Főoldalra

utolsó 3 hsz

  • picur3ka: Gyere elo, malacz! Hat igen, csak az oktatas maga egy nagy tema lenne. Nyilvan, ahogy a XX. szaz... (2013.10.17. 01:27) Tényleg kevés?
  • Corry: @VIC20: Csatlakozom. Volna tényleg mondóka, mert gyakorlatilag minden össze lett zagyválva, néha... (2013.09.11. 19:20) Tényleg kevés?
  • VIC20: Hát, akkor béke poraidra, Malacz. Jó volt olvasgatni az írásaidat. :( (2013.07.23. 10:00) Tényleg kevés?
  • Utolsó 20

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Eddigi posztok

Agyzaj

Szeretek tanítani...
Néha öröm, néha kín, és valamikor egyszerűen csak vicces... Az iskola a storyk kifogyhatatlan tárháza, az oktatás pedig mindig van annyira nyavalyás, hogy vitatémát adjon. Szóval ez egy tematikus blog a tanárságról, a tanításról.

facebook

dinamika

Friss topikok

  • picur3ka: Gyere elo, malacz! Hat igen, csak az oktatas maga egy nagy tema lenne. Nyilvan, ahogy a XX. szaz... (2013.10.17. 01:27) Tényleg kevés?
  • malacz rezignált: @aDingo: :))) Személyeskedő logikája, amivel győztesnek hozza ki magát, remek hangulatba hozott.... (2013.05.14. 09:38) Játszani is engedd!
  • latin szerelő: Másképpen megoldva: Két idő van: a "most" és a "régen". Most András X éves, Béla (70-X) éves Rége... (2013.02.08. 15:59) Törd a fejed! 3.
  • Én is akarok kommentelni: @malacz69 rezignált: Nocsak! Végre valami előrelépés, hogy a jogászok sem fizetnek ha itthon mara... (2013.01.03. 06:16) Orvosképzés, ahogy én csinálnám
  • Netuddki.: @malacz69 rezignált: Baromság! Nyilvánosság, átláthatóság, nyomon követhetőség, személyi felelőssé... (2012.07.31. 12:14) Kettő az egyben: pazarlás és pénzhiány

szavazás;-)

Malacka jó fej blogger?
Hát persze, tök fej!
Óóó igen, igen-igen!
Faja fickó, yesss!
Oui, oui, oui, oui.
Miazhogynagyonis!
  

Iskola a határon (remake)

2009.05.24. 22:15 | malacz rezignált | 10 komment

Címkék: fegyelem oktatáspolitika diákjog

Egyszer már írtam a Szenzorban arról, hogy csuda dolgok vannak az iskolában dizájn centerileg. Csak felevenítésképpen a régi poszt:

A cím talán didaktikusabb is lehetett volna így: Iskola a határon, határ az iskolában, de már így is kissé szégyenkezem, hogy a mestertől plagizálok, nemhogy még cifrázzam is.

Érdekes dolog nyitott szemmel járni a suliban, és Náray-TGM öszvérszemmel nézelődni. Sok szociológiailag érdekes és dizájnilag tanulmányozandó dolgot lát az emberfia, amiről időnként házirendmódosítás jut eszébe éppúgy, mint bizonyos utcai események kapcsán, Jópszichéjű Ferencéknek a gyűlöletbeszédre vonatkozó Ptk. módosítás, amit ugyebár Bazsarózsafan László testvérünk annulált, pontosabban aláírás-diszkriminált. Csak hát itt is az a baj, hogy mondjuk, ha beírjuk a házirendbe, hogy tilos az orrpiercing, akkor mi lesz, ha szembejön a jányka egy szemöldökpiercinggel vagy szájbafércelttel. Vagy, ha mondjuk kikötjük, hogy a nadrág felső szegélye és a póló alsó szegélye között nem lehet nagyobb rés, mint 5 centi, akkor majd a tanár vonalzóban a kezében fog ellenőrzéseket tartani, és "résen vagyok" vagyok címmel jegyzőkönyvet vezetni? Mondjuk ki nyugodtan: baromság lenne ez a házirendezés, pláne így, hogy most fontosabb dolgok is vannak égen-földön, pl. ezekkel a "klassz" interaktív táblák, amikkel kistafírozunk majd megint egy-két politikust, hogy le tudja már végre cserélni a rohadtul megunt két éves A4-esét...

De nézzünk példákat, miről is pammogok én itten kérem szépen!

1. Póló, fekete alapon aranyszínű és öles betűkkel: SEX, DRUGS & ROCK’ N’ ROLL. Ilyen alapon akár ez is lehetne: Fucking Teachers!:)) Csakazémeee englis, akkor már lehet? Miiiii, miért, hogyan, merre, hányat?

