Főoldalra

utolsó 3 hsz

  • picur3ka: Gyere elo, malacz! Hat igen, csak az oktatas maga egy nagy tema lenne. Nyilvan, ahogy a XX. szaz... (2013.10.17. 01:27) Tényleg kevés?
  • Corry: @VIC20: Csatlakozom. Volna tényleg mondóka, mert gyakorlatilag minden össze lett zagyválva, néha... (2013.09.11. 19:20) Tényleg kevés?
  • VIC20: Hát, akkor béke poraidra, Malacz. Jó volt olvasgatni az írásaidat. :( (2013.07.23. 10:00) Tényleg kevés?
  • Utolsó 20

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Eddigi posztok

Agyzaj

Szeretek tanítani...
Néha öröm, néha kín, és valamikor egyszerűen csak vicces... Az iskola a storyk kifogyhatatlan tárháza, az oktatás pedig mindig van annyira nyavalyás, hogy vitatémát adjon. Szóval ez egy tematikus blog a tanárságról, a tanításról.

facebook

dinamika

Friss topikok

  • picur3ka: Gyere elo, malacz! Hat igen, csak az oktatas maga egy nagy tema lenne. Nyilvan, ahogy a XX. szaz... (2013.10.17. 01:27) Tényleg kevés?
  • malacz rezignált: @aDingo: :))) Személyeskedő logikája, amivel győztesnek hozza ki magát, remek hangulatba hozott.... (2013.05.14. 09:38) Játszani is engedd!
  • latin szerelő: Másképpen megoldva: Két idő van: a "most" és a "régen". Most András X éves, Béla (70-X) éves Rége... (2013.02.08. 15:59) Törd a fejed! 3.
  • Én is akarok kommentelni: @malacz69 rezignált: Nocsak! Végre valami előrelépés, hogy a jogászok sem fizetnek ha itthon mara... (2013.01.03. 06:16) Orvosképzés, ahogy én csinálnám
  • Netuddki.: @malacz69 rezignált: Baromság! Nyilvánosság, átláthatóság, nyomon követhetőség, személyi felelőssé... (2012.07.31. 12:14) Kettő az egyben: pazarlás és pénzhiány

szavazás;-)

Malacka jó fej blogger?
Hát persze, tök fej!
Óóó igen, igen-igen!
Faja fickó, yesss!
Oui, oui, oui, oui.
Miazhogynagyonis!
  

Miért van elegem a liberális oktatáspolitikából 1.

2009.06.21. 19:04 | malacz rezignált | 5 komment

Címkék: érettségi oktatáspolitika diákjog

 Az az igazság, hogy tökéletesen elegem van abból, mennyire szétzilálta a közoktatást Magyar Bálint és az ő eszmetársi köre. Nem akarok egyszerre több dologra kitérni ebben a posztban, ezért most csak a legutóbbival hozakodom elő.

 Az úgy kezdődött, hogy "amikor én még kissrác voltam", egy átlagos nyolcadik osztályból saccperkábé a tanulók 40%-a ment olyan középfokú oktatási intézménybe, ami érettségit kínált kimenetelkor. Ráadásul 4 év alatt még egy szakmához is hozzájuthatott az emberiség jóravaló gyermeke, ha éppenséggel a szakközépiskolai képzést favorizálta.

 Akkoriban nem vártak sokat, 14 évig tették kötelezővé az oktatást. Ha nem tetszett a toll és a papír, vagy semmire nem jutottak a tanárok a megátalkodott delikvenssel, hát egy irányváltással máris a kapanyél végénél találhatta magát a "szorgos" ifjú, és vagdicsolhatta a gazt a tsz paprikaföldjén, vagy trógerolhatott egy tmk műhely kőművesei mellett.

 Mármost fejlődnünk kellett, és ha a gyerekek nem is lettek okosabbak, de sikerült 18 éves korig emelni a tankötelezettséget, és nagyjából 80%-ra felvinni az érettségi képzésre jelentkezők számarányát. Ezzel el is kúrták szúrták a színvonalat, visszafordíthatatlanul. No nem a nagynevű gimikben, mert azok még csak-csak elvannak, hanem a mezőny második felében, ahol szinte kínok-kínját állja ki a tanár, ha valamit el is akar érni a saját idegbaján és hajhullásán kívül. Sokszor már az is szép eredmény, ha a lebutított érettségit sikerrel veszi a képesség és motiváció nélkül vergődő, ám a jogaira annál kényesebb diákunk. És most eljött a pillanat, hogy egy újabb, tökéletesen értelmetlen, idiotizmus határát súroló jogot kapjanak:

 Mostantól akárhány tantárgyból tehet javítóvizsgát Rakoncátlan Bukovári Butuka. Eddig iskolánk házirendben szabályozta (mert szabályozhatta), hogy max. 2 tantárgyból kaphatott lehetőséget. Három vagy több tárgyi bukás esetén muszáj volt évfolyamot ismételni. Valljuk be, már két évvégi elégtelent is csekély eséllyel javítanak augusztusban, de hármat, négyet, ötöt, stb... gyakorlatilag lehetetlen.

