Főoldalra

utolsó 3 hsz

  • picur3ka: Gyere elo, malacz! Hat igen, csak az oktatas maga egy nagy tema lenne. Nyilvan, ahogy a XX. szaz... (2013.10.17. 01:27) Tényleg kevés?
  • Corry: @VIC20: Csatlakozom. Volna tényleg mondóka, mert gyakorlatilag minden össze lett zagyválva, néha... (2013.09.11. 19:20) Tényleg kevés?
  • VIC20: Hát, akkor béke poraidra, Malacz. Jó volt olvasgatni az írásaidat. :( (2013.07.23. 10:00) Tényleg kevés?
  • Utolsó 20

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Eddigi posztok

Agyzaj

Szeretek tanítani...
Néha öröm, néha kín, és valamikor egyszerűen csak vicces... Az iskola a storyk kifogyhatatlan tárháza, az oktatás pedig mindig van annyira nyavalyás, hogy vitatémát adjon. Szóval ez egy tematikus blog a tanárságról, a tanításról.

facebook

dinamika

Friss topikok

  • picur3ka: Gyere elo, malacz! Hat igen, csak az oktatas maga egy nagy tema lenne. Nyilvan, ahogy a XX. szaz... (2013.10.17. 01:27) Tényleg kevés?
  • malacz rezignált: @aDingo: :))) Személyeskedő logikája, amivel győztesnek hozza ki magát, remek hangulatba hozott.... (2013.05.14. 09:38) Játszani is engedd!
  • latin szerelő: Másképpen megoldva: Két idő van: a "most" és a "régen". Most András X éves, Béla (70-X) éves Rége... (2013.02.08. 15:59) Törd a fejed! 3.
  • Én is akarok kommentelni: @malacz69 rezignált: Nocsak! Végre valami előrelépés, hogy a jogászok sem fizetnek ha itthon mara... (2013.01.03. 06:16) Orvosképzés, ahogy én csinálnám
  • Netuddki.: @malacz69 rezignált: Baromság! Nyilvánosság, átláthatóság, nyomon követhetőség, személyi felelőssé... (2012.07.31. 12:14) Kettő az egyben: pazarlás és pénzhiány

szavazás;-)

Malacka jó fej blogger?
Hát persze, tök fej!
Óóó igen, igen-igen!
Faja fickó, yesss!
Oui, oui, oui, oui.
Miazhogynagyonis!
  

Házirend regény

2009.03.15. 07:00 | malacz rezignált | 8 komment

Címkék: diák tanár fegyelem

Jó rég volt már, hogy idétlen diákként középiskolai tanáraim idegeivel játszottam. Nem voltam könnyű eset. Igaz, ők sem;-)

Próbáltam volna én jobb lenni, de hát nem megy az olyan könnyen faluhelyen. A jobb viselkedésem kibontakozásának érdekében segítségemre szolgált (volna) a Házirend. Ott lógott legott a falon, mindössze egy A4-es (nem Audi) stencilezett, és primitíven keretezett akaszték formájában. Halvány fingalmam sincs róla, mit tartalmazott, de nem is volt érdekes. Amit a tanár mondott, az volt a házirend. A tanárnak alapjáraton igaza volt, és kész. Tudtuk, mi azt magunktól is, merre van az ennyi meg annyi, a lepapírozás csak valamiféle kötelező formaság vala.

Azóta sok minden változott, demokrácia lett, liberálisok igehirdetők és ombudsmanok jelentek meg, és járják a hont kivont karjaikkal. Ha ma megkérdeznénk egy gyereket a jogairól és kötelességiről, bizony mondom néktek, az előbbiből messze többet tudna sorjázni. És nincs igaza? Dehogynem! Azért gyerek, hogy kiskapukat keressen, és kifürkéssze a kibúvókat az oly "gyűlölt rend" résein… 

Az új idők új szelei elsöpörték a régi házirendeket. Ma már 16 oldalas tacepaó lóg a folyosón óriás keretben. De ez sem elég, új csemegékre vágy a here, tekintélyét veszített - azt más eszközzel visszaállítani képtelen - tanár nép.

Jönnek az ötletek a már megvalósított leiratokból. Emígy szól az egyik:
„A fiúk és lányok egymásközti magatartása mindenkor feleljen meg a kulturált magatartás szabályainak.”

Gondolom, arról szól, hogy a lányokat engedjék előre a fiúk, a lányok pedig hagyják meg, sőt, erősítsék a fiúk büszkeségtudatát. Ahogy az oviban mondtuk: „lányoké az elsőbbség, fiúké a dicsőség”. Szóval, ez itt kérem az üzenet. Vagy mégsem? Ki tudja…

Ennél sokkal izgalmasabb a következő, valahol már szintén működő passzus:
„A vidékről bejáró tanulók kötelesek a járműveken kulturáltan, fegyelmezetten viselkedni.”