2. Bakancs, fekete és többzsebes nadrág, fényes dzseki, Vujity Tvrtko-féle formájú fekete sapkában, rajta a felírat WHITE POWER….Mondhatni hurrá! Jól képzett nyírségi nemzetőrök lesznek, kiváló érettségivel, csak oda kell figyelnünk rájuk… És tényleg, nálunk a kisebbség is tanulja az angolt, de érti is? A jelentését is? Kéne nekem erről beszélnem pl. osztályfőnöki órán? Politika a suliban? Vagy ez csak erkölcs, és történelemismeret?

3. Én, mint férfi tanár, gyakran találkozom azzal a problémával, hogy csendes gyermek is tudja zavarni az órát… Hogyan? - kérded jogosan. Hogyhogy hogyan? Hát úgy, hogy pl. Pamela Anderson-i adottságokkal, és 37,4 centiméteres dekoltázzsal ül az első padban, vagy éppen 30,8 centiméteres tátongó rés van a nadrágja felső szegélye és a pólója alsó széle között, körülpillangósított (tetkós) köldökében csiriviri piercing fityeg.Hűűűűűűűűű+haaaaaaa, hát lehet ilyen körülmények között normálisan órát tartani? Tisztára szétzilál egy ilyen „rendetlen” nagykamasz:)))

4. Nah, aztán itt van a politikai PR! Fideszes tollak, kékmadaras matrica a táskán, turulmadaras-nagymagyarországos póló, meggypiros MSZP-s széldzseki, etc….Naja, mire innen kikerül, tuti 18 felett lesz, sőt néhányan még 21 felett is, ergo jó dolog, ha tájékozott a kiscsákó és a cshaje, mint Pistike a vérzivatarban, el kell igazodnia az elitben;)

 Azóta a helyzet nemzetközileg és helyileg is fokozódott. Rosszabbul öltözünk, mint két éve. A kamasz mellek még jobban kirakva; a köldökben már nemcsak szimplán ragyog a piercing, hanem körültetkóval díszítve kerül a placcra; a fiúk fuxának vastagsága - agyukkal fordított arányban - megduplázódott, miközben a fülükbe vadkendert formázó ékszerke került; míg lányok farvölgyéből 3 centivel több látszik ki, mint ami már régen is sok volt. Tudnám még sorolni, de gondolom, ez is elég. Ám ez mind semmi. A legnagyobb áttörést az üzenetet hordozó pólók hozták:
 A képen látható pólókba lépten-nyomon belé botlik a tanárfajzat, ha nyitott szemmel jár. A baj csak az, hogy nem egy pólóboltban, hanem az iskolában, "ártatlan" gyermektesteken virítva. Az ember azt sem tudja, hová nézzen, hogy ne derüljön ki, észrevette. Mert mit is csinálhatunk az ilyet látva, hmmm? Most kéne ám nagyon a tanács, kedves Magyar Bálint főliberális oktatáspolitikus úr. Köll-e szólni? Vagy ez így full frankó? Bármi mehet, bármiben lehet a divatosan öltözött gyerek? Az világos, hogy házirendbe foglalni lehetetlen a jóízlést, mint ahogy politikamentes ruházatot sem.

Kedves Bálint, ha az ön liberális logikája alapján szólnék, a gyerek simán visszakérdezne: "Közöd?". 

Na jó, talán nem tegezve, és talán nem így, de egészen bizonyosan úgy érezné, hogy itt kérem inzultálva lett az ő személyiségi joga. Ennyire már ő is vágja azt a szabadelvű rendszert, amit az önök, igen kedves Bálint, az önök többéves oktatáspolitikája hozott létre. Mondhatnám azt is: köszönjük, de valahogy nem áll rá a szám, inkább csak csempül, és ha kinyílik, váltig csak csepül.

Szóval így állunk, igen tisztelt Magyar Bálint uram. Ilyen a liberális iskolai dizájn manapság. Gondolom, most tetszik örülni, és most boldognak tetszik lenni, hogy milyen sokat haladtunk a sokszínűséget és másságot kiválóan tisztelő, liberális pedagógia csodálatos útján.

Bookmark and Share
       

A bejegyzés trackback címe:

https://agyzaj.blog.hu/api/trackback/id/tr711140773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

"Hogyan? Hogyhogy hogyan? Hát úgy, hogy pl. Pamela Anderson-i adottságokkal, és 37,4 centiméteres dekoltázzsal ül az első padban, vagy éppen 30,8 centiméteres tátongó rés van a nadrágja felső szegélye és a pólója alsó széle között, körülpillangósított (tetkós) köldökében csiriviri piercing fityeg.Hűűűűűűűűű+haaaaaaa, hát lehet ilyen körülmények között normálisan órát tartani?"

