függetleníteni tudja magát a napi politikától, ill. annak társadalmi kivetüléseitől. Akit nem zakkant meg, melyik párt van, vagy kerül hatalomra, az miket ígér, s mit vált be abból. Akinek életminőségébe nem rondíthat bele egyik párt sem, akit nem vágnak padlóra átverések, hazugságok....
Te egy nagyon szimpatikus embernek tűnsz, örülök hát, ha ebből ki tudod vonni magad.
Annak nem, hogy Malacka, (és pl. én) ha akarna sem tudná!
A kényeknek-kedveknek kitett közalkalmazottnak ez egy elérhetetlen luxus.
Mi a bőrünkön érezzük az elqrásokat, nehéz úgy tenni, mint akinek mindegy.

Innentől kezdve létkérdés, hogy jól döntsön/sünk.
@Lobra:
Kedves kolléga :-) én is ha saját magamról lenne csak szó, azt mondanám, hogy informatikusként, mérnökként berendezkedtem a pártpolitikától mentes életre. De vannak olyan területek, amelyek nem mentesek sajnos a pártpolitikától és mégis érintenek, ha nem is engem, de a gyermekeimet. Malac posztját így én két oldalról éreztem át, mert szegről-végről neki is kollégája voltam, továbbá a gyermekeim kapcsán is.
Ha van gyermeked, akkor már a szülői értekezleteken is megtapasztalhatod a problémákat, ha viszont nincs gyermeked, javaslom látogass el a volt középiskoládba és beszélgess el volt tanáraiddal. Ez utóbbi, hacsak nem mostanában végeztél szintén tanulságos lehet.
Én szülőként, volt tanárféleségként és mostanában is emberekkel foglalkozó valakiként komoly aggodalommal figyelem az oktatás történéseit, mert az oktatásnak nagyon nagy az időállandója és ha valamit mostanában elrontunk, azt évtizedekig fogja éreztetni a hatását.
@malac69 nemigazországi hisztidetektor (centi=75): Köszönöm az őszinte és megfontolt választ, a legtöbb állításával egyet tudok érteni. Voltak pl. próbállkozásaim az általam is hasznosnak tartott civil politizálásban, de beláttam, hogy nálunk a dolognak érnie kell még. A majdani tavaszi szavazósdivall a baj az, hogy nemcsak azok választéka kicsi (=nulla), akikre lehet, de a biztosan rájuk szavazók többségével sem érzek semmiféle világnézeti azonosságot (bár, ha meggondolom, ilyesmiről nem is nagyon lehet szó, hiszen a "világ" számomra lassan a szobám négy fala által határolt térrészlet, plusz amit a koponyámban létezőnek észlelek).

@hölgyválasz: Korrekt reagálás, köszönöm. Belátom, hogy bizonyos területeken dologzók nem engedhetik meg maguknak a semleges kívülálló kényelmes szerepét, és fontos nekik, hogy gyökeres változások alakítsák át a területüket. Szerencsémre az én esetemben nem nekem kell dolgozni járni, a munka jön hozzám.

@Corry: Kedves kolléga, a gyermekeimet sikerült felkészíteni arra, ami várhatja őket a tankötelezettségük évei alatt, meg is találták a helyüket (földrajzilag is). Ez a feladat most már lassan az unokáimat érintően vár majd rám. Jó, hogy említed a szülői értekezleteket: különféle intézményekben látogatva őket, egyértelmű tapasztalatom, hogy a haladás, a pozitív változás legmakacsabb ellenzői a szülők. Ha máshol jobb a helyzet, azt csak irigyelni tudom.

Köszönöm a véleményeiteket.
Én élvezettel olvastam Lobra sorait, mert végül is ő hozta el nekem a megnyugvást az után a bizonyos hétfői szülői után. Lényegében én is azt csinálom a gyermekeimmel, mint ő, a gimnazista srácaim már több nyelvet beszélnek és eszük ágában sincs itthon maradni. A két kicsi is tanulja a nyelveket rendesen, és külön energiát fektetek a képzésükbe, mind külön foglalkozások útján, mind pedig személyesen. Ezzel a saját gyermekeim és egyébként a családom le is lenne rendezve.

Ha viszont tovább gondolom a hétfői szülői értekezletet és látom, hogy a jónevű gimnáziumokat is lezülleszti mostanában valami. Én kb. 10 éve járok szülői értekezletekre, a helyzet az utóbbi években romlott számomra is érezhetően. Ugyan a fentiekből következően sok szempontból függetleníteni tudom magamat ettől, viszont nekem nem mindegy, hogy mi történik az oktatásban, mert az ott oktatott emberek lesznek ennek az országnak a dolgozóis és legfőképpen a nem dolgozói jópár év után.
Ezért véleményem szerint fel kell emeljem a szavam ezen a blogon, vagy másik hasonló helyen és nem utolsó sorban 75 nap múlva a függöny mögött.
@Walter Melone: mivel felemelték az óraszámokat, a sportfoglalkozást szakkört is bevették a kötelezőbe, tehát dehogy is van túlóra (és főleg nem elszámolása - inkább leszámolás ez a dolgozó emberrel) A hétvégi túra, versenyek? ugyan már! Bolond tanár még az utazási költségét is maga fizeti (meg néha a tehetséges, de szegény gyerekét is, csak benne legyen a csapatban), hátrahagyva a családját és INGYEN dolgozik a szabadidejében. Persze már a gyerekek is azt hiszik, hogy olyan ez, mint a versenyszférában (vagy minek nevezik, ahol kiküldetési plusz pénzeket zsebelnek be a külföldi tanulmányutak finanszírozása mellé)... Pedig nem! Ha tehetséget gondozol, akkor a sajátodat hátrányba helyezve - önfeláldozóan és a nagy büdös semmiért teszed! No, ez a helyzet a (rendesebb) tanárral, aki még mindig hivatásszerűen gondolkodik és cselekszik... Persze már nem sokáig, mert ezeket szokták el is küldeni, a kontraszt miatt... maradnak a nem ilyenek, és nem kell aggódnia senkinek, hogy látszódna a különbség... no nem fizetésben :). Legalábbis nem az igazi pedagógus javára.
süti beállítások módosítása