Azt gondolnád, mi köze a sulinak ahhoz, hogy mit csinál Bivalybasznád büszke kölke a buszon két darab hangos káromkodás között? Első közelítésre semmi. Aztán észbe kapsz: ho-ho, hát a munkába menetel során bekövetkező baleset, az már munkahelyi balesetnek számít! Akkor ezek szerint az utazás már a tanulói jogviszony szerves része? Azonnal szabályozni, rontom-bontom, mielőtt még szó éri a ház elejét no meg a végét!

A legszebb csemegéért kattintanod kell majd, de megéri, hidd el! Ilyet még nem láttál: a túlszabályozás Csomolungmája, a szájbarágás táblázatba foglalt, heroikus eposza.
Sosem gondoltam volna, hogy a magatartás értékelése olyan bonyolult dolog lesz valaha, mint ahogy az a linkelt részletből kiderül. Engem speciál kivesz az észből, de mások ujjongva ünneplik a "korrekt szabványosítás" eme becses termékét. ISO 2009. / kínai verzió...

Szóval lesz új házirend. A 16 oldal talán áttornássza magát a bűvös 20 oldalas határon, hogy aztán jogosan tűzze ki maga elé a 30 oldalas álomrekordot. Lassan vizsgáztatni is lehetne belőle. Na persze, csak azok után, hogy 6-8 órás oktatásban részesül minden megszeppent, új tanoncka. Aki megbukik rajta, mehet utcát seperni. Akkor is, ha világ életében egy gazszálat se tett keresztbe az oktatás kifinomult rendjének.

Megéri, mert az a legfontosabb, hogy védve legyen az iskola, a szülők és az ő ügyvédjeik támadásától, no meg az ombudsman köpönyege alá bújt gyerek ármánykodásával szemben. Jaaa, ez a lényeg.

Bookmark and Share
       

A bejegyzés trackback címe:

https://agyzaj.blog.hu/api/trackback/id/tr39996900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tengermély tisztelet:)
Ráérek olvasgatni, mert egy doktorbácsi korrekciós műtétet hajtott végre az egyik eremen amit nem osztanék meg inkább hogy hol helyezkedik el.
Na szal a témára térve azon gondolkodtam hogy lesz e olyan változtatás a házirendben ami mondjuk különválasztja a 18 év alatti és feletti tanulók jogait. Ebben a jelenlegi rendszerben állandóan vitatkozni kell a portásokkal hogy engedjenek ki ect. ect. Pl: lehetne olyat csinálni szerintem hogy a 18 év alattiakat mondjuk bebörtönöznénk a tanórák idejére nehogy az utcára szökve elüsse őket a villamos és akkor nem kéne névgyűjtési akciókat tartani, meg csökkenne a fegyelmi tárgyalások mennyisége is:)
Az autószerelők létszáma meg legalább nem csökkenne rohamossan.
Majd visszatérek még.
Üdv.


"Szóval lesz új házirend. A 16 oldal talán áttornássza magát a bűvös 20 oldalas határon, hogy aztán jogosan tűzze ki maga elé a 30 oldalas álomrekordot."

Szerény véleményem szerint bőven elegedő lenne a tízparancsolatot kitenni a falra, kőbe vésve. Egszeri kiadással többszáz évig nem kopna meg./ mármint a kő/ Tartalma minden korosztályra érvényes, ismeretét és betartásának szükségszerűségét már bölcsis kortól megkellene ismertetni és megértetni mindenkivel, hogy annak betartásával valamennyiünk élete könnyebb és szebb lehetne.
Persze ez csak álom, amig fejétől bűzlik a hal és anti krisztusok akarják megmondani, hogy mi a helyes cselekedet.
üdv
Kovikám!

Teljesen egyetértek! Aki betöltötte a 18. évét, az mehessen már ki lyukas órában a diákigazolvány bemutatásával, és ne kelljen neki osztályfőnöki engedély.

Lényegében azért van az, h tanítási idő alatt csak ofői engedéllyel lehet távozni a suliból, mert amíg a suliban van a diák, addig mi, tanárok, felelünk az ő tepsi épségéért.
Mármost szvsz 18 felett ez nonszensz. Ott saját magáért kell felelnie, hiszen nagykorú. Ott nem szabadna számonkérni, h mikor és hová megy a tanuló, viszont kőkeményen figyelni kell, h nem lóg-e, azaz a tanórán meg kell jelenni, arról nem lehet igazolatlanul távol, és nem is késhet.

Más:
Írd már meg mailben, h mi ez a műtét. Elég pikáns helyen lévőnek tűnik a felvezetés alapján. Vagy mégse?