Óh, jajj, Te szegény...!
Még a végén megszánlak!
Hát az biztos, a szerény tanári fizetésből nehéz lehet fedezni a papírzsepi számlát, hogy az állandó nyálcsöpögést is be kell kalkulálni a szűkös büdzsébe!:)))

Másfelől érdekes kérdéseket feszegetsz...
Hol a jó ízlés, a megengedhetőség határa?
De ezt, s azt, hogy a gimisek épp mit kapnak fel magukra /amit mellesleg a szülő vesz meg nekik, de legalábbis az ő pénzén!/ ma már egyedül pont apa, anya lennének képesek beszabályozni, kiket viszont éppúgy átitatott az elmúlt évek laza libsizmusa, de többnyire szerintem eccerűen csak carnak arra a reggeli, periférikus pillanatra, amikor az ivadék kipattan a szobájából, útra készen.
Szóval ha otthon marginális kérdés az ilyesmi, - mert szerintem manapság a legkevésbé nyomasztó gond egy családban, vagy a gyerekkel kapcsolatban, hogy az, effajta "trendi" cuccban akar járni - akkor pláne nem várható semmi változás, sőt, örüjjé wazze, hogy még egyetlen gyerök se jelent meg áppádcsávos shortban, a csajszik didkóját meg nem 1-1 piros szekfű, netán ződ tulipán takarja! Na ekkor lennél csak igazán bajban!:DDD


Kedves Hölgyke!

Mostanában nem is annyira a csajszikkal van baj, hanema fijjúk vadultak be nagyon. Élő reklámoszlopként kóvályognak az iskolában. Néha olyanok, mintha nem is egy diák jönne veled szembe, hanem maga az Eszme. Ma is az első órámon a hetes bakancsban, biztonsági őrös naciban, és abban a fekete pólóban volt, amit a képen is látsz. Fura volt, ahogy így, ilyen II. világháborús hazafiként jelentett nekem. Mintha csak én lettem volna vmi Don-kanyarbeli ezredes. Brrrrr....

De ugyanebben az osztályban volt egy másik fiú is, aki meg ebben volt:

m.blog.hu/ag/agyzaj/image/polo1.jpg
szo se rola, az lenne a legjobb, ha kialakulna a szulok-oktatok-diakok KOZOS normarendszere egy oltozkodesi izleskeret dolgaban - am erre nem sok remeny van. viszont ha valasztani kell az iskolai egyenruha es a teljes szabadossag kozott, megis az utobbit valasztanam és megprobalnam kenyszeredett mosollyal komolyan venni, hogy nem ruha teszi az embert. tenyleg nem. ember teszi a ruhat, embert nevelhetsz, nevelheted ugy (te, kedves szulo és kedves oktato), hogy ne akarjon ilyesmit hordani. ha erre nem tudtad megnevelni, az a te kudarcod. nezz hat szembe vele naponta.
Jogos amiről írsz, diákként ezek nekem se tetszettek.
@verecz:

Ha már a szülői ráhatás:
Azért az roppant érdekes, h pl. a brit elit milyen suliba járatja a gyerekét. Csak nem olyanba, ahol egyenruha van? Az egyenruha mellett nem vagyok ugyan, de az én gyerekkoromban kötelező volt a köpeny. Valahol arra is hivatott volt, mint ahogy az egyenruha is, h eltakarja az anyagiakban meglévő nagymérvű különbségeket. A személyiség ne azzal emelődjön ki, h éppen Gucci vagy miagyíkom ruci van rajta. Néhányan mindennap más ruhában vannak, akár egy hónapon keresztül is. Legalább 3 szekrényre való göncük lehet. Minek? Milyen értékrend kerekedik ki ebből?

Üdv.
---------------------

@uccaszoc:

Jut eszembe, ami még nagyon nem tetszik. Most itt a nyár, és majd minden osztályban van 2-3 olyan fiú, akinek muszáj megmutatnia, mennyire jól sikerült kigyúrnia magát télen. Gyakorlatilag trikóban mászkálnak (izompóló), és persze a szokásos absztrakt mintás tetkó a bicepsz felső részén minden másodiknál. A legszebb az, ha még egy méretes kereszt is lóg a nyakában, miközben halovány lila purcija sincs arról, h a Jóisten mit várna el tőle, h mit kezdjen az ő sivár kis élettyivel...

Üdv.
Már csak hogy stílszerű legyek Tanár Úr...

Itt egy aránypár.