 Ráadásul a törzslap, ahová a diákok összes adata bekerül, nincs formailag felkészülve eme "korszerű" újítás kezelésére. Képtelenség lesz normálisan adminisztrálni a tényállást. De ez csak a kisebbik baj. Nagyobb, hogy irdatlanul elbonyolítja a pótvizsgák megszervezését és lebonyolítását. Az eddigi kétnapos pótvizsga időszak helyett elképzelhető, hogy akár egy hét is erre megy rá. Feleslegesen és értelmetlenül...

 Ez tipikus esete annak, amikor a valóságtól teljesen elszakadt, liberális kitalátor ül a minisztériumban, gondol egy nagyot, és ad még egy - senki által nem követelt - jogot annak, aki aztán végképp nem érdemli meg... ... tán még az eddigieket sem.

 Rendben, mutassuk csak meg a diáknak, hogy beletojhatsz mindenbe, bukhatsz akár 5 tárgyból is évvégén, nem számít. Lényeg, hogy neked jogod van felesleges munkákkal terhelni mind az iskolát, mind annak tanárait. Semmi baj, a társadalom így is sokallta azt a szabadságunkat, ami július elejétől kezdődően (!!!) kb. 7 hét volt. Most lesz 6 hét..., hit nélkül...
Minek is több, nem igaz?

  Vajon mi lesz a következő ötletük odafent Nagyonokoséknak ? 

- Fegyelmire megy a tanár, ha háromnál több diákot merészel megbuktatni egy osztályból?
- Bevezetik azt a szabályt, hogy 1,50 feletti átlagra elégségest kell adni?
- A tanuló osztályozó vizsgát kérhet egy másik intézményben, ha nem fogadja el a tanár által - az évközi jegyek folyományaként - adott évvégi elégtelent?

Uppsz, most jöttem rá, ez utóbbi már egy élő lehetőség!!!
Mondom: EZ MÁR ÉL, MŰKÖDIK!

Bookmark and Share
       

A bejegyzés trackback címe:

https://agyzaj.blog.hu/api/trackback/id/tr771197310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kimaradt az egyik csodás kombináció: 12. évvégén pl. matekból bukott diák, úgynevezett előrehozott érettségit tehet a többi tantárgyból, majd az augusztusi pótvizsgán se sikerül elérnie az elégséges szintet, tehát megismétli a 12. évfolyamot, de azokra az órákra már nem kell bejárnia amiből van érettségije, igen érdekes az órarendje, és hát az is lehet évvégén 2-3 tárgyból bukik és csak 2-3 tárgyból érettségizik, és a következő évre is lehet variálni a tanulandó tárgyakat, csupa öröm egy két ilyen diák egy osztályban.
Kedvenc Malacom,
azt hiszem sokaknak van elege ebből a tatárjárásból:
www.magyarhirlap.hu/cikk.php?cikk=169914
Kedves IZs!

Pontosan ismerem a helyzetet, az én végzős osztályomba is jártak ilyen fura esetek.
És valóban, az mindennek a teteje, hogy amikor a gyermek 12-ben megbukik mondjuk matekból, aztán előrehozottan leérettségizik 4 másik tantárgyból (magyar, történelem, idegen nyelv, informatika), majd augusztusban elvérzik a matek pótvizsgán, és évet ismétel, de annak végén elégtelent kap mondjuk fizikából... Durva, mert mehet matekból előrehozott érettségire, meglesz neki mind az 5 tárgyi érettségije, miközben mégsem kaphat érettségi bizonyítványt, mert nincs befejezett 12. éve, ráadásul mindez úgy, h egyszer már sikeresen teljesítette a fizikát az utolsó évfolyamon, csak évismétlőként új tanárt kapott, és ezúttal elvérzett évvégén....
Brrrrrrrrrrrr, ezt még követni is fejcsóválós! :O

Üdv.
------------------------

Kedvenc Dodókám!

A legfontosabb az, h a tanároknak is elege van, és alig várjuk már sokan, h egy új hatalom apránként szépen visszanyesi a liberálidiotizmus vadhajtásait.

Remélem, h képesek lesznek rá, mert ha nem, hát óriási csalódás lesz az sokaknak.
Csak attól van félnivalónk, h ezt az elvárásmentes, "zéró tudásért bizonyítványt" típusú közoktatást sok tévúton járó szülő támogatja, mert különben félrenevelt szemefénye semmilyen eredményre nem jutna...

Üdv.
Hello Malacka!

Rosszul tudsz egy bizonyos dolgot. Nem is vagy tanár, te csaló!:)))
"A tanuló osztályozó vizsgát kérhet egy másik intézményben, ha nem fogadja el a tanár által... adott évvégi elégtelent"
Pontosabban úgy van, hogy még a jegyek lezárása előtt kell kérni kb. egy hónappal egy független bizottság által végrehajtott osztályozó vizsgát. A lényeg így is ugyanaz: kikerülheti, hogy az órát tartó tanár zárja le, de a sorrend más. A pótvizsga elégtelent is megfellebezheti hasonlóképpen, ha jól tudom.

Amúgy jogos a 2 pont! Több szdsz, több szarkavarás az oktatásban is!

Hi:)
Ezt körlevélben terjeszd malacka!
(ha mered...)
süti beállítások módosítása