Üdv.
Kedves Andrucika!

Ez nekem is eszembe jutott, és szvsz le is lehetne vezetni mindent a Tízparancsolatból, csak hát a vallásos részeit ki kéne hagyni a szekularizáció jegyében, továbbá elég nehezen értenék a kölkök, h pl. a dohányzás tiltása a suliban, miképp jön le/át a parancsolatokból.

Pedig értelmezhető, mert ott van a "Ne ölj!" parancsa, és az az ember saját személyére (öngyilkosság) is vonatkozik.

Az a baj a Tízparancsolattal, h mélységében megérteni egy külön oktatás kéne hozzá, és akkor ugyanott tartunk, mintha 20-30 oldalban szabályozunk... sajnos...

Egyébként (bár nem akarok politizálni) a liberális (szabados) oktatásügyi politika sajnos tökéletesen demoralizálta az iskolát, devalválta a tanárok tekintélyét, törvényeivel pedig az eszközt vette kil a tanárok kezéből.

Ezt az eszközelvételt próbálja időnként helyreállítani a Házirend, de jelenlegi túlméretezésével inkább röhejessé válik, mintsem gyakorlatilag használhatóvá.

Üdv.
Elég kellemetlen emlékeket ébresztettél bennem. Egyrészt én se voltam épp egyszerű diák, az általános- és a középiskolát összesen 4 iskolában, azon belül 6 osztályban végeztem el (igazság szerint ebből egyszer költözés miatt váltottam :) ).

De nem is erről akartam beszélni, hanem arról, hogy kezdő tanárként mindjárt belecsöppentem egy "házirendes" értekezletbe. Termelési értekezleteken és "rendes" tantestületiken már részt vettem korábban is, és nem értettem, miért szenved mindenki előre. Én is utálom az ilyesmit, ha lehet ellógom, ha nem, hát túlélem valahogy... De mégis mit lehet ezen a témán annyit agyalni? Persze, én is rögtön az egyoldalas A4-es lapocskára asszociáltam. Hát ez nem olyan volt! Pontról-pontra átbeszéltük az egészet. Az 5. oldal tájékán kicsit elszundítottam. Aztán a 10.-nél valamiről szavaztunk, ezért muszáj volt magamhoz térni. Azt hittem, épp elfogadjuk az újat. De nem... még kb. 20 oldal volt hátra. Plusz a mellékletek, kollégium...
Mivel jelenleg nincs a közoktatás mennyországában feredőző családtagom, nincs ismeretem az iskolai Házirend(ek) tartalmáról. A tíz évvel ezelőttiről viszont van, és ott szerepeltek a szülőre/gondviselőre vonatkozó passzusok. Szerintem ez szereptévesztés, túlterjeszkedés. Véleményetek?
@Lobra:
Igazad van alapvetően, és nincs is ilyen törekvés, ám ma is van olyan KÉRÉSÜNK a szülő felé, h telefonáljon be, ha a gyermeke beteg, vagy egyéb okok miatt hiányzik a tudtával. Ez ugyanis fontos, mert a gyerek nem tudja kijátszani a rendszert oly módon, h elmegy otthonról, de nem jelenik meg az iskolában, viszont van igazolása, mert 1000 forintért simán vesz egyet a tudjaisten hol.

Egyébként, ha nem telefonál be a szülő, akkor a hiányzás 2. napján megy egy hivatalos levél neki, h "tetszik-e tudni róla, hogy hiányzik a gyerek?".
Én mondjuk nem ezt teszem (illetve ritkán teszem ezt), hanem inkább telefonon igyekszem tisztázni a hiányzás okát, és azt, h tudnak-e róla. Nem a legszabályosabb, de a levelezés meg nem elég gyors, és túl sok az adminisztráció vele. Észrevételem szerint a gyerekek sokszor jobban félnek a tanár telefonálásaitól, mint egy írásbeli intőtől, ugyanis azt meg tudják magyarázni otthon, ezer kifogást kitalálva, az igazságot meghamisítva. Én nagyon híve vagyok a kapcsolattartásnak (tfon, email, fogadóóra), ugyanis ha a gyerek látja, h tanár+szülő figyelme egyaránt rajta van, akkor ő is másképp áll a dolgokhoz.
Üdv.:-)
@malacz69 nemigazországi hisztidetektor【ツ】, 46cm: Köszönöm, ez így (kérésként) természetesen nemcsak korrekt, de észszerű (így kell írni a szót?) is. A gyermek-szülő-tanár-(igazgató)-önkormányzat-főhatóság kapcsolat meglehetősen komplex, és "az egyes csúcsok nemcsak a sokszög kerületén vannak összekötve"...
süti beállítások módosítása