A halovány lila purci úgy aránylik a tetkóhoz, ahogyan a bicepsz, az agyi kapacitáshoz! :)))

Üdv mindenkinek!
Ma figyelmes lettem egy jó kis bögyösre, ezek egyre jobban kirakják ami nem is olyan nagy gond szerintem így férfi aggyal végiggondolva hát ezek értünk csinálják. De valóban kezd túlzásba esni a dolog minden szinten így méretileg, egyre nagyobb izmokat növesztenek emberkék elképzelhetetlenül káros mellékhatású szerekkel, ilyen olyan implantátumok is szóba jönnek egészen fiatal lányoknál. Bár tolna megyében nem sok szaladgál ebből a fajtából hibridcsirkéből:)
Öltözködés is kezd szélsőségek irányába tolódni mint láthatjuk a következő képen is: http://indafoto.hu/kovacsrobi890814/image/4169357-dad3e4a2
de aztán ez az emberke elég szolid mostanság, az életben való boldogulását nem sokban segíti/akadályozza ez, a képen látható pulcsiért legalább megmosolyogták:)
Kedves Hölgyi!

Az arányok - bár nem arany metszést sejtetnek -, de rendben találtatnak. Kb. így van:-)

--------------

Kovikám, a kép nagyon rendben, és ne legyen bicepszirigységed, mert nem az izom teszi az embert, hanem a ..... aaaaaa...... a pénz és a fux:-))
"Megtiltották egy kisdiáknak Székesfehérváron, hogy olyan sapkában menjen iskolába, amely a koronás címerrel ellátott történelmi Magyarország térképével, és a történelmi árpádsávos zászlójellel volt díszítve. A szülő másik iskolába íratta a gyereket, az önkormányzat vizsgálatot indít.

Az üzenőfüzetben az igazgató és az osztályfőnök kérte az alsós, második osztályos gyerek szüleit arra, hogy ne viselje a gyerek a sapkát az iskolában. Ez szeptember 21-én történt, másnap a szülők másik iskolába íratták be a kisdiákot. "Azt írta az iskola, tiltott önkényuralmi jelképek voltak a gyerek sapkáján. Én törvénytisztelő állampolgárként, ilyet nem adnék rá. A sapkát nem mi készítettük, Keszthelyen, a Festetics-kastélyban vettük" - mondta el a Független Hírügynökségnek a gyerek édesapja.

"Olyan jellegzetes jelképek voltak a sapkán, amelyek az utóbbi három évben politikai üzenetet hordoznak, az oktatási törvény pedig kimondja, hogy az iskola világnézetileg semleges hely. Sajnálom, hogy nem tapintatosabban, négyszemközt beszéltem a szülővel" - tudta meg a Független Hírügynökség Pokrovenszki Lászlótól, a Tóvárosi Általános Iskola igazgatójától.

A közgyűlés múlt csütörtöki ülésén a Jobbik önkormányzati képviselője tette szóvá a történeteket. Az iskola igazgatója pénteken vizsgálatot kért maga ellen az oktatásért felelős alpolgármesternél, amelyet a napokban kezdenek meg. Az iskolaigazgató egyébként ugyancsak tagja a közgyűlésnek. Az SZDSZ színeiben jutott be, augusztus 31-én lépett ki a pártból, a frakció öt másik tagjával együtt."

nol.hu/belfold/_megkerem_a_szuloket__a_gyerek_ne_arpadsavos_sapkaban_jojjon_iskolaba__
Szia Kung-fu!

A hírt én is olvastam, no meg hozzá ezt:

Aáry-Tamás Lajos oktatási biztos szerint mit értelmezett félre az igazgató:

"Rosszul értelmezik a jogszabályt, az ugyanis az iskola világnézeti semlegességét mondja ki, hogy az oktatás többoldalú, tárgyilagos legyen. Ez az iskolára rótt kötelezettség a diákokra nem vonatkozik, kötődhetnek valamely világnézethez, politikai irányzathoz vagy egyházhoz, ahogy akár a tanárok is, csak ők ezt nem erőltethetik rá a tanulókra."

Pokrovenszki László pedig tovább magyarázkodik:

"Elismerem, az osztályfőnök tévesen írta az üzenőfüzetbe, hogy önkényuralmi jelképet ne viseljen a gyerek, és én ezt írtam alá. Ugyanakkor az elmúlt pár év történései alapján pontosan meg lehetett ítélni, a sapka milyen üzen[e]tet hordoz. A nemzeti színekkel önmagában semmi gond nem lett volna, de a többi jelkép elvesztette régi, eredeti értelmét, és így összességében világos volt, ma ez milyen politikai állásfoglalást fejez ki."

Üdv.
süti beállítások módosítása